fbpx

[Video] “Uroš Slak je bil nekoč legendarni novinar, danes pa je bleda senca novinarstva. Igra vlogo, ki mu jo napišejo drugi. Zato je izgubil vso kredibilnost!”

Foto: STA

Levičarji še naprej vztrajajo, kako je vse narobe in zanič, čeprav nam je celo Evropska komisija napovedala zelo uspešno gospodarsko okrevanje po koronavirusu. Marjan Šarec pa si je mimogrede izmislil, da ima program, ki mu ga je spisal Jože P. Damijan. Ta njihov program zgleda tako: “Vlada predlaga vavčerje za spodbudo turizmu v znesku 200 evrov,” nato reče Šarec: “Mi imamo boljši predlog, dajmo 400 evrov,” je v četrtkovi oddaji Kdo vam laže izpostavil voditelj Boris Tomašič. “Sedaj čakam Dejana Židana, da reče 600 evrov in Luko Mesca, ki reče: “Dajmo 8 milijonov! Ni to program, da rečeš, dajmo še več tistega, kar je vlada predlagala.” 

Tomašič je poudaril, da je problematično, ker napadajo vlado, ki ima ogromno dela. “Všeč mi je, da so se zmenili in da bodo delali naprej. V koaliciji v osnovi problemov ni bilo.” V oddaji je voditelj izpostavil poročanje komercialne POP TV, ki še kar ne more iz svoje kože. Tam namreč še naprej vztrajajo, kako naj bi bila koalicija v nekakšni krizi. Petra Kerčmar je glede koalicijskega sestanka dejala naslednje: “Pri razmerju sil v politiki pa: Mnogo grmenja, malo dežja. Tako bi lahko opisali današnji razširjeni koalicijski vrh. Kljub zadnjem pobegu dveh poslancev iz SMC in nekaterim napovedim, da se zdravstvenemu ministru Tomažu Gantarju maje položaj, je koalicija strnila svoje vrste.”

Tomašič je ob tem poudaril, da se je potrebno vprašati, od kod je grmenje prihajalo. “Mediji ste si izmislili probleme koalicije, izmislili ste si, da Janez Janša želi zamenjati Gantarja. Izmislili ste si, da bo Zdravko Počivalšek prišel v parlament. Izmislili ste si krizo in pri Urošu Slaku podtikali: dajte se skregat.”

“Ker se ni izšlo, je bil Slak paničen. To pove uvod v pogovor z Matejem Toninom in Aleksandro Pivec. Slak je namreč oddajo začel z besedami: “Dober večer, bo vlada Janeza Janše vladala do konca mandata? Po današnjem sestanku bi lahko rekli, da vodje koalicijskih strank menijo, da lahko zdržijo vse pritiske, povezane s sumljivimi rabotami pri nabavi zaščitne opreme, petkove proteste, vse pritiske, ki bodo posledica koronakrize. Avtoprevozniki so po današnji predstavitvi ukrepov iz koronazakonov, ki jim ne obljubljajo ničesar, napovedali proteste. Tu so še tviti predsednika vlade Janše, ki prilivajo olje na ogenj v že tako pregretemu ozračju in samostojni dopisi ministrov njegove stranke, ki spravljajo v zadrego koalicijske partnerje.” 

Tomašič je glede Slakovega nastopa izpostavil, da takšne izjave niso na nivoju novinarja, ki je včasih predstavljal legendo v novinarskem prostoru. “Sedaj pa si ta iz petnih žil izmišljuje neke konflikte. Ministri seveda samostojno pišejo, lahko da to komu ni všeč. V tej državi največji problem predstavlja Twitter profil Janeza Janše? Uroš Slak, včasih ste se ukvarjali z resnimi temami, bili ste novinar, ki je odpiral resne teme, jih razkrival z dejstvi, sedaj pa se ukvarjate z domnevno spornimi nakupi mask, ki izhajajo iz zgolj enega telefonskega klica.” S tem klicem ni nič narobe, poudarja Tomašič. Minister Počivalšek namreč ni rekel, dajte izbrati tega dobavitelja, ta dobavitelj je bil že izbran. “Hotel je samo pospešiti zadevo. Očitno so nesrečni, ker koalicija ostaja skupaj.”

Slak pa ni tukaj odnehal. Dejal je namreč: “Zakaj menijo, da zaenkrat lahko zdržijo in kako nameravajo vladati naprej, nam bosta povedal Tonin in Pivec. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je danes dejal, da ima ob vsem dogajanju s trgovino z maskami in prestopi njegovih poslancev k politični konkurenci, dovolj trdo kožo in jeklenih živcev, da vztraja kot minister. Očitno pa nima dovolj trdne kože in jeklenih živcev, da bi zdržal gostovanje v naši oddaji, saj se vabilu v našo oddajo ni odzval.”

Tomašič odgovarja: “A morajo vsi priti na klic Slaka? Slak, nekoč legendarni novinar,  je danes bleda senca novinarstva. Igra neko vlogo, ki mu jo napišejo drugi. Zaradi tega je izgubil vso kredibilnost. Zakaj bi minister prišel v oddajo, v kateri je več kot očitno, da jih boste napadli in delali neko zgodbo?”

Foto: Nova24TV

Dejstvo je, da bodo vse razčistili organi pregona.“Vse je transparentno, vse pogodbe so objavljene. Glede tistega nesrečnega telefonskega pogovora sem že povedal, da ne vem, kaj je narobe. Če se je kdo okoristil, naj gre v zapor, ampak to je potrebno raziskati.  Ne pa, da se napada koalicijo, ker ne bo razpadla zaradi tvitov, pisem in izmišljene afere,” je bil kritičen Tomašič in dodal, da je zelo razočaran, ker praktično ni več novinarja, za katerega bi se lahko reklo, da zna opravljati svoje delo. “Očitno so šli vsi po Židanovi poti. Govorim o Gregorju Židanu: Denar sveta vladar.”

