[Video] Tomašič: Golob ni imel 6 tisoč evrov plače, temveč 45 tisoč!

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Robert Golob ob vstopu v politiko vztrajno pravi, da se noče prepirati, kar pa je trenutno njegova edina vsebina. Tudi pri tej vsebini njegova dejanja kažejo drugačno sliko, saj je kot podpredsednico svoje stranke sprejel sodnico Urško Klakočar Zupančič, ki je premierja Janšo označila za diktatorja, njenim besedam pa pritrjuje celo tudi sam Golob – toliko o njegovi povezovalnosti. Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič je prav tako kritičen, da kot nekdanji menedžer in kandidat za mandatarja ne poda nobenih konkretnih odgovorov. “Puhlice, prazne besede, ne veste nič,” je bil jasen in dodal, da je imel “Robert Golob plačo v višini 540 tisoč evrov bruto.”

V začetku oddaje Kdo vam laže voditelj Boris Tomašič spomni na drugo obletnico, odkar je odstopil Marjan Šarec kot predsednik vlade. “Odstopil je kot predsednik vlade in omogočil razvoj Slovenije in vse, kar je sledilo za tem, je bilo fenomenalno,” je dejal Tomašič in na račun tega še dejal Šarcu, da je narodni heroj, ki bi mu morali postaviti spomenik.

V nadaljevanju pa se osredotoči na Roberta Goloba, ki je postal predsednik stranke Z.Dej, ki se je preimenovala v stranko Gibanje Svoboda. Golob je na račun svojega političnega aktivizma postal glavna zvezda slovenskih medijev. Tomašiču se ime stranke zdi paradoksno, kajti to gibanje je podprl nekdanji predsednik komunistične partije Milan Kučan. V nadaljevanju analizira Golobov nastop pri Urošu Slaku v oddaji 24ur.

Golob je dejal, da ni vstopil v politiko zato, da bi se ukvarjal z ostalimi, kaj govorijo o njem. “V politiko vstopam zato, ker vem, da so ljudje siti prepirov med politiki. Namesto tega bi politiki delali za prihodnost te države,” je dejal Golob. Po drugi strani Tomašič prikaže, kako v resnici deluje Golobovo povezovanje in sodelovanje, kar tako rad poudarja. Denimo za podpredsednico stranke je izbral sodnico, ki je v preteklosti na družabnih omrežjih dejala, da je predsednik vlade Janez Janša diktator. Temu pa pritrjuje tudi Golob: “Z vsem, kar je rekla, se strinjam tudi jaz danes.”

Golob že v osnovi izključuje polovico volilnega telesa
Tomašič izpostavlja, da bi Janša bil diktator lahko le v primeru, da z vojsko uveljavlja svojo voljo, ne bi spoštoval odločitev državnega zbora, zakonov, odločitev ustavnega sodišča in bi kršil človekove pravice. “Nič od tega ni res,” je izpostavil Tomašič in dodal, da je označiti človeka za diktatorja, ki je na zadnjih volitvah prejel daleč največ glasov, vse prej kot pa povezovalna politika. Kljub temu, da Golob pravi, da se ne bo prepiral, pa že v osnovi izključuje polovico volilnega telesa iz svoje politike.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: Zajem zaslona POPTV)

V nadaljevanju se Tomašič tudi sprašuje, kakšna sta Golobova vsebina in program, kajti slednji poleg izključevanja Janše ni pojasnil ničesar v zvezi s svojim programom. “Kaj je tisto, kar na politični parket prinaša človek, ki je menjal že ne vem koliko strank, ki je podpiral tudi Zorana Jankovića /…/, ki je bil pri Alenki Bratušek in LDS,” je dejal in še izpostavil, da je nezakonito prejemal 27 tisoč evrov na mesec. “Kaj ponuja Robert Golob?”

Golob ne ponuja konkretnih ukrepov in vsebine
Golob poudarja, da so zelene politike ključne, pri čemer ni podal konkretnih odgovorov, kako in kaj bo spremenil. “Vi se ponujate Slovencem za mandatarja, vaš prvi odgovor pa je: vse bomo spremenili,” je izpostavil Tomašič in dejal, da pogreša pri Golobu konkretne stvari. “Spremenili bomo davčno politiko tako in tako, spremenili bomo energetsko politiko tako in tako.” Dodaja, da niti ne more kritizirati njegovih predlogov, ker izjava, spremenili bomo vse, kaže na to, da sploh ne ve, kaj dela.

Foto: STA

Prav tako na vprašanje, kaj bo storil, da se zmanjša korupcija v zdravstvu, ni podal konkretnega odgovora. “Dobra novica je, da jaz nisem ne levi ne desen,” je dejal Golob in se izgovarjal na predsednico sveta stranke, ki je zdravnica. “Puhlice, prazne besede, ne veste nič,” je bil kritičen Tomašič, ki še prav tako izpostavi, da ga mediji tako radi prikazujejo, kot menedžer pa ne poda konkretnih odgovor in ne prinaša ničesar. “Gospod Golob vi ste en apartčik, ki ni nič posebnega naredil. Prodajal je poceni elektriko, ki jo je dobil iz nuklearke in se potem napihoval, kako je pri tem ne vem koliko uspešen.”

Preiskava bo pokazala, ali je bila Golobova plača nezakonita
Po mnenju Tomašiča je strah med tistimi, da bi zmagala desnosredinska vlada med tistimi, ki jim grozi, da bi morali za denar, ki ga dobivajo, dejansko delati. “Ljudi, ki pošteno delajo in pošteno plačujejo davke, jih ni ničesar strah,” pojasnjuje Tomašič. V nadaljevanju Tomašič ovrže navedbe Slaka, da je imel Golob le šest tisoč evrov plače. “Robert Golob je imel plačo v višini 540 tisoč evrov bruto,” je izpostavil in obrazložil, da je Golobova zaposlitev stala delodajalca v višini 45 tisoč evrov na mesec. Pri tem še Goloba pozove, zakaj ne pove ljudem po pravici, koliko je podjetje plačalo zanj, pri čemer še opozori, da bo to kmalu razkrito, saj že poteka preiskava o tem ali je bila plača izplačana nezakonito.

Donosnost Gen-I in ostalih tujih podjetij pri prodaji električne energije (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Uspešen podjetnik in milijonar Sandi Češko je bil precej kritičen do Goloba, saj je dejal, da je lahko imeti tako visoko plačo, če si monopolist. Tudi Tomašič se dotakne Golobovega hvalisanja, kako je Gen-i pod njegovim vodenjem prodajala najcenejšo elektriko. “Ker imate vhodno elektriko najcenejšo,” je Goloba pri tem spomnil. Donosnost Gen-i glede na promet, ki ga ustvari, je v primerjavi z drugima tujima podjetjema, mnogo nižji. “Če bi bil Golob res tako uspešen človek, se ne bi rabil sam hvaliti.”

Sara Rančigaj