[Video] Tomašič: “Mi smo družba, ki je totalno izgubila kompas”

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Bliža se sobota, 3. junij, ko se bomo v Škocjanu na Dolenjskem, v Avtocentru Krašna, podružili vsi prijatelji Nove24TV in Demokracije. “Enkratno bo. Od 10. ure naprej se bomo zbirali tam. Ob 12.00 se začne program. Vsi, ki se boste prijavili pravočasno, imate prosti vstop, ker ste kot naši donatorji dobili vabilo. Sicer bo tam na licu mesta možno kupiti tudi vstopnico. Poskrbljeno bo za hrano, pijačo, zabavo z ansambli. Vse bo tako, kot mora biti”, je v oddaji Kdo vam laže? izpostavil voditelj Boris Tomašič. 

Spomnil je, da so prevozi organizirani iz naslednjih večjih mest: Celje (odhod 9.30), Koper (odhod 8.30), Krško (odhod 10.15), Ljubljana (odhod 9.30), Maribor (odhod 8.30), Murska Sobota (odhod 8.00), Nova Gorica (odhod 8.30), Novo mesto (odhod 10.15), Ptuj (odhod 8.30), Slovenj Gradec (odhod 8.15), Velenje (odhod 9.00), Kranj (odhod 9.15). V primeru, da ne bo več prijav iz Posavja, bo odpovedan avtobus iz Krškega, ki je sicer zelo blizu lokacije.

Obeta se vseslovenski protest proti diktaturi
Tomašič je nato spomnil, da bo v sredo, 31. maja, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani, vseslovenski protest proti diktaturi. “Imamo vlado, ki si je podredila pravosodje, ustrahovala Ustavno sodišče RS, demokracija je enostavno ugasnila s petkovo odločitvijo ustavnega sodišča. V celoti si bodo podredili RTVS, zmasakrirali jo bodo in pregnali vse drugače misleče,” je komentiral in dodal, da bodo vsi samo še peli: “Druže Tito, mi ti se kunemo”. To je po njegovih besedah sedaj nova RTVS in naslednji korak je logičen – uničenje Nove24TV. “Ne bomo se dali, borili se bomo, ampak edini problem v tej državi je medijski imperij okoli naše hiše. To bojo poskušali na silo, brutalno uničiti.”

V tokratni oddaji se je voditelj lotil nedavne odločitve ustavnega sodišča, ki je sedaj glede Golobove novele zakona, ki je bila februarja zadržana, odločilo, da se deli izvajanje tega zakona. “Skrajno nenavadna odločitev, v ozadju izsiljevanja, grožnje itn.,” je izpostavil in se dotaknil nekaterih izjav predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta. V zvezi s tem, da je prej bilo za zadržanje pet sodnikov, sedaj pa so štirje izglasovali drugače o isti stvari, je pojasnil: “Ustavno sodišče  je odgovorno ravnalo in odločalo tako tedaj februarja, ko smo odločili, da se izvajanje novega zakona deloma zadrži, kot danes, ko smo to odločitev, ne spremenili, ampak odločili, da se zadržanje odpravi oziroma preneha veljati.” Tomašič je ob tem problematiziral, kakšne so bile vendarle argumentacije za to, da so si premislili. “Nismo spremenili odločitve, ampak smo rekli, da preneha veljati odločitev, ki smo jo sprejeli februarja. Ne rabim biti pravnik, da komentiram nekaj, kar je logični nesmisel. Se pravi, se odločim, da ne bom kandidiral na naslednjih volitvah, potem pa kandidiram na volitvah in rečem, da si nisem premislil, ampak sem zgolj preklical odločitev, da ne bom kandidiral. Zanima me, kaj se je zgodilo, ker vmes ni bilo neke spremembe. Vas morebiti izsiljujejo?”, je bil kritičen Tomašič.

Ustavno sodišče je postalo orodje vladajoče garniture
“Vsako zadržanje je na nek način občutljiva odločitev z vidika poseganja ustavnega sodišča v uveljavitev vloge zakonodajalca, zato vsako zadržanje terja kolikor se da hitro odločitev o vsebini tiste vloge, v zvezi s katero je prišlo do zadržanja. V tej zadevi je bilo to še izrazito poudarjeno. Kajti ravno to, da je stanje nasploh trajno nevzdržno, ko je novi zakon zadržan, stari ne velja več. To je občutljivo vprašanje, kjer bi lahko težke, težko popravljive posledice nastale v obeh primerih, če bi zadržali morebiti ustavno skladen ali ne zadržali ustavno problematičnega zakona, smo to posebej poudarili in upoštevali tudi pri odločitvi o uvedbi zadržanja pred tremi meseci,” je med drugim povedal Accetto. “Vi, dr. Accetto, trdite, da je zadržanje ustavno veljavnega zakona enako škodljivo, kot pustiti, da velja neustavni zakon,” je bil v luči tega kritičen Tomašič in ob tem dodal, da to nedvomno ni enako. Zadržanje potencialno neustavnega zakona je po besedah Tomašiča logično, ker bi ta povzročil nepopravljive posledice. Če pa bi se z odločitvijo izkazalo, da je zakon ustaven, in bi bil zadržan še dva meseca ali pol leta, kakšna škoda bi nastala?

