fbpx

[Video] Šarec bi lahko vedel: “Leta 1945 se pač nismo borili za samostojnost Slovenije!”

Foto: Nova24TV

Moja udeležba oziroma neudeležba na državni proslavi bo pa moje politično stališče in zagotovo dokler v državi ni vse v redu in dokler bodo to državno proslavo varovali kordoni policije, ki bodo preprečevali vsak dostop, taka proslava prav gotovo ni ljudska,” je dejal nekdanji premier Marjan Šarec. Ne vem povedati, kakšen runkelj moraš biti, ampak ste ga pravkar videli, ne prav majhen, se je na Šarčeve besede odzval voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič. 

V oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič za uvod povedal, da so na nacionalki gostili predstavnike opozicije, ki so se odzvali povabilu – na tak način so pri napovedi oddaje Pogovor z opozicijo na nacionalki namreč zmotno nakazali, da so povabili tudi predsednika stranke SNS Zmaga Jeličiča. “To je najveličastnejši dogodek v zgodovini Republike Slovenije oziroma v zgodovini našega naroda, ni to prvi dogodek, ki je izrazil odločitev naroda, je pa zagotovo zadnji najbolj veličasten,” je modro povedal predsednik stranke LMŠ, Marjan Šarec, ki je očitno prepričan, da smo se tudi že kdaj prej borili za samostojno Slovenijo. “Najbližje temu smo bili v bitkah proti Turkom,” je pripomnil Tomašič. Leta 1945 se pač mi nismo borili za samostojnost Slovenije, pač pa so slovenski komunisti izvedli revolucijo in se borili za Titovo Jugoslavijo. To so dejstva, o katerih pišejo tudi učbeniki.

[/color-box]

Šarec je seveda kot vedno natrosil mnogo nesmislov, med drugim se je spraševal, kaj vse je šlo narobe zadnjih 30 let v Sloveniji. Da bi vse našteli, verjetno nimamo dovolj časa, je pa Šarec sam nekako eksemplaričen primer tega. Šarec je ob tem še dejal, da bi morali morda res že na začetku narediti lustracijo, saj so se nekateri goreči komunisti spremenili v tako imenovane demokrate – glede na to, da so imeli tudi oni škarje in platno v rokah, smo zdaj tam, kjer smo. Meni nič tebi nič se je Šarec s temi besedami spravil naravnost na Milana Kučana, Cirila Ribičiča, Mirana Potrča in tako naprej. Začuda pa nacionalka tega ni opazila in njegove izjave ni cenzurirala.

“Žal mi je ko spremljam, kako je danes slovenski narod razklan, kako so danes ljudje med sabo skregani, kako je tudi politika postala diskreditirana in kako je med ljudmi tudi neka empatija in strah,” pa je zaskrbljeno dejala voditeljica stranke SD Tanja Fajon. Če se ljudje ne strinjajo, če ne pomeni, da so razklani – česar pa Fajonova očitno ne razume, saj  v prejšnjem režimu zadeve niso tako delovale. “Problem je v vas, opozicijskih politikih, ki ne samo da ste razklani, ampak se tudi trudite, da bi bilo to kar govorite, res,” je voditelj oddaje povedal Fajonovi in poudaril, da prav oni želijo povzročiti to razklanost, kar se bo kot problematično izkazalo tudi na volitvah.

Včeraj še ni bilo znano, ali se bo Tanja Fajon udeležila petkove osrednje proslave. Danes pa je na Twitterju zapisala: “Predsednik vlade Janez Janša je organiziral vzporedne proslave ob dnevu državnosti in s tem ustvarjal razkol v družbi. Temu sem vedno nasprotovala. Zato bom ravnala drugače. Državne proslave in drugih proslav se bom udeležila v upanju, da bomo že prihodnje leto praznovali skupaj in enotno.” No, kot vemo, so besede Tanje Fajon večinoma zgolj prazne, bi bilo pa vendar lepo in predvsem državotvorno, če bi takšno držo pokazala tudi, ko jo bo premier Janša naslednjič povabil na skupni sestanek.

Sara Bertoncelj