[Video] Utrip razgalil ladjo norcev, ki vodijo našo državo

Foto: STA

Medtem ko je imela predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič v tem tednu moment, ko je vsa radostna dejala, da objema vse poslance s pogledom za lep dan. “Bom na obe strani pomahala, da bodo vsi zadovoljni”, je izpostavila. A vozniki na slovenskih cestah, ki tičijo v kolonah, bi bili nezadovoljni s tretjim pasom. Ozka grla namreč podaljšujejo vožnjo, s tem pa se tudi ustvarja gospodarska škoda. “Tako je in tako očitno bo glede na zaveze Gibanja Svoboda in Levice, ki sta jih pred volitvami dala Glasu ljudstva, ki je v bistvu postavil to koalicijo. Obe stranki sta takrat podprli zahtevo za začasno ustavitev vseh načrtov za širjenje cestne z namenom odprave ozkih grl, ker da s tem dolgoročno poglabljamo probleme”, je bilo izpostavljeno v tokratnem Utripu. 

V Utripu, pregledu tedenskih notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov, ki ga je tokrat pripravil Igor Pirkovič, je na samem začetku spomnil na dejstvo, da je premier Robert Golob po volitvah izrazil svoj poklon civilni družbi, saj jih brez njih tukaj ne bi bilo. Ker pa je aktivistka dr. Barbara Rajgelj na razpravi nedavno izpostavila svojo kritiko nad tem, ker je bil v poročilu Evropske komisije o stanju pravne države le en odstavek namenjen civilni družbi, je bilo izpostavljeno njeno stališče, da sama vidi civilno družbo kot edino resno opozicijo v tej državi. “Kolegica Barbara Rajgelj, vi niste opozicija, vi ste oblast. Vi ste napisali zakon o RTVS, ki je bil sprejet, sedite v vseh mogočih svetih, svet za sovražni govor, kjer ste sami istomisleči. A je to demokracija, a je to pluralizem, a le to raznolikost? A je to zdrava demokracija?” ji je odvrnil pravnik dr. Matej Avbelj.

Vidimo lahko, da svoje račune že izstavlja levi del civilne družbe, usluge je namreč treba vrniti. Izpostavljeno je bilo, da to utegne stati tudi državo, državo, kjer delodajalci oziroma podjetniki čakajo na zadnje drobtine z mize. Pirkovič je spomnil na izjavo predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Marjana Trobiša, o kateri smo poročali tudi sami tukaj, in sicer, da je Golob jasno povedal, da se bo najprej pogledalo, kako kapljično bodo pritekale reforme, za katere sredstva je treba poskrbeti, potem pa se bo videlo, koliko bo ostalo. “To so bile njegove besede, kar pomeni za nas delodajalce, da bomo udeleženi z obremenitvami tudi pri naslednjih reformah, na koncu pa se bomo pogovarjali o razbremenitvi,” je ob tem kritično komentiral Trobiš.

V nadaljevanju ni šlo brez tega, da se seveda opomni na črno gradnjo ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek in sporno pot ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh na Kitajsko. Medtem pa se je bremena v petek znebil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, “ki je v zadnjem času postal žrtveno jagnje za vse in je nanj padalo z vseh strani. Zadnjo ponižanje – odstopno izjavo mu je spisal kar Robert Golob, Bešič Loredan pa jo je le podpisal”.

 

V Sloveniji so junaki tisti, ki uspejo z nizkimi dohodki shajati iz meseca v mesec
“Medtem pa je v parlamentu vse po starem,” je izpostavil Pirkovič. Medtem ko poslanci, kot je denimo Branko Grims iz SDS, opozarja na problem migrantskega nasilja, se namreč koalicija spreneveda. Ko je Grims opomnil na primer, ko so migranti tako kruto posilili mladoletnico, da je ta pristala na invalidskem vozičku, oblast pa krivcev zaradi strahu pred obtožbami rasizma ne želi izgnati, je namreč Klakočarjeva izbruhnila, da naj neha s tem in se osredotoči na prihodnost. Darko Krajnc iz Svobode pa je celo zatrdil, da ne ne razume, kako so lahko v Franciji zbirajo sredstva za policaja, ki je ubil temnopoltega fanta, in da so zanj zbrali več sredstev kot za žrtev. “Kdo bo zbiral sredstva za gasilca, ki je umrl med gašenjem v času, ko so divjaki množično zažigali, ropali,” se sicer ob tem seveda ni vprašal. Pirkovič je ob tem poudaril, da ima nedvomno vsak narod svoje junake. “V Sloveniji so lahko to tisti, ki uspejo z nizkimi dohodki shajati iz meseca v mesec. Upokojenci, ki so svoje naredili in odvedli v pokojninsko blagajno, vse se draži, mesec pa ima 30 dni.”