Foto: Nova24TV

“Kje je nevzdržno stanje?”, se je vprašal Tomašič in dodal, da je nevzdržno stanje nastalo sedaj. Ljudje bodo namreč zaradi njihove odločitve neustavno izgubili mandate. To bo potrdilo Evropsko sodišče za človekove pravice, na koncu pa bo to ugotovilo še ustavno sodišče. “Ne nam prodajati, da je razlog za preklic zadržanja to, da se vi niste mogli zmeniti. Vi ste tam, da se zmenite in najdete rešitev.” Po njegovih besedah je vsem jasno, da je tukaj v ozadju šlo za veliko veliko več. “Imamo oblast, ki je avtokratska, ki se odmika od ustavnosti, ki postaja diktatorska in rabi komplet vse medije pod kontrolo, da bodo lahko ljudem govorili, da je to, da se jim zdi, da nimajo dovolj denarja za hrano, njihova iluzija,” je izpostavil in dodal, da gre za totalno monopolizacijo slovenskega medijskega prostora. “To je znak, da je pravna država pogreb, ustavno sodišče je postalo orodje vladajoče garniture,” je prepričan.

Človeka je treba ščititi pred zakonodajalcem, da jim ta ne krši pravic
Tomašič je spomnil tudi na naslednjo Accettovo izjavo: “Danes smo prišli do točke, ko smo ugotovili, da te zaveze, potrebe po hitri odločitvi, žal ne moremo izpolniti. Ne zaradi neke blokade, če bi tako razumeli kot neke notranje hromitve dela, ampak preprosto iz tega razloga, ker se je pokazalo pri vsebinski presoji, da je tista sedmerica sodnikov, ki odloča o zadevi, žal do te mere razdvojena, da večinske odločitve ni bilo.” Tomašič je ob tem izpostavil, da je bila odločitev sprejeta in edini razlog za to je, da ne moreje hitro sprejeti odločitve. “Saj nismo v neustavnem stanju. Lahko bi zadržali celotni zakon, pa bi veljal star, ki je ustaven. Sedaj ste naredili neko skropucalo samo z enim namenom, da vladajoča politika uleti na RTV in naredi masaker, kot je bil v Ruandi.” Tomašič je napovedal, da bodo v roku 14 dni, največ enem mesecu, odleteli programski svetniki, direktor RTV televizije, vsi uredniki, na cesto bodo zmetali tudi novinarje, ki so zgolj kakovostno opravljali svoje delo. “Po dolgem času smo dobili novinarje, ki niso politični aktivisti. To bo vse letelo na cesto, ker ima baje zakonodajalec človekove pravice. Kakšne neumnosti.”

Foto: Nova24TV

“Preprosto ni bilo mogoče sprejeti vsebinske odločitve ta hip,” je povedal Accetto in spomnil, da so imeli 10 sej, 4 osnutke, poskusov je bilo več, na koncu celo poizkus neke kompromisne odločitve, ki je bila izglasovana in na koncu revoltirana … “Sprejeta je bila kompromisna odločitev, kar pomeni, da je bilo ustavno sodišče tik pred rešitvijo in potem je ena sodnica to revotirala, začele so se grožnje Accettu, Knezu, Svetliču, da bodo strokovno izobčeni, javno diskreditirani, baje celo kazensko preganjani,” je ob tem komentiral Tomašič in sodnike pozval, da naj javno povedo, saj gre za sramoto. “Sam dr. Accetto in vsi tam vedo, da to ni strokovna odločitev, ni odločitev na podlagi pravnih argumentov, ampak na podlagi ustrahovanja nekaterih sodnikov, ki so se pustili ustrahovati.” Poudaril je, da je to konec pravne države. “Najvišji varuh ustavnosti zaščiti interese zakonodajalca in ne človeka”, je dodal in spomnil, da je namen ustavnega sodišča varovanje človekovih pravic, zakonodajalec namreč nima nobenih človekovih pravic. “Ravno nasprotno, človeka je potrebno ščititi pred zakonodajalcem, da jim ne krši pravic”, je bil jasen.

