[VIDEO] Ustavni pravnik Teršek Pikalu in Štefančiču nalil čistega vina: V delovni skupini, katere glavni namen je zaobiti odločitev ustavnega sodišča, ne bo sodeloval!

Dr. Andraž Teršek v oddaji Studio City (Foto: posnetek zaslona)

Težnjam levičarjev, ki ne priznavajo ustavnih odločb, da bi onemogočili popolno financiranje javnih šol, ki niso v državni lasti, ni videti konca. In to kljub temu, da je ustavno sodišče že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno. V oddaji Studio City na RTV Slovenija je o omenjeni tematiki ponovno spregovoril tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo, ki je poudaril, da je sklical skupino politikov in strokovnjakov, katere glavni namen je najti rešitev v nastali situaciji. Še v isti oddaji pa mu je čistega vina nalil ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je poudaril, da sam v tej skupini ne bo sodeloval, saj je popolnoma nesmiselna. “Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti,” je povedal o tem.

Medtem, ko so z novim šolskim letom učencem zasebnih osnovnih šol in hkrati tudi njihovim staršem ponovno kršene z ustavo zagotovljene pravice, se okoli odločbe ustavnega sodišča, ki je že decembra 2014 odločilo, da mora biti javno veljaven program s strani države v vseh osnovnih šolah financiran enako, to je 100-odstotno, še naprej krešejo mnenja. Po tem, ko so v stranki SAB celo napovedali zbiranje podpisov za referendum, ki bi državi omogočil kršenje človekovih pravic na področju financiranja šol v zasebni lasti, se je v oddaji Studio City na RTV Slovenija ponovno oglasil tudi minister za šolstvo, dr. Jernej Pikalo. Ta je znan predvsem po svojem spornem predlogu zakona, ki ne bi odpravil diskriminacije otrok v zasebnih šolah, ampak le še povečal segregacijo teh otrok zaradi ideoloških predsodkov, ki pa v državnem zboru julija letos ni bil izglasovan.

Pikalo je v pogovoru z Marcelom Štefančičem jr. še enkrat znova nakazal, da sam nikakor ne podpira upoštevanja odločbe iz leta 2014, ki izenačuje financiranje javni programov vseh šol. Povedal namreč je: “Nihče ne omejuje pravice staršev, da izobražujejo svoje otroke na način, kot sami mislijo, da je najbolj prav. Govorimo samo o financiranju. Šole se lahko uvajajo. Vprašanje pa je, ali naj bo vsaka od teh šol tudi financirana in seveda do kod.” Ob tem je glede napovedi stranke SAB poudaril, da še sam ne ve, ali se referendum o ustavni odločbi sploh lahko izvede. V nadaljevanju je povedal še, da je že sklical delovno skupino, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem. “Sklical sem vse parlamentarne stranke in strokovnjake raznoraznih provinienc, namerno pluralno sestavljen gremi, zato, da vidimo, katere so sploh še možne rešitve /…/ Iščemo strokovni in politični konsenz,” je povedal.

Marcel Štefančič jr. v pogovoru z dr. Jernejem Pikalom (Foto: posnetek zaslona)

Teršek Pikalu nalil čistega vina: Gre izključno za vprašanje, kaj piše o odločbi ustavnega sodišča
Na popolno zgrešenost Pikalovih potez pa je še v isti oddaji opozoril ugledni ustavni pravnik dr. Andraž Teršek, ki je praktično vse predhodne izjave šolskega ministra gladko zavrgel v manj kot tridesetih sekundah. Na vprašanje, zakaj je zavrnil sodelovanje v Pikalovi delovni skupini, je namreč odgovoril: “Zato, ker se mi zdi prirejanje, organiziranje takšnih skupin več kot samo nedostojno. Gre izključno za vprašanje, kaj piše v odločbi ustavnega sodišča in kako to uresničiti. O tem razpravljati v velikem gremiju predstavnikov institucij, fakultet, civilne družbe in tako naprej, to je popoln ‘nonses’.” Z omenjeno izjavo je dal Teršek jasno vedeti, da je tudi sam spregledal, da slovenska levica, na čelu z vlado Marjana Šarca in šolskim ministrom, želi na vsak način predvsem zaobiti odločitev ustavnega sodišča iz leta 2014 o izenačitvi financiranja vseh šol, kar dokazuje, da ji je ideološki boj pomembnejši celo od lastnih državljanov.

