fbpx

[Video] Minister, ki ga ne mara vojska niti lastna vlada: V primeru, da bi bilo glasovanje na petkovi interpelaciji zoper Erjavca tajno, bi minister padel

Karl Erjavec (Foto: STA)

V normalni državi do te interpelacije ne bi prišlo, ker bi minister bodisi sam odstopil bodisi bi ga predsednik vlade odstavil oziroma predlagal njegovo razrešitev državnemu zboru. Če bi bilo glasovanje tajno, bi minister padel. Vsi se zavedajo, da Erjavec dela največje napake od vseh štirih ministrov te vlade, ki so doslej odšli. Vse, kar piše v interpelaciji, smo tudi dokazali,” je poslanec SDS Žan Mahnič o prihajajoči interpelaciji zoper ministra Karla Erjavca komentiral v oddaji Dialog. Ob tem je Mahnič dodal še: “Znotraj vojske za ministrom ne stoji nihče.

Gost tokratne oddaje Dialog na Nova24TV je bil poslanec SDS v Državnem zboru Republike Slovenije Žan Mahnič, ki se je v pogovoru z Aleskandrom Rantom dotaknil naslednjih tem: interpelacije ministra za obrambo Karla Erjavca, težav znotraj policije, problematike napadov divjih zveri, svojega delovanja v lokalnem okolju ter delovanja vlade Marjana Šarca.

Interpelacija zoper Erjavca bi v primeru, da bi bilo glasovanje tajno, uspela
V povezavi z interpelacijo zoper obrambnega ministra Erjavca, ki mu v SDS očitajo nezakonito delovanje, zlorabo obveščevalno-varnostnih služb, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca ter laži in zavajanja, je Mahnič povedal: “V normalni državi do te interpelacije ne bi prišlo, ker bi minister bodisi sam odstopil bodisi bi ga predsednik vlade odstavil oziroma predlagal njegovo razrešitev državnemu zboru. Če bi bilo glasovanje tajno, bi minister padel. Vsi se zavedajo, da Erjavec dela največje napake od vseh štirih ministrov te vlade, ki so doslej odšli. Vse, kar piše v interpelaciji, smo tudi dokazali. Dokument, ki ga je brigadir Škerbinc prinesel na sejo Knovsa pretekli teden, dokazuje, da ni bil odgovoren za nočno streljanje na Počku. V tem dokumentu, ki ga je podpisala načelnica Generalštaba Slovenske vojske, namreč jasno piše, da je Slovenska vojska v primeru vaje Sokol delovala in izvajala vse usmeritve vlade in ministrstva za obrambo. Ker pa je nemočen Erjavec Šarcu koristen, ga bodo obdržali, interpelacija v petek ne bo izglasovana. Če pa bi bilo glasovanje tajno, sem prepričan, da bi minister padel.” Ob tem je Mahnič dodal še: “Znotraj vojske za ministrom ne stoji nihče. Škerbinc je bil eden redkih visokih časnikov, ki je bil naravnan proti zahodu. Rusofilom je bil tako moteč, da so ga morali odstaviti.”

Za katastrofalno stanje v Slovenski policiji je v veliki meri odgovoren notranji minister Poklukar
Pogovor je nanesel tudi na katastrofalno stanje v Slovenski policiji, za katerega je v veliki meri odgovoren notranji minister Boštjan Poklukar, o katerem je Mahnič povedal: “Minister ne odloča sam. Posvetuje se z določenimi posamezniki znotraj te vlade. Tako v primeru migracij in pregona kriminala slovenska policija zaostaja. Najhujše oblike gospodarskega in drugega kriminala so izjemno slabo raziskane. Žal mi je, da minister ne premore toliko poguma, da bi odstopil /…/ ministrstvo in generalna direktorica policije sta zelo neusklajena. Če bi vlado vodila SDS, bi bila meja nepredušno zaprta. To, da toliko migrantov vsak dan prečka slovensko mejo, samo dokazuje, da je naša meja kot nek švicarski sir.” Vse to po mnenju Mahniča dokazuje, da minister migracij ne želi ustaviti. Vlada ob tem ne želi sprejeti niti predloga, da bi zaostrili zakonodajo v smislu, da nekdo, ki pride iz varne države, v Sloveniji ne bi mogel zaprositi za azil. “To je predlagala že prejšnja ministrica Vesna Györkös Žnidar, a jo je povozila lastna koalicija,” je še povedal Mahnič.

