fbpx

[VIDEO] Ustavni pravnik Teršek Pikalu in Štefančiču nalil čistega vina: V delovni skupini, katere glavni namen je zaobiti odločitev ustavnega sodišča, ne bo sodeloval!

Dr. Andraž Teršek v oddaji Studio City (Foto: posnetek zaslona)

Težnjam levičarjev, ki ne priznavajo ustavnih odločb, da bi onemogočili popolno financiranje javnih šol, ki niso v državni lasti, ni videti konca. In to kljub temu, da je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno. V oddaji Studio City na RTV Slovenija je o omenjeni tematiki ponovno spregovoril tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo, ki je poudaril, da je sklical skupino politikov in strokovnjakov, katere glavni namen je najti rešitev v nastali situaciji. Še v isti oddaji pa mu je čistega vina nalil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je poudaril, da sam v tej skupini ne bo sodeloval, saj je popolnoma nesmiselna. “Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti,” je povedal o tem.

Medtem, ko so z novim šolskim letom učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice, se okoli odločbe ustavnega sodišča, ki je že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno, še naprej krešejo mnenja. Po tem, ko so v stranki SAB celo napovedali zbiranje podpisov za referendum, ki bi državi omogočil kršenje človekovih pravic na področju financiranja šol v zasebni lasti, se je v oddaji Studio City na RTV Slovenija ponovno oglasil tudi minister za šolstvo, dr. Jernej Pikalo. Ta je znan predvsem po svojem spornem predlogu zakona, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le še povečal segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov, ki pa v državnem zboru julija letos ni bil izglasovan.

Pikalo je v pogovoru z Marcelom Štefančičem jr. še enkrat znova nakazal, da sam nikakor ne podpira upoštevanja odločbe iz leta 2014, ki izenačuje financiranje javni programov vseh šol. Povedal namreč je: “Nihče ne omejuje pravice staršev, da izobražujejo svoje otroke na način, kot sami mislijo, da je najbolj prav. Govorimo samo o financiranju. Šole se lahko uvajajo. Vprašanje pa je, ali naj bo vsaka od teh šol tudi financirana in seveda do kod.” Ob tem je glede napovedi stranke SAB poudaril, da še sam ne ve, ali se referendum o ustavni odločbi sploh lahko izvede. V nadaljevanju je povedal še, da je že sklical delovno skupino, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. “Sklical sem vse parlamentarne stranke in strokovnjake raznoraznih provinienc, namerno pluralno sestavljen gremi, zato, da vidimo, katere so sploh še možne rešitve /…/ Iščemo strokovni in politični konsenz,” je povedal.

Marcel Štefančič jr. v pogovoru z dr. Jernejem Pikalom (Foto: posnetek zaslona)

Teršek Pikalu nalil čistega vina: Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča
Na popolno zgrešenost Pikalovih potez pa je še v isti oddaji opozoril ugledni ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je praktično vse predhodne izjave šolskega ministra gladko zavrgel v manj kot tridesetih sekundah. Na vprašanje, zakaj je zavrnil sodelovanje v Pikalovi delovni skupini, je namreč odgovoril: “Zato, ker se mi zdi prirejanje, organiziranje takšnih skupin več kot samo nedostojno. Gre izključno za vprašanje, kaj piše v odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti. O tem razpravljati v velikem gremiju predstavnikov institucij, fakultet, civilne družbe in tako naprej, to je popoln ‘nonses’.” Z omenjeno izjavo je dal Teršek jasno vedeti, da je tudi sam spregledal, da slovenska levica, na čelu z vlado Marjana Šarca in šolskim ministrom, želi na vsak način predvsem zaobiti odločitev ustavnega sodišča iz leta 2014 o izenačitvi financiranja vseh šol, kar dokazuje, da ji je ideološki boj pomembnejši celo od lastnih državljanov.

Rajko Golob