Tomašič je dal vedeti, da sicer ni nič narobe, da se poroča o zaščitnih maskah in ob tem predlagal, naj to počnejo na korekten način z logiko in dejstvi.  Posebej se je obregnil ob Slakove besede glede DeSUS-a o tem, da stranki škodi sodelovanje v vladi z Zdravkom Počivalškom. Povedal je: “Ampak tukaj gre za uveljavljenje politične in kazenske odgovornosti. To je dejstvo, da je minister telefoniral in posredoval za točno določeno podjetje. Se vam ne zdi, da mu dajete legitimnost s tem dejanjem in da bo stranka zaradi tega plačala previsoko ceno?” Tomašič je dal vedeti, da je to naravnost fenomenalna skrb za DeSUS. “Blazno ga skrbi ugled DeSUS-a. Kako boste zdržali breme,” je vprašal, “Kakšno breme? Novinarji dveh televizij, sedaj vedno manjših, ste si izmislili neko zgodbo in jo sedaj ‘trajbate’,” je še  izpostavil Tomašič.

Foto: Nova24TV

Tomašič se je v oddaji še vprašal, ali je Slak član DeSUS-a in ob tem nanizal dejstva: “Zavod za blagovne rezerve je v okviru tega ministrstva, kjer je Počivalšek, poklical in rekel: ‘Speljite to.’ Tega dobavitelja, za katerega je on po Slakovih besedah posredoval, ni izbral minister Počivalšek, ampak ga je izbrala strokovna skupina na blagovnih rezervah in je bil že izbran. Ni bilo vprašanje, kdo bo posel dobil, ampak kako hitro bo izpeljan. Glavno vprašanje je bil čas dobave. Hvala bogu ni šlo za vprašanje življenja in smrti. Kaj je tukaj narobe? Avansi? Avansi so šli v primerih, ko je bila bančna garancija. Na koncu kaj je bilo narobe s temi nabavami? Ta dobavitelj se je umaknil, vrnil vse avanse in pustil 90 ventilatorjev za vsak slučaj. Kje je problem? Ne razumem tega nabijanja? A je Slak član DeSUS-a? Razumem, Slak je že v letih, njegova najboljša leta so minila in se bo včlanil v DeSUS, ker želi imeti dobro pokojnino.”

Tomašič se je obregnil tudi ob odziv doktorja naravnega prava Milana Brgleza. Socialni demokrati so namreč preko Twitterja sporočili, da je Brglez skupaj z desetimi evropskimi poslankami in poslanci opozoril Timmermansa na spreminjanje zakonodaje v Sloveniji, ki okoljskim nevladnim organizacijam omejuje njihovo delovanje. “Nekaj ne razumem. Tanja Fajon je navajala, kakšno sramoto naj bi naredil Anže Logar, ker je pisal evropskemu komisarju resnico? Dajmo se zmeniti, ali se sme pisati v Evropi? Naši lahko, vaši ne smejo? Zdaj se namreč hvalite, da Brglez Timmermansa, opozarja. To je ta komunistična doktrina. Včasih je bila ena stranka, partija, sedaj v SD ne morejo razumeti, da imamo demokratično izvoljen parlament, kjer se spreminjajo zakoni in da imajo manjšino. To je demokracija, gospodje v Socialni demokraciji.” Prav tako pa je poudaril, da ni res, kar trdijo glede nevladnih organizacij. “Postavlja se pogoje za kredibilno nevladno organizacijo, ki lahko vpliva na okoljska dovoljenja,” je jasen in dodaja,“resne organizacije so strokovne in bodo lahko vplivale. Okoljske organizacije naj bodo strokovne, ne da hodijo okrog in pobirajo denar od države,” je poudaril.

Foto: Nova24TV

“Vlado zanima samo totalna oblast, protesti so upravičeni. V imenu varovanja javnega zdravja vlada poskuša proteste zatreti,” je dejal poslanec Levice Primož Sitar. Tomašič je na te besede pripomnil, da ne ve, kjer je ta videl, da vlada skuša proteste zatreti. “Pojdite en vikend v Turčijo ali Iran, Kirgizistan, Uzbekistan. Pojdite protestirati proti vladam in boste plavi in prebunkani. Kakšne neumnosti. Ne razumem, kakšna diktatura. Vsak petek se nezakonito vozite, kdo vam kaj hoče. Če bi bilo po moje, tega ne bi bilo. Jaz bi uporabil vodni top,  pa bi počistil kamenje z ulic.”

Ni pa Tomašič pozabil na skrb Braneta Golubovića, ki je dejal, da resen problem v državi predstavljajo varde, ki želijo prevzemati pristojnosti policije. “Oprostite, da se policija ustraši par fantov, ki si oblečejo uniforme. Sramota.” Ob tem je kritično dal vedeti, kako v LMŠ na drugi strani podpirajo kolesarje, ki kršijo zakon. Na obsodbe Dejana Levaniča, ki je obsodil ministra Aleša Hojsa, ker je  okrog tega molčal, pa je Tomašič dal vedeti: “To ni problem. Saj imamo specialce, ki lahko za to poskrbijo. Pojdite domov. Dajte mir ljudem, ki so sposobni za vodenje države. Prišel je čas, da pametnejši nehamo popuščati. Vlada, vztrajajte.”

Hana Murn