Rajko Golob

 • Boy

  Najprej ustanovijo en cel kup zasebnih sol, potem pa se trudijo, da se nepravih (tistih, ki nimajo pravih slovenski politiki vsecnih lastnikov) na kakrsenkoli nacin znebijo.

  • Nata

   Takrat , ko so bile ustanovljene šr niso imeli poguma, da bi rekli . . . .NE.
   Sedaj pa imajo res prav vse v rokah, pa packarijo.

 • Karel Triler

  TO SO KOMUNISTIČNI FAŠISTI , OSLI .

 • tohuvabohu

  Enkrat bo treba temu Piskalu in ostalim rdečim prenapetežem ubiti v glavo, da država ne financira nobene privatne šole, ampak samo javnoveljavni program teh šol.
  Največji cinizem pa je Piskalov argument, da je privatnih šol premalo, da bi vsi otroci lahko imeli enakopravno možnost vpisa.

 • Nata

  Ne razumem. . . . . .ona Bratušca bi rada referendum za 3 milijone ?
  Saj to je za za nekaj let financiranja le teh šol ??

  • Andrej

   Komunisti bodo uvedli komunističen red, pa naj stane kolikor hoče. Saj ne plačajo oni, ampak zopet mi.

   • Nata

    Ja. . . . . in vidimo, da gre tudi z glavo skozi zid !! Barabe !

  • ROMAN Naprudnik

   Za 10 let!

   • Nata

    Drži !!!

   • Andrej

    Privatne šole so cenejše. Če bi, hipotetično, vse osnovne šole prevzeli privatniki, bi ministrstvo delalo z velikim profitom. Namesto v obnovo šol, kar je sedaj naloga privatnikov, bi investirali v boljše izobraževalne programe. Ampak, gre za komunistično ideologijo in tukaj denar ni pomemben. Saj plačamo mi.

    • SIMON ROZIC

     …a starši otrok iz zasebnega šolstva vsi delajo v tujini, da
     jim ni treba davke plačevat za šolstvo in kulturo…Ne razumem!
     Javni šolski program plačujemo davkoplačevalci ! Vsi!

     • Andrej

      Saj pravim, da je to političen problem. Če sem natančnejši – komunističen problem. Seveda vsi plačujemo, le da tisti, ki hodijo v privat šole plačujejo dvakrat. Pa še lastnik je šolo postavil na svoje stroške in tudi vzdržuje jo na svoje stroške. Prihranki so torej enormni, ampak, kot pravim: gre za komunističen problem. Svinjarija prve vrste. Slovenija pade na prvi točki ustave: Slovenija je demokratična republika. Ni demokratična, totalitarna je.

  • SIMON ROZIC

   …boli jih đoko, samo, da ni križa in kapele v bližini, pa je satan tu!

   • Nata

    Hm. . . . če pa so, jih bodo pa odstranili ! Prav vsega so sposobni.
    Narod slovenski, butast. . . . pa čaka.

 • Nata

  + + + + + + kar nekaj sijajnih ljudi imamo.
  Ni hudir , da se bomo izkopali iz rdečega blata !!

  • KAPIBARA

   To rdeće blato je na vse povprek razsejan po SLO in to na globok… kot njegove žrtve..

 • Andrej

  Vprašanje financiranja privarnih šol ni denarni, ampak je čisto politilni problem. Privatne šole so cenejše. Gre za ideologijo. Gaber je lepo rekel: ko enkrat spustiš duha iz steklenice ga ne spraviš več nazaj.

  • SIMON ROZIC

   Kašnega duha neki?! Smradu, misli, tudi njegovega !

