fbpx

[Video] Tomašič o obstoju “non-paperja”: Ta papir je kot jeti, nihče ga še ni videl, ampak levičarji govorijo, da obstaja!

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Zadnje dni poteka precej zanimiva razprava o obstoju (ne)papirja, ki naj bi celo določeval meje v Bosni in Hercegovini. “Ta papir je kot jeti, nihče ga še ni videl, ampak levičarji govorijo da obstaja,” je pojasnil Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže. Bruselj je prav tako zavrnil govorice o obstoju dokumenta, a mediji so še vedno prepričani, da obstaja. V nadaljevanju so povzeli, da je celo zunanji minister Anže Logar potrdil obstoj dokumenta, a to ne drži. “Veste kaj je rekel Logar? Logar je samo potrdil, da je takšen dokument napisala Hrvaška,” je še dodal Tomašič. Medtem ko dokazov o obstoju dokumenta ni, pa v Sloveniji med levičarskimi mediji vlada izredno stanje, s katerim želijo ustvariti novo afero še pred predsedovanjem Evropski uniji oziroma ga celo preprečiti.

Voditelj oddaje Boris Tomašič uvodoma v oddaji izpostavlja nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek, ki je v državnem zboru zatrdila, da je vlada Janeza Janše v svojem drugem mandatu za 25 tisoč odstotkov znižala pokojnine upokojencem. “Prvič in na srečo zadnjič v zgodovini ste določenim upokojencem za 25 tisoč odstotkov znižali pokojnine,” je koaliciji navrgla Bratuškova. “Glejte to je ta gospa, ki je bila tudi predsednica vlade,” hudomušno poudari Tomašič. Po njenih izračunih bi tako morali upokojenci vračati pokojnino še iz jugoslovanskih časov.

V tem primeru je šlo za borčevske pokojnine, ki pa se nekaterim zdijo sporne, saj menijo, da marsikdo sploh ni upravičenih do njih. V nadaljevanju še Tomašič poudarja, da Bratuškova v ospredje lansira izmišljene zgodbe, kot je denimo zgodba Patrie, ki se je že zaključila, saj je ustavno sodišče ugotovilo, da je bilo sojenje protiustavno, Janši pa so na silo odvzeli mandat. Kot še v nadaljevanju poudari, pa smo ponovno priča montirani aferi ustvarjanja govoric povezanih z Bosno in Hercegovino.

V zadnjih dneh odmeva tudi obstoj “non-paperja”, ki bi ga naj Janša poslal v Bruselj. “Govorijo o obstoju papirja, katerega že samo ime pove, da ne obstaja,” ne razume njihovega poročanja Tomašič. Trdijo, da so v tem papirju grozljive stvari o razkosanju Bosne in Hercegovine. “Ta papir je kot jeti, nihče ga še ni videl, ampak levičarji govorijo da obstaja,” je pojasnil. Na PopTV so poročali o obstoju non-paperja, kjer so zatrdili, da je celo Bruselj potrdil njegov obstoj, a ga je kasneje preklical. Kot je razvidno iz poročila dopisnika iz Bruslja Petra Žerjaviča, je Bruselj samo potrdil, da ne more potrditi obstoja dokumenta, ni pa jasno, od kod Žerjaviču informacije o tem, da dokument obstaja.

Pri tem še Tomašič poudarja, da je šlo za poročanje, ki ponavljajoče sloni na pogojniku “naj bi”. “Mi v (resnih) slovenskih medijih že dva dni delamo afero, ki ne obstaja,” je bil kritičen. Medtem pa nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl sklepa, da takšna pobuda obstaja in označuje izjavo Janše, da predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela ni srečal, za smešno. “Na podlagi česa sklepate, da obstaja? Ali ste ga videl?” poziva Tomašič Vajgla.

Izbruh nove afere z namenom preprečiti predsedovanje EU in uničevati ugled Slovenije?
Na drugi strani so Socialni demokrati zahtevali sklic seje odbora za zunanje zadeve, kjer bosta morala Janša in predsednik države Borut Pahor razložiti, kaj sta napisala v tem (ne)papirju. Medtem je Pahor že sklical tiskovno konferenco, na kateri bo po vsej verjetnosti tudi odgovoril na govorice o obstoju tega ne-papirja. Številni so prepričani, da gre še za eno izmišljeno afero, s katero Janši in Pahorju želijo preprečiti uspešno predsedovanje Evropski uniji.

