[Video] Tudi vodja strokovne komisije za oceno primernosti ventilatorjev potrdil: ventilatorji Siriusmed R30 so strokovno sprejemljivi

Predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana Marko Noč. (Foto: STA)

Marko Noč, vodja strokovne komisije za oceno o primernosti ventilatorjev za predihavanje bolnikov s Covid-19 je na vladni novinarski konferenci potrdil, da smo trenutno v mirnejših dneh, vendar je to čas, ko se moramo pripraviti na drugi val. Zatrdil je, da so ventilatorji Siriusmed R30 strokovno sprejemljivi, čeprav so nižje uvrščeni na prioritetni lestvici uporabe.

Marko Noč je mednarodno priznan kardiolog, član Evropske akademije znanosti in umetnosti, izredni član SAZU, dobitnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke v intenzivni negi, kar dokazuje, da sodi v vrh evropske kardiologije. Dr. Marko Noč je vodja strokovne komisije, ki je ocenjevala primernost respiratorjev. Po njegovih besedah je bilo v zadnjih dneh preveč kavarniških pogovorov, ki so sicer strokovno jasno situacijo zameglili in ustvarili navidezen razkol v stroki, polarizirali ljudi in žal po krivem tudi diskreditirali posamezne strokovnjake, ter označili respiratorje Siriusmed R30 za neprimerne.

Spopad z virusom velik uspeh
Po njegovem mnenju je bil spopad z virusom velik uspeh, glede na to, da je bila situacija v začetku epidemije kritična, saj so bila skladišča prazna in nismo imeli nobenega točnega poročila o številu postelj in respiratorjev po bolnišnicah. Delež umrlih ni presegel 20 odstotkov in je zelo dober rezultat v primerjavi z ostalimi razvitimi državami in nas v spopadu z epidemijo uvršča v sam svetovni vrh.

Po njegovih besedah je ključno to, da je bila epidemija obvladana pravočasno, saj se le tako lahko izognemo neobvladljivemu navalu intenzivnih bolnikov. Epidemija je v fazi, ko je začela izvenevati,  zato pa je tudi pomembno, da natančno upoštevamo navodila stroke in s tem rešujemo življenja.

Trenutno imamo v Sloveniji 430 strokovno ustreznih ventilatorjev, v prihodnjih tednih pa si jih iz nabav posameznih bolnišnic in države lahko obetamo še dodatnih 140. Skupna številka 570 ventilatorjev tako krepko presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in verjetno tudi ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah, je pojasnil Noč.

Sara Kovač