Tisti moment, ko levica ni imela večine v programskem svetu, je bilo treba zakon zrušiti
Na koncu je sam predsednik ustavnega sodišča za RTVS povedal: “Obstaja očitno neka želja, da bi čim bolj ažurno, skoraj v živo, poročali o delovanju ustavnega sodišča. Včasih s točnimi, včasih z netočnimi informacijami, včasih s celo popolnoma izmišljenimi, in to žal ustvarja neustrezne pogoje, otežkoča izvajanje dela osnovnega poslanstva sodišča, ki mora biti, da lahko zelo težavna vprašanja, vsebinsko, poglobljeno in odkrito obravnava in sprejema o njih odločitev.” Ob tem je Tomašič izpostavil, da je očitno imel nanje vpliv pritisk medijev. Spomnil je, da je naloga ustavnega sodišča, da sprejema težavne odločitve, ne zato, da bodo nekomu všeč, nekomu pa ne ali da bodo zaščitili zakonodajalca. V primeru, če drugače ne gre, je predlagal, da bi se zaprli v notranjost, da ne bi bilo stikov z zunanjim svetom, dokler ne bi sprejeli odločitve. Spomnil je, da 15 let ali še več veljal zakon o RTVS, pa nihče ni rekel, da je kar koli z njim narobe, ker je imela levica večino v programskem svetu. “Tisti moment, ko je ni imela, je bilo treba zakon rušiti.”

Da je oblast dokončno in tudi javno prevzela mafija oziroma vzporedni mehanizem, po mnenju Tomašiča govori tudi izjava predsednica republike, ki je rekla, da bo predsednica vseh državljank. Izjavila je namreč: “Ta polarizacija znotraj ustavnega sodišča ni prinesla nič dobrega, zato se bom sama maksimalno potrudila, da se z novimi imenovanji oziroma novimi predlogi kaj takšnega ne bo več ponovilo.” Tomašič je ob tem pojasnil, da nam s tem prodajajo mnenje, da ni dobro, da se nekdo ne strinja z nami. “Nasprotno, različna mnenja so zelo dobra, potrebno se je znati dogovoriti. Ona bo poskrbela, da ne bo več ustavnega sodnika, ki se ne bi strinjal z njimi, šefi Musarjeve in Goloba, z vsemi temi, ki so ugrabili to državo,” je izpostavil in izjavo označil za grozljivo.

Foto: Nova24TV

Država tone v enoumje
V oddaji je spomnil tudi na izjavo pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je povedala: “Vsebinsko me odločitev ni presenetila, kar me preseneča, in to zelo negativno, da dva sodnika nista glasovala. To pravzaprav kaže eno krizo, vsaj  v določenem delu ustavnih sodnikov. To ni bilo primerno”.  To, da je izrekla, da ni primerno, je v bistvu kompliment, meni Tomašič. “Gospa, ki se objema z večkrat obtoženim županom na javnih prireditvah, ki nima toliko dostojanstva, da bi dala političnemu konkurentu roko, ona bo govorila, kaj je primerno,” je bil kritičen in dodal, da država tone v enoumje, ubija različnost, raznolikost, drugačna mnenja.

Ljudje medtem umirajo v čakalnih vrstah
“Mi se ukvarjamo z RTVS, Dražgošami, Orlami, ljudje pa umirajo v čakalnih vrstah,” je sklenil in spomnil na izjavo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je pred časom izjavil: “Prvi izziv je seveda denar, drugi izziv so kadri in tretji in ključen izziv naše družbe je, da smo postali dolgoživa družba. To seveda stane. Danes starostni imajo veliko obolenj. Ko pripeljejo 85-letnika, ga sprejmejo v bolnico in ustavijo vse ostalo”.  Tomašič se je začudil, da lahko nekaj takega izjavi minister za zdravje. “Mi smo družba, ki je totalno izgubila kompas. Življenja se ne spoštuje več. Veste, kako je to nevarno. Ker je nekdo star, ga gledamo samo kot strošek, da jemlje naše resurse. Ni čudno, da so prišli s predlogom za evtanazijo.”

Foto: Nova24TV

Tomašič meni, da nas v prihodnosti nič dobrega ne čaka, stvari ne bodo boljše. “Če ne sporočimo tej fašistični vladi, mafijski strukturi, ki jo vodi, da je bilo dovolj, to pomeni, da se udeležujemo protestov in izrazimo podporo naši medijski skupini, bo kmalu prepozno,” je prepričan. Tomašič je spomnil, da so obsodili Jožeta Biščaka, ker je dovolil objavo neke glose. “Novi 24TV je Akos prepovedal predvajanje ene oddaje. Tako se začne, naslednjič bodo prepovedali Tomašiča, Ranta itd. V sredo v čim večjem številu pridite na Trg republike, preden bo prepozno,” je zaključil in še enkrat vse lepo povabil na sobotno druženje v Škocjanu.

Ana Horvat