Tomašič si že vnaprej predstavlja, kako bo seja v slogu Matjaža Nemca potekala. Prepričan je, da bo Nemec zastavljal Janši eno in isto vprašanje, in sicer, zakaj je to napisal. “Verjetno mu bo Janša večkrat obrazložil, da tega ni napisal in, ker mu tega ne bo mogel dopovedati, bo zapustil sejo, o čemer bomo še en teden poslušali,” predstavi precej verjeten scenarij. V nadaljevanju še pojasni, da so mediji lagali tudi o tem, da je zunanji minister Anže Logar potrdil obstoj dokumenta. “Veste kaj je rekel Logar? Logar je samo potrdil, da je takšen dokument napisala Hrvaška,” je še dodal. Logar je pojasnil, da Slovenija ni pisala ničesar, temveč je to storila Hrvaška.

V Slovenijo prihaja Uber, predsednik sindikata taksistov se je uprl
Zadnje dni se veliko razpravlja tudi o prihodu nove platforme za taksi službe – Uber. “Gre za spletno platformo, preko katere se lahko državljani vozimo precej poceni, ugodno in kvalitetno. Vemo vnaprej ceno, deluje po celotnem svetu in je zelo uspešna zadeva,” je pojasnil. Po drugi strani izpostavi predsednika sindikata taksistov Dejana Jefima, ki je novinarsko konferenco o Uberju predčasno zapustil. Medtem ko mediji trdijo, da zaradi osebne deskriditacije, pa je bilo na omrežjih zaslediti, da je šlo za njegovo burno reakcijo, zaradi katere je moral konferenco zapustiti. Po telefonu je Jefim trdil, da je tarča groženj in se drl: “Tam je korupcija, korupcija!”

Predsednik Sindikata taksistov pri SDPZ Dejan Jefim (Foto: FB DF)

Tomašič je prepričan, da gre v tem primeru le za njegov osebni interes in ga poziva, naj ne laže. Izpostavlja tudi, da je Jefim verbalno napadel raziskovalnega novinarja Bojana Požarja, njegova tarča pa je bil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Tomašič je prepričan, da so taksisti pod okriljem Jefima plačani slabo, medtem ko so njihove storitve predrage. “Sedaj se pač digitalno urejujejo te stvari, da se ne bo več dalo voziti brez taksimetra in bo cena vnaprej dogovorjena, medtem ko bodo lahko taksisti delali za Uber,” je pojasnil. Bistvo Jefimovega revolta je dejansko to, da se ruši njegov monopol na trgu. “Kadarkoli se v Sloveniji ruši monopol, imamo v Sloveniji levičarske proteste, briga jih za delavce.”

Vsak dan poslušamo, kako je medijska svoboda v Sloveniji ogrožena, ob tem opravičujejo novinarja, ki je izločil nekatere izjave
RTV je v tokratnem prispevku poročal o obisku nemške televizije ARD v Sloveniji, kjer so posneli tudi več intervjujev in branili pravico novinarja, da ni objavil vseh, ki so bili vprašani. “Seveda ima vsak novinar pravico, da ne objavi vseh, s katerimi se je pogovarjal. Zanimivo je, da je objavil samo Uroša Urbanijo, ni pa še koga drugega z drugačnim mnenjem,” je bil kritičen, saj to ni objektivnost. Prepričan je, da bi bilo primerno da o tej temi poleg nacionalne TV, vpraša tudi denimo televizijo Nov24TV. Če je cenzuriral novinarja Bojana Požarja, bi to moral argumentirati in obrazložiti, zakaj je to storil. “To je novinarstvo.”

Nemški novinar Nikolaus Neumayer je cenzuriral prispevek novinarja Bojana Požarja (Foto: Demokracija/Youtube)

“Blatenje Slovenije v tujini je sramotno,” pravi Tomašič in poudarja, da bi morali delati v interesu Slovenije in Slovencev. Medtem ko določeni novinarji trdijo, da imamo v Sloveniji diktaturo in da novinarji ne smejo reči ničesar, pa vsak dan poslušamo kritike zoper Janševo vlado. Če bi dejansko obstajala represija in napad na svobodno novinarstvo, si tako ne bi nihče upal kritizirati. “Mirno in svobodno kritizirajte to vlado, nimam nič proti, če je to utemeljeno, samo ne mi jokati, da ni medijske svobode,” je še bil jasen.

Portugalska nima tretjega vala, ker so se njeni prebivalci videli, kako je pustošil drugi val
Na koncu še izpostavi prispevek nacionalne televizije o tem, kako je Portugalska uspešna pri obvladovanju epidemije covida-19. Pri vsem tem pa mediji niso izpostavili, kako hudo je bilo na Portugalskem v času drugega vala. “Ljudje so na lastni koži doživeli, kako je lahko hudo, zato so se začeli držati ukrepov,” je bil jasen Tomašič. Prepričan je, da bi v Sloveniji bili lahko ravno tako uspešni, če bi se vsi razumeli, kakšne posledice lahko pusti za seboj epidemija koronavirusa.

Sara Rančigaj