[Video] Romana Tomc prizemljila Jovevo v soočenju o medijih

Evroposlanki Irena Joveva in Romana Tomc v studiu N1 o bruseljski konferenci o medijih v Sloveniji. (Foto: posnetek zaslona)

V EP je potekala razprava Medijska svoboda v EU. Kot odziv na dogodek so v studiu N1 pripravili soočenje Tomčeve (SDS) in evroposlanke Joveve (Svoboda). Joveva je postregla s pavšalnimi obtožbami na ravni vedeževalke. Šlo je za floskule v slogu, da je bila konferenca “bizarna” in da je šlo za “sprenevedanje, manipulacije in izkrivljanja”. Tomčeva jo je prizemljila: “Kolegica Joveva ni navedla niti ene stvari, ki v razpravah mojih gostov ne bi držale. Prosim vas, da kar pridete na dan s konkretnimi podatki, ki ne držijo, in poveste, kdo jih je izrekel … Pavšalno obtoževanje je nekaj, kar je vam zelo blizu, ampak ravno za to gre. Prav zato sem napisala na Twitterju: resnica je prišla v Evropskem parlamentu na dan!”

Evroposlanka iz vrst SDS Romana Tomc je v Bruslju organizirala konferenco Medijska svoboda v EU, na kateri je tekla razprava o medijih v Sloveniji. Na dogodku je bilo slišati očitke na račun Roberta Goloba in največje vladajoče stranke Svoboda. V slednji so se ob tem branili, da je šlo v Evropskem parlamentu za širjenje neresničnih trditev in klevetanje. Na konferenci so bili med drugim prisotni predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, bivši urednik Siol-a Peter Jančič in nekdanji novinar ter nekdanji poslanec SDS v Državnem zboru Miro Petek. Kot je bilo slišati v razpravi, so mediji pod močnimi pritiski. Med drugim se odstavlja urednike in brutalno kadruje. Kot odziv na dogodek so v studiu N1 Slovenija pripravili soočenje dveh evroposlank – Romane Tomc iz vrst SDS (evropska EPP) in Irene Joveve iz vrst Svobode (evropska Renew Europe), ki sta komentirali dogajanje v Bruslju in slovenskem medijskem prostoru.

V razpravi v studiu se je posebej odrezala Tomčeva, ki je Jovevi umirjeno povedala nekaj “krepkih”, medtem ko se je slednja posluževala predvsem splošnih, pavšalnih obtožb na račun konference in ravnanj desne politike v Sloveniji. Joveva je med drugim očitala, da je šlo v Bruslju za “šov, namenjen volilni bazi stranke SDS”. V slogu horoskopa je še dejala, da je “šlo za nek vzporedni svet, z nekimi sprenevedanji, z manipuliranji, izkrivljanjimi”. “To je točno tisto, o čemer sem vam prej govorila,” se je Tomčeva obrnila na TV voditelja Miho Orešnika. “Kolegica Joveva ni navedla niti ene stvari, ki v razpravah mojih gostov ne bi držale. Prosim vas, da kar pridete na dan s konkretnimi stvarmi, ki ne držijo in poveste, kdo jih je izrekel …” je Jovevo prizemljila Tomčeva. Kot je še dejala evroposlanka iz vrst SDS-a, se ji je predstavnica Evropske komisije, s katero je bila tudi danes na zvezi, še enkrat zahvalila za povabilo in ji povedala, da bo naredila t. i. “follow up”.

To po njenem pomeni, da je kabinet komisarke Vere Jourove “zelo resno vzel tisto, kar so na tej konferenci slišali, s tem pa je bil naš namen tudi dosežen”. Ob tem je še enkrat pozvala Jovevo, da navede, kaj od izrečenega na konferenci s strani gostov ne drži. Joveva je ob tem izpostavila zgolj to, da se je na konferenci govorilo, da se Golobova vlada ukvarja predvsem s političnim vmešavanjem, ni pa navedla konkretnih podatkov, čeprav so bili na srečanju v Bruslju zgolj trije gostje. “Prosim, če želite kogarkoli diskreditirat, kdo je to bil in kaj je tisto, kar ne drži. To pavšalno obtoževanje je nekaj, kar je vam zelo blizu, ampak ravno za to gre. Prav zato sem napisala na Twitterju: resnica je prišla v Evropskem parlamentu na dan! In to je potrebno ovreči, če mislite, da ne drži, s čem več kot s splošnimi floskulami, kar tako ›bilo je bizarno‹,” je bila odločna Tomčeva, ki je še poudarila, da je šlo za konferenco na visoki ravni, zato upa, da se je Joveva od nje kaj naučila. Joveva je namreč trdila, da si je konferenco pogledala, in dejala, da je Golobova vlada začela “reševati stvari, ki so se zgodile pod prejšnjo vlado”.

“Vaši vladi se je zgodila ena zelo velika nevšečnost – to, da se je zakon zataknil na Ustavnem sodišču”
Tomc: “Vaši vladi se je zgodila ena zelo velika nevšečnost – to, da se je zakon zataknil na Ustavnem sodišču in to v Evropskem parlamentu zelo odmeva, saj kako lahko neka vlada predlaga zakon, ki ga zatem Ustavno sodišče ustavi …” Tomčeva je v oddaji še dejala, da je verjetno marsikoga bolelo, da je bila v evropski instituciji predstavljena tudi drugačna zgodba, kot so jo doslej mnogi poznali. Tomčeva je še spomnila, da Golobova vlada ravna v nasprotju z vladavino prava, in da Golobovi ravnajo drugače, kot je Janševa vlada. Na mizi je namreč zakon, ki ruši javno RTV Slovenija, o tem pa presoja celo Ustavno sodišče. Kot primer političnega pritiska na ravnanje sodišča pa je Tomčeva izpostavila nedavni zapis dvoživke (RTV novinarke/poslanke Svobode) Mojce Pašek Šetinc, ki se je na zadržanje treh členov zakona s strani sodišča na Facebooku zelo ostro odzvala, ravnanje sodnikov pa označila za “politikantsko”. Tomčeva je prepričana, da gre za politični pritisk.

Podobno vidi tudi nedavni obisk Jourove na Ustavnem sodišču. Tomčeva se je tudi odzvala na trditev Joveve, da izboljšanje medijske svobode pod Golobom potrjujejo  evropska poročila in mediji in ji odvrnila, da gre za informacije, ki jih v Evropo posredujejo takšni, kot je Blaž Zgaga, ki je iz novinarskih vrst prestopil v koalicijsko SD in bil izredno kritičen do Janševe vlade.

Domen Mezeg