fbpx

[Video] Ustavni pravnik Toplak dokazal, da je predsednik DVK zavajal: Sam je le v treh urah izračunal mandate

Pravnik Jurij Toplak (foto: Facebook)

“DVK je javnosti sporočila seznam izvoljenih poslancev, dva tedna po volitvah pa seznam spremenila s šestimi novimi imeni poslancev. Predsednik DVK je v palači predsednika RS v soboto, 7. 5. 2022, napako pri izračunu šestih poslancev opravičeval s sklicevanjem na “računalniško napako,” ki naj ne bi predvidela nekakšne specifične situacije letošnjih volitev, in neresnico, da bi za ročni izračun mandatov potrebovali “nekaj sto ljudi in nekaj mesecev”,” popolno amaterstvo DVK-ja in njenega vodja Dušana Vučka, razkriva strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak.  

“Vzel sem list papirja, pisalo in enostaven kalkulator ter ročno in pravilno izračunal mandate. Ročni izračun mi je vzel manj kot tri ure (pa nisem matematik). Izračunavanje sem posnel in ga naložil na Youtubu.” S tem je nesposobnost vodstva DVK-ja, zlasti direktorja Dušana Vučka, razgalil pravni strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak. Navedel je še, da je zadnji izračun DVK-ja in uradni izid pravilen. Ročno je prišel do istega izida po treh urah kot DVK s programom po dveh tednih.

Predsednik DVK je ljudstvu posredoval nepojmljive neresnice. Niti ni pomembno, ali je postopke izračuna poznal in zavestno zavajal ali pa postopkov in svojega področja dela ne pozna in ne ve, o čem govori. “Volilni komisiji in njenemu vodstvu ne moremo več zaupati, zaupanje pa je nujno za uspešne volitve in da volivci sprejmejo izid volitev za poštenega.” Čez nekaj mesecev bodo volitve predsednika RS in lokalne volitve. Slovenija bo potrebovala vodstvo volilnega organa, ki mu lahko zaupa.

Tega, da volilni organ šele po dveh tednih napačnih izračunov pravilno izračuna mandate in se potem spreneveda in zavaja, da je bila letos neka “specifična situacija”, posreduje neresnice, da tak izračun vzame “nekaj mesecev”, ni nikjer v Evropi. “Ne vem, koliko časa in denarja je DVK porabila za program z napako, a vsak evro in vsaka ura je bila odveč.” Leta 2004 (pa nisem računalničar) sta s študentom za hobi sestavila program, ki je pravilno izračunal mandate, in že takrat ga je Toplak ponudil DVK-ju in javnosti.

Levičar Dušan Vučko ima očitno tudi dve levi roki, kar dokazuje njegova nesposobnost učinkovitega vodenja te institucije, s čimer bi upravičil zaupanje volivcev v izide volitev. (Foto: STA)

Domen Mezeg