 • samotoje

  Kako tipično maloumno. Najprej rdeča kamarila dobi po nosu. In so strašno prizadeti, ker jim ni uspelo. Torej skličejo kup “strokovnjakov” in pričakujejo, da bodo prikimavali genialnosti leve kamarile. Tu se jim je zgodil Teršek. Marsikdaj se ne strinjam z njim in mi gre celo na živce, ampak, kar je res, je res- človek je kot pravnik do konca pošten. Pikolo bo moral poiskati drugega upognjenca, ki bo služil rdeči kamarili kot paravan za njihove svinjarije.

 • Vera

  Štefančič in Pikalo se naj zavedata,da je treba odločbe US spoštovati in po njih delovati.Saj res, kako dolgo bo ta oddaja na RTV SLO1 ? Dovolj nam je !

 • tomven

  Rdeckarji dobivajo rdečke.. Argumentov ni, ostala je samo laž. Kot pijanec, ki popije flašo šnopca pa gajbo pira čez, se lovijo za vse bilke…. Smrduhi, kdaj boste spoznali, da smo vas že davno razkrinkali…

 • fiat lux

  To, kar je dr. Teršek nalil Pikalu, je bolj motna kislica kot čisto vino.
  Dr. Terška prosim za razjasnitev naslednjih pomislekov.
  Je iz odločbe US razvidno, kaj je US razsodilo?
  Je razsodilo samo to, da mora biti iz javnih sredstev financiran obvezni del izobraževanja
  ali je razsodilo, da mora biti financiran tudi razširjeni del?
  Ustavno sodišče pravi, da so šolnine posledica kršenja ustavne določbe o financiranju
  osnovnošolskega izobraževanja iz javnih sredstev.
  Kakšna je vzročno-posledična zveza med financiranjem izobraževanja in šolninami?
  Ob dejstvu, da lahko Cerkev zaračunava šolnine ali preneha zaračunavati šolnine
  neodvisno od stopnje financiranja izobraževanja v zasebnih šolah!
  Kako je lahko ravnanje Cerkve (zaračunavanje šolnin)
  kriterij za oceno ustavnosti nekega zakona? Ustavno sodišče namreč pravi,
  da je Zakon protiustaven zato, ker Cerkev zaračunava šolnine.
  Če jih ne bi zaračunavala, Zakon ne bi bil protiustaven.
  Če Cerkev s svojim ravnanjem (zaračunavanjem šolnin) dela Zakon protiustaven, kot trdi US,
  bi bilo treba Cerkvi prepovedati zaračunavanje šolnin. Se strinjate?
  Saj si vendar ne moremo dovoliti, da nam Cerkev dela zakone protiustavne!!!
  Kako je lahko privatni dogovor o šolninah med dvema zasebnikoma, med Cerkvijo in starši,
  pravno relevanten navzven?

 • Andrej Grafenauer

  To, kar je povedal Teršek, je jasno vsakemu opravilno sposobnemu. Izigravanje je pa značilnost manipulantov.

 • VERZIFIKATOR

  Mar še vedno starka Marcelina
  zemljo tlači, norcem prerokuje?
  Ja, kdor hoče, si norost kupuje,
  ki ponuja ta jo razvalina.

 • Inkvizitor levice

  Terška za predsednika države… in za predsednika vlade…in za predsednika DŽ…in za podpredesdnika SDS-a !!!… Živel SDS…Živel JJ !!!

 • SIMON ROZIC

  Teslo Marcelo, komunistični zarukanec, se je na vse pretege pretegoval
  in stegoval z debelo ritjo in podganjim repom na svojem “ležalniku” ,
  histerično je sikal v dr. Terška, ki mu je na enostaven, umirjen način
  dal vedeti, da mu tovariš podganjerepi ne seže niti do gležnjev, ampak
  je totalno fiksno na “podnu”. Neizmerno sem užival!

 • šmentanamuha

  Ne vem, če ne bo to labodji spev Terškovih nastopov na javni TV. Ampak zaploskajmo gospodu Andražu, ker si je ta aplavz resnično zaslužil.

 • xtc

  Če si vsaj malo normalen človek levičar nikoli ne boš.