[Video] Tomašič: Najbolj škodljiv predsednik vlade vseh časov v Sloveniji ste!

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Kažem s prstom na Janšo. Tako sem prišel na oblast, da sem kazal na Janšo. Sedaj, ko sem na oblasti, kažem nanj, ker drugega ne znam,” je v tokratni oddaji “Kdo vam laže?” glede sprenevedanja premierja Roberta Goloba v zvezi z afero na Balkanu, kjer se omenja podjetje GEN-I, ki ga je dolga leta vodil Golob, dejal Boris Tomašič.

Glavnino tokratne daljše oddaje je predstavljala analiza odgovorov na poslanska vprašanja, ki jih je premier Robert Golob podajal, ko so ga vprašali glede dodatka sodnikom in tožilcem in v zvezi z afero na Balkanu.

Robert Golob je odgovarjal na poslanska vprašanja v svojem stilu: “Čeprav nekoliko prehiteva v delu, kar se tiče plačne reforme. Kot smo napovedali, se plačna reforma prične v letošnjem letu. Vrh koalicije na katerem bomo obravnavali izhodišča, ki so že pripravljena, bo naslednjo sredo, 1. februarja, tako kot je bilo napovedano prejšnji teden. Mogoče en teden ali dva tedna kasneje danes deluje prepočasi, pa vendar reforme plačnega sistema se nobena vlada od 2008 ni lotila, zato je klicanje po hitrosti pri tem, da se tega nikoli ni nihče lotil 14 let nekoliko smešno.”

Boris Tomašič je Goloba opomnil, da je reformo plačnega sistema naredila Janševa vlada leta 2008. “Potem je bila Janševa vlada leta 2012, 2013 (po štirih letih seveda ne delaš reforme, ker si jo nedolgo nazaj delal), leta 2020 je bila Janševa vlada in je reševala covid krizo. Drugače pa v teh 14 letih so bili v vladi vaši koalicijski partnerji, ki jih vodi Tanja Fajon,” je dodal in opomnil, da pa so oni sedaj sesuli plačni sistem, saj se malo daje sodnikom, tožilcem itd. Seveda je po besedah Tomašiča potrebno reformo plačnega sistema narediti čim prej. “Vi se boste čez en teden dobili s koalicijski partnerji, da boste naredili časovnico in se boste zmenili, da boste nekaj naredili. Me zanima, kako boste izvedli plačno reformo, v kateri ste za začetek rekli, da boste dali vsem sodnikom in tožilcem 600 evrov bruto dodatka. Ni tukaj važno, koliko tukaj kdo dela, kaj dela,” je dodal kritično.

Golob je obljubil, da bo plačna reforma letos. Nato pa je med drugim povedal, da se mu zdi škoda, da tega ni še nihče sam prepoznal do sedaj. “Plačni sistem ne deluje zaradi vseh različnih parcialnih dogovorov, ki so jih sprejemale različne vlade,” je dodal v znak “modrovanja”.  Tomašič ga je ob tem opomnil, da očitno tukaj govori o sebi, ker je on tisti, ki je sodnikom obljubil 600 evrov bruto in se dogovarja z vsakim posebej in malo obljublja. “Kako ni nihče prepoznal, da je plačni sistem potreben reforme?! Vlada Janeza Janše je govorila, da ta sistem ni dober in ga je potrebno spremeniti,” je spomnil in dodal, da v istem plačnem sistemu ne morejo biti sodniki, zdravniki, policisti, vojaki, navadni birokrati, birokrati za šalterjem, kuharji, učitelji. Ko je Golob v zagovor pojasnjeval, čemu ravno sodnikom in tožilcem dodatek, je govoril, da se mu v zvezi s povišanjem plač ne zdi prav, da bi politiki odločali, kako bi urejali tretjo vejo oblasti. Tomašič pa je ob tem opomnil premierja, da zaenkrat po veljavni zakonodaji o tem odloča državni zbor. Poslanci namreč prejemajo proračun, s tem pa sprejemajo, kakšna bo tudi plača sodniških funkcionarjev. “Menim, da bi bilo boljše, če ne bi bilo tako, ampak tako je.”

Govorite o sebi, ampak s prstom kažete na druge
V svojem govoru pa je Golob postregel tudi z ugotovitvijo, da sodna veja niti približno ni še neodvisna. “Pa bo tudi sodna reforma morala pripeljati do tega, da bo sodna veja oblasti bolj neodvisna od izvršne ali zakonodajne veje oblasti”. Omenjeno navedbo je Tomašič označil kot zanimivo priznanje. Kot predsednik izvršne veje oblasti namreč pravi, da sodna veja ni neodvisna od izvršne oblasti. “Spet ste ugotovili nekaj, kar že mi dolgo vemo. Od vas je odvisna sodna veja oblasti in vi boste sedaj problem rešili!? Kako? Pustite jih na miru. Se slišite, kaj govorite? Najbolj škodljiv predsednik vlade vseh časov v Sloveniji ste. Govorite o sebi, ampak s prstom kažete na druge. Noro,” je bil jasen. Ob tem pa se je v zvezi z dodatkom sodnikom obregnil ob njegove izračune, ki govorijo, da naj bi 3000 evrov predstavljalo vstopno plačo sodnika, torej vsi drugi naj bi imeli več. “Kar nekaj ste si spet izmislili. Veliko sodnikov nima 3.000 evrov plače. Spet stresate kar neke številke.”

