fbpx

[Video] Evropska poslanka Romana Tomc prepričana, da bo resolucija o vladavini prava v Sloveniji jutri izglasovana: To ne bo nobeno presenečenje

Evropska poslanka Romana Tomc kot gostja v Temi dneva (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

V četrtek se bo v Evropskem parlamentu – EP glasovalo o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji. Tomčeva meni, da bo resolucija sprejeta in da to ne bo nobeno presenečenje. “Seveda pričakujemo, da bo resolucija tudi izglasovana, saj uživa podporo levega dela parlamenta,” je dejala. V nadaljevanju izpostavlja, da večina v EP sploh ne ve za to resolucijo in da ne uživa nobene pozornosti. Kot pravi, njeno sprejetje ne bo imelo nobenih posledic, temveč je šlo v tem primeru le za poskus slovenske opozicije, da škoduje slovenski vladi.

V Strasbourgu se je v ponedeljek začelo zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta – EP, na katerem bodo v četrtek glasovali o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji. V njej bodo, če jo bodo podprli, izrazili veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi in pozvali k spoštljivi javni razpravi. Predlog resolucije o Sloveniji so vložile štiri politične skupine v EP: socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka, sicer evropska politična družina premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

Spomnimo, predlog resolucije EP v osemnajstih točkah, ki so ga v petek pozno zvečer tudi javno objavili, vključuje izraz globoke zaskrbljenosti zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopala (tako pravijo) zaupanje v javne organe in med njimi tudi v politiko. EP naj bi z resolucijo tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki v Sloveniji, tudi člani vlade, biti zgled ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Evropska poslanka Romana Tomc pravi, da o resoluciji ne bo več nobenih razprav, temveč se bo o njej v četrtek le še glasovalo. “Seveda pričakujemo, da bo resolucija tudi izglasovana, saj uživa podporo levega dela parlamenta,” je pojasnila. V tem primeru to ni nobeno presenečenje, je pa jasno, da je ta resolucija nastajala v Sloveniji. “Nedvoumno je dokazano /…/ da je prišlo do poskusa slovenske opozicije, da škoduje slovenski vladi tudi prek institucij EU, tokrat prek EP,” je še dodala.

Samo tisti, ki so bili na misiji v Sloveniji, vedo, kaj se je tukaj dogajalo
O vmešavanju asistenta Tanje Fajon v resolucijo se je govorilo tudi v EP, veliko kolegov Tomčeve je izrazilo nestrinjanje, a se je “pometlo pod preprogo”. “Škandal, ki so ga želeli na nek način revitalizirati, je nekako potihnil,” je dejala. Sophie in ‘t Veld kot vodja komisije, ki je prišla v Slovenijo, je rekla, da je to normalno, da to počnejo pravzaprav vsi. “Ampak tukaj gre opozoriti, da tukaj ne gre kar za nek dokument, ki je zakonodajne narave, ampak za neke vrste zapisnik o tem, kaj se je dogajalo na misiji v Sloveniji. Seveda o tem, kaj se je dogajalo, lahko kredibilno povejo samo tisti, ki so bili zraven.”

Sophie in ‘t Veld (Foto: STA)

Resolucija je bila na začetku mišljena kot nek napad odprtim vprašanjem delegiranih tožilcev in financiranju STA. “Obe odprti vprašanji sta rešeni, zato se vsi sprašujemo, čemu resolucija pravzaprav služi,” je dejala. Po mnenju Tomčeve in njenih kolegov iz vrst EPP gre v tem primeru tudi za napad levice na desnico na ravni EU. “Se pravi, manj kot imamo desnih vlad v EU, bolje je to za levico v EU.”

V Sloveniji imamo težave z vladavino prava
Sophie in ‘t Veld je po zaključku misije v Sloveniji dejala, da institucije v Sloveniji dobro delujejo, da vladavina prava ni ogrožena. “Jaz se s Sophie in ‘t Veld ne strinjam, saj menim, da institucije v Sloveniji ne delujejo dobro in da imamo resnično globoke težave z vladavino prava,” je obrazložila in pojasnila, da so tisti, ki jim je to v interesu, to popolnoma zanemarili in pustili ob strani. “Sedaj, ko se je Sophie in ‘t Veld vrnila v Bruselj, je nekako zamenjala ploščo, pozabila na te svoje izjave in postavila besedilo precej bolj ostro.”

Evropski parlament (Foto: Milan Zver)

Gre za resolucijo, ki v EP ne uživa nobene podpore in je ena izmed mnogih resolucij, ki jih sprejemajo. Po besedah Tomčeve tudi ne bo nobenih posledic, če bo resolucija sprejeta. “To je pač nek dokument, jaz ga označujem za politični pamflet, ki bo deležen pozornosti izključno v Sloveniji,” je opisala. Kot so ji dejali kolegi iz drugih držav, sami sploh ne vedo, kaj se o Sloveniji tukaj pogovarjamo. “Se pa veliko pogovarjamo o tem, kako uspešno je Slovenija opravila s predsedovanjem, in teh uspehih, ki jih slovensko predsedstvo doživlja v zadnjih dneh v res velikem obsegu.”

Sara Rančigaj