Del politične in medijske scene želi ustaviti Boruta Pahorja
Spomnilo se je tudi, da je bilo v parlamentu na račun glasov opozicije poskrbljeno, da bo moral župan Zoran Janković hoditi na zaslišanja. Presojalo se bo namreč gradnjo kanala C0. Poslanec Aleksander Reberšek iz NSi je ob tem denimo kritično izpostavil, da ne ukrepa nihče, “ker se drži štango gazdi“. “Točno se ve, kdo je gazda v naši državi,” je ob tem dodal. Kot pa lahko vidimo, slednjega ne more ustaviti niti predsednica države. “Želi pa del politične in medijske scene ustaviti njenega predhodnika Boruta Pahorja, ki nadaljuje s svojimi aktivnostmi,” je poudaril Pirkovič. Pahor je namreč zelo aktiven. V Novi Gorici se je denimo udeležil obletnice ustanovitve partizanskega devetega korpusa, naslednji dan je šel v Kočevski rog na obletnico spravne maše žrtev komunističnega nasilja. Govoril je tudi na šolski proslavi Škofijske klasične gimnazije ob počastitvi dneva državnosti, udeležuje se vabil Bank of America, prireditve ob 10. obletnici članstva Hrvaške v EU, predvsem pa sam hodi med tiste, ki jim sedanja oblast pravi fašisti in mračne sile, hodi na proslave za domovino, govori na proslavi dan po tisti, ki jo je pripravila oblast. Medtem ko Pahor izpostavlja pomen enotnosti državljanov, se Pirc Musarjeva na proslavi opredeljuje do volilnih rezultatov. “S tem pa si seveda težko predsednik vseh.”

Foto: posnetek zaslona RTVS

V tem tednu je odjeknilo poročilo Evropske komisije o stanju vladavine prava pri nas. V primeru RTVS je  bila dana ocena, da so bila v polnosti izpolnjena lanska priporočila glede krepitve upravljavske in uredniške neodvisnosti. Pričakovati pa naj bi bilo, da bo nov zakon o RTVS to še okrepil. Pirkovič je ob tem spomnil, da je povsem drugačna vsebina nedavnega stališča največje evropske stranke z Manfredom Webrom in Ursulo von der Leyen na čelu, kjer so med drugim zapisali, da smo priča razkroju vladavine prava in političnemu prevzemu medijev v Sloveniji. “Taka poročila so odsev mnenja tistega, ki ga piše oziroma pripravlja podatke,” je poudaril in opomnil, da je razprava o poročilu potekala v lokalu Pritličje, ki je povezan z eno od udeleženk pogovora Barbaro Rajgelj, ki deluje v okviru Pravne mreže, kjer so spisali zakon o RTVS. “Zanimiva naključja,” je pripomnil Pirkovič in spomnil na to, da se je Evropska komisija pogovarjala praktično samo s tistimi z druge strani.

Glavni sogovorniki so bili namreč: Mirovni inštitut, CNVOS, ki sedaj vodi programski svet RTVS, citiran pa je tudi Ciril Ribičič s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Enako je bilo sicer s poročilom EP iz leta 2021, kjer so kot viri iz SLO navedeni Goran Forbici, Lenart J. Kučić, Marko Milosavljević, Petra Lesjak Tušek.

Inštitut 8. marec išče v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. Ker ga iščejo s pomočjo na videz prestreljenega plakata, je po mnenju Pirkoviča še posebej neokusno, da je zadaj Nika Kovač, predsednica strateškega sveta, ki naj bi preganjal sovražni govor. “Ni sicer že vsaka neposrečena, posrečena šala sovražni govor. Svoboda govora je namreč eno od osnovnih demokratičnih načel, a ko pa si drznejo spregovoriti tisti, ki niso pravi, je vse narobe,” je zaključil avtor Utripa.

Foto: posnetek RTVS

Ana Horvat