fbpx

[Video] To so letošnje Šarčeve spremembe, v resnici le “prevarantske poteze”, za pridobitev volivcev!

Marjan Šarec (foto: STA)

Z letom 2020 je prišlo kar nekaj sprememb v Sloveniji, spreminja se namreč obračun dohodnine, obračun davka na kapitalske dobičke in višina minimalne plače. Uvaja se omilitev davčne osnove za podjetnike in podjetja, za študentsko delo pa začne veljati nova urna postavka. Se pa gre v breme gospodarstva in v prid državnega proračuna. Kar pa je najslabše je, da zaposleni od tega ne bodo imeli bistveno več. Medtem ko večina zaposlenih ali že upokojenih slovenskih mesečno preračunava kako bo preživela mesec, migranti azilanti, takšnih skrbi nimajo. O tem sta govorila v oddaji Tema dneva poslanka SDS Karmen Furman in predsednik Dobre države Bojan Dobovšek.

Voditeljica oddaje Marjanca Scheicher je gosta vprašala če je sprememba zakonodaje višino novih plač prinesla kaj dobrega, a sta tako poslanka Furman kot Dobovšek do spremembe izjemno kritična. “Sprememba je res nekoliko povišala plače zaposlenih, na drugi strani pa so se zvišali stroški posameznikov, dvignile so se cene komunalnih storitev, vrtci, oskrbnine v domovih za ostarelih – takšnih stroškov, ki se tičejo vsakega in mora plačevati mesečno”. Na koncu meseca pa na žalost zaposlenemu, ko bo pogledali v žep, ne bo ostalo nič kaj več, tudi ob dvigu minimalne plače, je do takšne spremembe kritična Furman. “Morda glede na izračune bodo nekateri dobili celo manj. To seveda ni pravi ukrep, ki bi vodil k pravemu cilju v politiki.”

Da pa je to le piarovska poteza vlade, ki si skuša pridobiti volivce, je prepričan Bojan Dobovšek. “Na eni strani so povišali pokojnine, na drugi strani so se povišali stroški za domove in oskrbo za starejše. Pokojnine za 6.5 evra, storitev pa za 40 evrov. Enako je za plače, in z drugimi storitvami. Ustvarja se armada revežev, ki so na minimalnih plačah in lahko le pričakujemo kaj se bo tem ljudem zgodilo, ko bodo zahtevali svoje pokojnine, če že sedaj nimajo ustrezne plače”. Dobovšek je še opozoril, da Slovenija pada na lestvicah gospodarstva, demokratičnosti, na lestvicah korupcije pa se dviguje pred drugimi državami.

Gosta sta si tudi pogledala skrb vzbujajočo razpredelnico, o kateri smo pisali tudi na portalu.  Nekateri zaposleni od delodajalcev namreč zahtevajo, naj jim ne višajo plače, ker bodo padli v tisto skupino, kjer bodo morali za nekatere stvari plačevati več, in tako na koncu meseca dobili manj.

Dobovšek je pri tem dejal, da moramo poskrbeti, da bomo imeli ustrezno gospodarstvo, ki bo ustrezno kreiralo delovna mesta, “ne pa sedaj se nam dogaja to, da nam mladi bežijo v tujino, ker tukaj ne dobijo ustreznega dela.”

SDS na ta problem opozarja že nekaj let in je ponudil boljšo rešitev
“V SDS smo že leta 2018 opozarjali na to, kar se dogaja danes in sicer, da je delo popolnoma razvrednoteno”. V dosedanjih vladah so namreč v svojih rokah imeli ministrstvo za delo in socialo v svojih rokah  Socialni demokrati in v današnji vladi, ministrstvo deluje pod stranko SMC-ja in pri tem vidimo, da se problem le nadaljuje, saj so “popolnoma porušena razmerja med plačo in socialnimi transferji in pokojninami. Takrat smo opozarjali na to, kar danes lahko vidimo –  da dvig plač po eni strani in dvig vsakodnevnih življenjskih stroškov po drugi strani je to spremembo zakona popolnoma razvrednotilo”, je dejala Furmanova. “Mi smo ponudili boljšo možnost, in sicer za spremembo zakona o dohodnini, ki ne bi šla na račun gospodarstva ampak bi delo dejansko pomenilo neko vrednoto. Na tak način bi se povečale vse neto plače zaposlenih, z razbremenitvijo dohodninske lestvice. Ampak se v vladi dogaja predvsem to, da ni pomembno kakšni predlogi se predlagajo, ampak kdo jih predlaga. In vse dobre rešitve, ki jih pri nas predlagamo, s strani koalicije nikoli niso potrjene.