Razprava o interventnem zakonu o odstrelu divjih zveri vendarle v državnem zboru
V povezavi z množičnimi napadi divjih zveri je Mahnič poudaril, da je beleženje njihovega števila pri nas zelo napredno: “Preštete imamo vse medvede in volkove. Volkov je okrog 70, medvedov pa je 970. Ta številka je previsoka vsaj za polovico.” Ob tem je poudaril, da je odbor potrdil interventni zakon, po katerem se bo sedaj z odstrelom vendarle lahko začelo. O njem je povedal: “Na junijski seji državnega zbora smo sprejeli sklep oziroma razširitev dnevnega reda s tem zakonom, tako da pričakujem, da bo ta zakon potrjen še v tem tednu in da bo začel veljati. Stanje na terenu je namreč kaotično.” Kot pomembno je poudaril dejstvo, da so pri problematiki prevelikega števila medvedov in volkov na isti breg stopili lovci, kmetje, gozdarji in tudi ministrstvo. “Raznorazne okoljske organizacije seveda temu nasprotujejo iz čisto irealnih razlogov. Stranka Levica ima na primer v svojem programu namesto odstrela kar sterilizacijo divjadi,” je še poudaril Mahnič.

Žan Mahnič (Foto: Nova24TV)

Delovanje v lokalnem okolju
Tema pogovora je bilo tudi Mahničevo delovanje v svojem lokalnem okolju. Pri tem je poudaril, da imajo vse tri občine v njegovih domačih krajih župane iz vrst pomladnih strank: “Občina Gorenja vas – Poljane ima župana iz vrst SDS, Žiri iz vrst NSi, Železniki pa iz vrst SLS. Smo naravni zavezniki. Te tri občine so glede na decembrsko raziskavo Financ občine, v katerih se v Sloveniji najbolje živi. Imamo najnižjo brezposelnost, izjemno visoko povprečno plačo, najboljše zdravstveno stanje.” Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je v prejšnjem mandatu, čeprav je bil v opoziciji, dobro sodeloval z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen ter ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem. “Zavedam se, da predstavljam volilni okraj, kjer sem bil izvoljen, da predstavljam svoje volivce in volivke. Spoznal sem, da moji volivci in volivke veliko pričakujejo v smislu, da se jim moja izvolitev pozna tudi v njihovem domačem okolju, da se investicije pripelje tudi v njihovo lokalno okolje. Pri meni se politična opredelitev koalicija-opozicija konča, ko je potrebno nekaj storiti za korist ljudi, naših občank in občanov,” je še povedal.

Tako slabega premierja v zgodovini še nismo imeli
Na samem koncu je Mahnič povedal še svoje mnenje o Šarčevi vladi: “Ta vlada ima srečo, da je gospodarsko-finančna situacija takšna, kot je. Vlada pa finančno situacijo izrablja na napačen način, tako da neomejeno troši. Dvignili so javno porabo za več kot milijardo evrov, pri čemer bo kmalu prišlo do problema prihodkov, saj se gospodarstvo ohlaja.” O premierju samem pa je med drugim povedal: “Šarec je odličen retorik, to pa je tudi vse. Vsebinsko je prazen in intelektualno podhranjen. Velikokrat se vprašaš, kaj je sploh želel povedati. Mislim, da slabšega premierja v zgodovini še nismo imeli.”

M. D.