fbpx

[Video] Utrinki in izjemni odzivi na proslavo: “Česa tako veličastnega še nisem videl!”, “Ta proslava se je vpisala v zgodovino!”

Foto: STA

“Državna proslava ob 30. obletnici rojstva države Slovenije je bila izjemno dolga, vendar veličastna, in je bila po mojem mnenju daleč najboljša proslava v samostojni Sloveniji doslej. Čisti intelektualni, kulturni, politični in estetski užitek. Čestitam!” je pohvalil izvedbo proslave ob 30. obletnici slovenske samostojnosti poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims. Svoje navdušenje nad proslavo so izrazili še mnogi drugi.

Slovenija je praznovala 30. obletnico svoje samostojnosti. Ob tem visokem jubileju pa se Slovenija lahko še pohvali, da bo že drugič kot članica Evropske unije predsedovala Svetu EU. To nalogo je že opravljala v letu 2008, ko je enako kot zdaj predsedovanje vodil sedanji predsednik vlade Janez Janša.

Epsko proslavo, dolgo dve uri in pol, je spremljala velika množica gledalcev pred televizijskimi zasloni. Kot je omenil v enem izmed tvitov novinar Bojan Požar, je proslavo gledalo več kot 38 odstotkov gledalcev pred televizijskimi zasloni. Pohvalil pa je tudi delo režiserja Mitje Okorna z njegovo filmsko interpretacijo Zdravljice. Spominjalo ga je na delo slavnega ameriškega filmskega režiserja Stevena Spielberga.

Intelektualec Boštjan M. Turk, glasbenik Jan Plestenjak, kuharska blogerka Selma Bizjak navdušeni nad osrednjo proslavo. Čestitko ob uspešni proslavi izrekel predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Dodatno težo slavnostnemu dogodku so dali gostje iz tujine. Ob tej priložnosti so nas obiskali avstrijski kancler Sebastian Kurz, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Prav portugalski zunanji minister in Michel sta želela Sloveniji uspešno predsedovanje, ki se bo začelo s prvim julijem. Preko Twitterja se je še enkrat zahvalil Michel:

“Hvala Janezu Janši za prisrčen sprejem v Ljubljani. Veselim se našega sodelovanja med  predsedovanjem Slovenije.”

https://twitter.com/ErikaPlaninsec/status/1408659528258920448

Proslavo je še posebej pohvalil član Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk. Diplomiranec pariške Sorbone in eden najbolj vidnih intelektualcev je doživel eno najlepših proslav v zadnjih desetih letih. Tako je delil svoje občutke:

“Bil na proslavi. Takega kulturnega dogodka, s tako pomembnimi gosti in takšnimi govori doživimo enkrat na nekaj deset let. Ta proslava se je vpisala v zgodovino. In: to je avtentična Slovenija, brez jugo-trubašev in partizansko-partijskega kiča.”

Nad proslavo je bila navdušena tudi kuharska blogerka Selma Bizjak. Kaj lepšega si lahko želi država ob svoji obletnici kot to, da jo vodi tak domoljub kot je gospod Janez Janša. Bog živi njega in Bog živi našo domovino Slovenijo Gospod Predsednik vlade, hvala, ker ste!” je bila navdušena avtorica bloga Sladke slane brbončice.

Luka Perš