Kako v SDS gleda na spremembe davčne zakonodaje, kar se tiče dohodninskih lestvic
Srednji razred izginja in ga je vedno manj je dejala Furmanova, “sprememba ni šla v pravo smer”. SDS je že trikrat predlagal tudi spremembo dohodninske lestvice, ki je imela tudi pozitivni odziv v stroki a na žalost ni bila sprejeta. “To pa kar je predlagala vlada pa so tudi stroka in gospodarstveniki opozarjali, da ne bodo spremembe, takšne kakršne jih želi vlada prikazati in se danes dogaja to, da se vidi, da spremembe za delavce, za zaposlene niso dobre. In rezultat je: bolje je živeti od socialnih prejemkov kot pa delati, kar pa ni prav. Delo bi moralo biti primerno vrednoteno”, je prepričana Furman.

Nesposobna vlada
Tudi Dobovšek je bil kritičen in dejal, da ljudje dopuščajo, da delo ni dobro plačano. “To ljudje dopuščajo že od osamosvojitve dalje in na volitvah volijo tistega, ki je do sedaj že deloval tako, da od tega niso imeli ničesar. Ljudje morajo pred volitvami pogledati, kaj je kdo že naredil, kako je naredil in na podlagi tega se odločiti in podpreti.” Podaril je še, da imajo tu vpliv mediji, ki predstavljajo tiste stranke, ki so na oblasti in so ujeti v ta krog oglaševanja. “Zadnja leta smo imeli zelo ugodne gospodarske razmere. Proračun je rasel a je šlo vse v javni sektor, v razdeljevanje bonbončkov, vendar dolgoročnih učinkov, učinkov investicij ni, Slovenija nazaduje na vseh lestvicah” je Dobovšek še dodal.

Gosta sta se dotaknila tudi teme migracij in socialnih prejemkov azilantov migrantov.

Razkošna socialna politika
“To kaže kako razkošno socialno politiko imamo v Sloveniji in to so ugotovili tudi tujci“, je dejala Furman. Tudi na tem področju so v SDS sprožili akcijo, ki pa podpore ni dobila. “Na to temo smo sklicali tudi nujno sejo, da bi se sprejele potrebne zakonske rešitve, ampak žal podpore nismo dobili. Dejstvo je, da nadzor na tem področju ne deluje, potrebna bi bila konkretna sprememba zakonodaje”. In opozorila na napako, “da če kdo pri nas prijavi stalno ali začasno prebivališče, dobi tudi vse pravice do socialnih transferjev kot naš državljan in to so začeli tujci izkoriščati”. Opozorila je tudi da imajo težave tudi lokalni prebivalci obmejnih območij, saj jim denarja primanjkuje v občinskem proračunu, prihaja tudi do zlorab zdravstvenih storitev. “A če v praksi nadzor ne deluje, še tako dobro predlogi ne bodo uspešni”, je še dodala. “V mesecu marcu v SDS pripravljamo predlog spremembe zakonodaje, na podlagi dobre prakse iz tujine, kako bi se omejili oziroma nadzorovali ti socialni transferji – tukaj je naša država popolnoma zatajila.”

Potrebni so točni podatki in točna definicija migracij
Tudi v stranki Dobra država na to že dolgo časa opozarjajo. “Pri migracijah sploh nimamo točnih podatkov, koliko teh migrantov je, koliko dobijo denarja. Potrebna je točna definicija in koliko je osebja zaradi tega obremenjenih, v zdravstvu, v sociali in zakaj se čakalne vrste daljšajo, zakaj ni denarja za nekatere slovenske družine” je dejal Dobovšek in zaključil, da je celotna politika na tem področju delala napake in ni niti videti, da imajo pripravljene kakršnekoli rešitve.

Celotno oddajo si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Lana Božič