fbpx

[Video] “Umetnik” in aktivist Janez Janša podelitev Borštnikovega prstana zlorabil za promocijo migrantov!

Foto: Printscreen

Letošnji 53. Festival Borštnikovo srečanje bo nedvomno ostal v dolgotrajnem spominu. Pa ne le zaradi igralca Janeza Škofa, ki je postal glavni dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo, ampak zaradi provokativnega nastopa “umetnika” Janeza Janše, ki se je do leta 2007 imenoval Emil Hrvatin. Ta je namreč prireditev zlorabil za namene promocije prihajanja migrantov v državo in ob tem okrcal vse, ki temu nasprotujejo.

Provokativni “umetnik” Janša je v govoru kritično izpostavil, kako je prejšnja vlada Mira Cerarja zaprla državne meje za ljudi, ki naj bi bežali pred vojno, nasiljem in smrtjo. “Zelo lahko bi se zgodilo, da Alija, Erfana, Omita, Popala in Sadžata ne bi bilo tukaj, tako kot na tisoče, deset tisoče, sto tisoče ljudi, ki ne morejo tja, kjer bi lahko živeli varno. Ministrstvo za kulturo v vladi Mira Cerarja je utišalo kritični glas, ki je hotel spregovoriti o tej politiki, zavrnilo je financiranje predstave Šest, ki je najboljša predstava po mnenju žirije v prejšnji sezoni. Gospod predsednik vlade Marjan Šarec in gospod minister za kulturo Dejan Prešiček lepo prosim, da s tovrstnimi praksami nehate takoj,” je dejal in požel bučen aplavz kulturne srenje, videti pa je bilo mogoče tudi sladek nasmešek Šarca.

Še zdaleč pa ni le govor “umetnika” Janše tisti, ki je bil v znamenju migrantske tematike, saj je Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle gledališke sezone prejela predstava Šest v režiji Žige Divjaka in koprodukciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča. Gre namreč za predstavo, ki se nanaša na čas, ko je v dijaškem domu v Kranju potekalo iskanje namestitve za šest mladoletnih migrantov brez spremstva, pri čemer je vidno osredotočenje na izjave nasprotovanja, ki so prišle s strani dijakov, profesorjev bližnje gimnazije in  krajanov iz Kranja in sosednjih naseljih. Pri tem so izpostavljeni liki zaposlenih v domu, in sicer ravnateljice, kuharice, vratarja, vzgojitelja in hišnika, ki so bili sprva naklonjeni naselitvi migrantov, nato pa so ti zaradi nasprotovanja večine spremenili prepričanje. Z letošnjo nagrado so podelili priznanje predstavi, ki poudarja “ksenofobno” kričanje množice.

Sam živi na račun državljank in državljanov
Glede na izjavo “umetnika” Janše, ki je neuspešno kandidiral na državnozborskih volitvah za barve Levice, je mogoče sklepati, da je ta velik zagovornik migracij in oboževalec nagrajene uprizoritve predstave Šest. V stranki Levica so ob najavi njegove kandidature v Grosuplju zapisali: “Odgovor na Janeza Janšo v Grosuplju je Janez Janša, umetnik in aktivist, ki se bori za pravičnejšo družbo, v kateri bi država služila ljudem, ne kapitalu.” Ob tem so seveda pozabili omeniti, da ta živi na račun slovenske družbe. Leta 2007 se je namreč ta včlanil v Slovensko demokratsko stranko, nato pa se je ta uradno, skupaj še z dvema oboževalcema predsednika SDS, preimenoval v Janeza Janšo. Ti so oktobra lani pripravili provokativno razstavo ,za katero so povlekli milijone evrov.

Foto: Printscreen

Ob tem je potrebno zavedanje, da “umetnik” Janša ustvarja v sklopu zavoda Maska, ki ima na voljo milijone evrov slovenskih davkoplačevalcev, kar ni nič čudnega, glede na to, da ta že s strani Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo vsako leto prejme injekcijo v znesku nekaj tisoč evrov. Kot lahko vidimo so najbolj glasni glede financiranja migrantov tisti, ki živijo na račun denarja državljank in državljanov, ti pa ob enem ne razumejo, da je gospodarstvo gonilna sila države, katere dobrobit predstavlja blaginja lastnih državljank in državljanov. Glede na to, da je veliko Slovenk in Slovencev, ki se s težavo prebijajo iz dneva v dan, je naravnost sramotno, da je letošnja kulturna prireditev povsem skrenila na področje promocije migrantov in s tem obsojanja vseh, ki temu nasprotujejo. Glede na prešerno razpoloženje premiera Šarca, je za pričakovati, da bodo takšne prireditve v prihodnosti postale stalnica.

H. M.