[Video] Tomašič: Tako nevedne vlade še nismo imeli

Foto: zajem zaslona

“Pa kdo se norčuje iz nas, napovedali ste osem reform, ne dve, ali je bilo to kar nekaj? Stanovanjska reforma, pokojninska reforma, davčna reforma, dolgotrajna oskrba, toliko ste jih napovedali, da jih niti našteti ne morem. Napovedali ste jih osem, pristali ste na dveh. Doslej niste storili ničesar, razen kanalizirali denar v nevladne organizacije,” je bil eden od komentarjev voditelja Borisa Tomašiča v tokratni oddaji Kdo vam laže. V oddaji se je tokrat posvetil popolni neuglašenosti članov koalicije in ministrov, ki so v oddaji Tarča še enkrat dokazali, da se jim niti ne sanja, kaj počnejo.

Voditelj oddaje je nekaj besed namenil nastopu dveh ministric v oddaji Tarča, ki ga je označil kot “katastrofo”. Pri tem je s pripravljeno kompilacijo izjav pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik povzel celotno obnovo tega, kar sta v oddaji povedali, ki se zaključi z besednima zvezama “nisem razumela in ne vem”. “Tako nevedne vlade še nismo imeli,” je pokomentiral voditelj. “Po mnenju poznavalcev je le še vprašanje časa, kdaj bo premier Robert Golob odšel na smetišče zgodovine in bo zgolj le še ena od figur nesrečnih, kot so Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Miro Cerar in ostali”, je dejal voditelj Boris Tomašič.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik iz vrst Gibanja Svobode je v oddaji Tarča na javni RTVS postregla s kar nekaj trditvami, ki  niso ostale neopažene. Da so “refome namenjene ljudem” in da je “problem v komunikaciji reform”.Hvala Bogu, da reforme niso namenjene same sebi, namenjene so ljudem, in če je tako, potem ni problema”, je komentiral voditelj in dodal: “Ne, glavni problem ni v komunikaciji, ampak, da so reforme narobe zastavljene, da pojma nimate, kaj delate in kaj hočete narediti, na konferencah po sejah koalicije na Brdu je tako, kot bi misica nastopala: “Želim si, da bi bil mir na svetu in da ne bi bilo lačnih,” se je posmehnil nesmiselnim izjavam voditelj in poudaril, da je edina konstanta časovnica, pa še to je samo beseda.

Golobove besede, da reform ne bo, če te ne bodo dobro skomunicirane, Ajanovič Hovnikova ni razumela kot nezaupnico, čeprav je bilo to kristalno jasno. Ona je to razumela kot “iskren, odkrit pogovor predsednika vlade z javnostjo”, kar pomeni le “očitno gre vse v maloro”, je pripomnil Tomašič. In ker nekdo mora biti “grešni kozel”, si je tokrat Golob izbral ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki je po njegovem mnenju odgovoren za neuspešno komuniciranje reform. In medtem ko je cel svet razumel, da gre za nezaupnico, ministrica pravi, da je šlo “za opomnik, komu so reforme namenjene”. Tomašič je opomnil, da komunikacija ni problem, če so reforme vsebinsko dobre. Ministrica je nekajkrat ponovila, da ne pozna javnih izjav, ničesar v zvezi z izjavami Boštjančiča v zvezi z davčnimi reformami, kar je za osebo, ki je ministrica, nedopustno. S tem, da je priznala tudi, da se o ukrepih in časovnicah niso pogovarjali, “kaj ste potem na Brdu sploh počeli, ko pa smo vseskozi poslušali o “časovnici””, je komentiral voditelj.

Ajanovič Hovnikova trdi, da v koalicijski pogodbi ni davka na nepremičnine, ki v teh dneh najbolj buri duhove. A kaj, ko v resnici v koalicijski pogodbi piše naslednje: “Na dolgi rok bomo uredili pravičen, pošten in enostaven davek na nepremičnine.” Kot kaže, brez sprenevedanja pri vladajočih pač ne gre. “Sem pisala tako program Gibanja Svoboda kot koalicijsko pogodbo in menda vem, da nikjer ne piše, da bomo obdavčili nepremičnine.”  Glede na to da v koalicijski pogodbi, pod katero so se podpisale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, jasno piše, da bodo uvedli davek na nepremičnine, je več kot očitno, da sprenevedanje postaja vedno pogostejša praksa, ko se ugotovi, da ljudem prekipeva od njihovih predlogov, ki so namesto lajšanju življenja državljanov namenjena dodatnemu bremenjenju.

Tomašič: To je teater absurda
In medtem ko Ajanovič Hovnikova ne zna povzeti bistva Golobovih besed, ki so bile jasne vsem, ki so oddajo spremljali, pravosodna ministrica sestavlja nelogične stavke, ki so en kup besed brez pomena: “pozdravljamo izhodišča, vendar se moramo o njih še dogovarjati”. “Se pravi, dobivate se na Brdu, sestankujete, kmalu bo eno leto, odkar ste na oblasti, in vi se morate o izhodiščih še dogovarjati?“, se je spraševal Tomašič in dodal, da je morda v tem trenutku tudi bolje, da reforme niso izpeljane, ker so škodljive za državljane. Pravosodna ministrica je priznala, da so bili z besedami prehitri in da jim morda ne bo uspelo narediti vse v tej časovnici, kar je voditelj v oddajah že večkrat poudaril in na to opozoril. Očitno pa Golob meni drugače, saj je v oddaji Preverjeno dejal, da so “napovedali časovnico, ukrepi pa so na mizi“. Jasno je, da so v vladi popolnoma neusklajeni, “teater absurda”, je zatrdil Tomašič, edini razlog, da Golob ostaja na tem mestu, je, da ni nikogar drugega, ki bi vstopil v to koalicijo.

Nihče ničesar ne ve in ničesar ne razume. (Foto: zajem zaslona)

Tomašič: Napovedali so osem reform, ostali sta dve
Ministrica za javno upravo je, potem ko je dokazala, da očitno ne pozna koalicijske pogodbe ali pa se spreneveda okrog nepremičninskega davka, dejala, da so kot koalicija v resnici napovedali dve reformi. Ena je zdravstvena, druga pa reforma plačnega sistema v javnem sektorju, vse ostalo pa naj bi bila po njeno predstavljena le izhodišča reform oziroma analiza stanja. “Pa kdo se norčuje iz nas, napovedali ste osem reform, ne dve, ali je bilo to kar nekaj? Stanovanjska reforma, pokojninska reforma, davčna reforma, dolgotrajna oskrba, toliko ste jih napovedali, da jih niti našteti ne morem. Napovedali ste jih osem, pristali ste na dveh”, je dejal Tomašič in poudaril, da doslej ni bilo nič, le kanaliziranje denarja v nevladne organizacije.

V oddaji je bilo govora tudi o pogovoru Tine Gaber in premierja v vladnih prostorih, ki se v javnosti precej problematizira. “Mislil sem, da je to zafrkancija, ko sem videl to na Twitterju, sem bil prepričan, da niso taki debili, da Tina Gaber, življenjska sopotnica predsednika vlade, ki je poročen z drugo, dela intervju z njim, pa to ne more biti. Potem sem videl, da je to res“, je dejal Tomašič in celotni intervju primerjal s prodajo iz TopShopa, ker je vse skupaj dejansko delovalo kot TV prodaja.

Ana Horvat