V zadnjih tednih številni mediji razkrivajo nove zgodbe, objavljajo nove transakcije, v državah Zahodnega Balkana se ustanavljajo parlamentarne preiskovalne komisije, pri tem pa vsi s prstom kažejo prav na Goloba. Ko je poslanec Žan Mahnič Goloba povprašal okrog afere, v katero se povezuje podjetje GEN-I, ki je nakazovalo denar podjetjem Martina Berishaja, on je dvigoval gotovino s teh podjetij, se je ta sprenevedal in v odgovor dejal, kako mu je vedno znova fascinantno poslušati njihove konstrukte, ki so po njegovih besedah v celoti izmišljeni in samo konstrukti. “Človek se vpraša, ali boste kdaj preboleli 24. april, ker očitno tega ne morete”. Tomašič je ob tem pripomnil, da omenjena vprašanja nimajo prav nič s 24. aprilom. “Zakaj ste mu nakazovali takšne vsote? Zakaj ste mu plačevali,” je povprašal Tomašič. 

Foto: Nova24TV

Kaže s prstom na Janšo
“Vse, kar govorite, ste lansirali vi v predvolilni kampanji. Vaše strukture pod vašim neposrednim vodstvom so lansirale to izmišljeno afero,” je v svoj zagovor zatrdil Golob in pričel omenjati RTVS, kako še ni svoboden in prevzet, ostali mediji pa tudi ne. Tomašič je poudaril, da če je Golob želel dokazati svojo nedolžnost, bi lahko rekel svojim poslancem, da podpišejo zahtevo za preiskovalno komisijo, da se zadeva razišče, če tega že NSi ne želi. “Lahko je vse čisto. Puščam to možnost. Vaš odziv pa kaže, da je tukaj veliko svinjarij, zato je bilo potrebno dati garancijo 700 milijonov GEN-iju,” je pripomnil. Nato je začel Golob govoriti o tem, kako ne pozna Berishaja, da se ni z njim slikal. Ob tem je Tomašič poudaril, da sicer velja, da se mafijski botri ne slikajo z mulami, jih ne poznajo.

“Obstaja dejstvo, da so šli milijoni na čudna podjetja, kjer se je dvigovala gotovina. Vi ste bili direktor podjetja, ki je nakazovalo denar. Pustimo, kdo je kriv. To je potrebno raziskati. Nikoli niste rekli, da GEN-I ni nakazoval Berishajevim podjetjem. Ampak vi kažete s prstom na drugega,” je bil kritičen. “Kažem s prstom na Janšo. Tako sem prišel na oblast, da sem kazal na Janšo. Sedaj, ko sem na oblasti, kažem nanj, ker drugega ne znam,” je glede Goloba komentiral Tomašič, ki je razočaran, da še vedno ni prišlo do reform.

Prejšnji teden se je v Ljubljani odvil protest zamaskirane Antife, spremljali pa so jih policisti. Tomašič je v zvezi s tem spomnil na besede Urške Klakočar Zupančič, ki je dejala, da naj se nikoli več v tej državi ne ponovi, da bo oblast dvignila roke nad lastne državljane. V zvezi s shodom je opomnil, da se je pojavil naslov na  24ur:  “Na protestnem shodu pri nekdanjem Rogu policisti uporabili prisilna sredstva”. To je po besedah Tomašiča ta dvoličnost Klakočar Zupančičeve. “Prvi protest, relativno miroljuben, pa policija uporabi prisilna sredstva,” je komentiral in ob tem dodal, da sicer velja za zagovornika reda in zakonov.

V zvezi s predsednico Državnega zbora RS se je obregnil tudi ob pojasnilo, čemu se je odločila za pot s falconom, ne pa z avtom. To naj bi storila, ker naj bi bilo to ceneje, a stalo je 7.350 evrov. Dejali so, da naj bi bilo to 150 evrov ceneje za sedemčlansko delegacijo, če bi prespali. “Zakaj sedem članov? Z avtom bi dali 1000 evrov do Dunaja z dvema avtoma,” je komentiral in ponazoril, kako Svoboda deluje na podlagi naslednjega primera. Slišati je bilo mogoče, kako je Andreja Prebila, člana programskega sveta RTV, klicala Mojca Pašek Šetinc, da ga bodo menjali kot predsednika uprave Sava Turizma, če ne bo dal podpisa za zahtevo sklica izredne seje. “Kam smo prišli?! Na anaslednjih voltvah razmišljajte, kaj je dobro, kdaj boljše živite,” je zaključil.

Foto: Nova24TV

Sara Kovač