[Video] V SDS nasprotujejo nepravični razdelitvi mest v parlamentarnih delovnih telesih

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: Državni zbor RS)

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes razdelil mesta v parlamentarnih delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. S sprejetim razrezom se v poslanski skupini SDS niso strinjali in zato pred sredino izredno sejo DZ ne bodo predlagali svojih kandidatov za ta mesta.

Kot je po seji kolegija v izjavi za medije povedala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, se predsedniškim in podpredsedniškim mestom v delovnih telesih niso odpovedali, ampak ne bodo imenovali poslank in poslancev na predsedniška in podpredsedniška mesta.

Godčeva je spomnila, da se po 4. točki 33. člena Poslovnika DZ delovna telesa razdelijo proporcionalno glede na število poslancev posameznih poslanskih skupin. Vsaki poslanski skupini tako pripada najmanj en član. “Po razrezu kabineta predsednice DZ je naši poslanski skupini pripadalo šest predsedniških mest v delovnih telesih. Po posvetovanjih in dogovarjanjih smo podali predlog za šest predsedniških mest, a na kolegiju predsednice DZ je prišlo do tega, da je NSi vložila amandma, s katerim se je eno predsedniško mesto odvzelo SDS, to je KNJF, in po tem razrezu, ki so ga danes na kolegiju predsednice DZ tudi sprejeli, SDS pripada le pet predsedniških mest, NSi pa tri, čeprav ji po razrezu pripadata le dva,” je povedala Godčeva.

“Koalicija si je razdelila, kar si pač je, potem pa drobtinice ostanejo opoziciji. Glede na to, da se s tem predlogom krši poslovnik DZ, v poslanski skupini SDS ne bomo predlagali imen za podpredsednika DZ niti za predsedniška in podpredsedniška mesta. Vse ostalo pa bomo videli glede na razplet situacije,” je povedala vodja poslanske skupine. Ob tem je še dodala, da ima koalicija dovolj glasov, da dela po svoje, “kar so danes tudi pokazali z glasovanjem.”

“Dejstvo je, da po razrezu SDS pripada šest predsedniških mest, sedaj pa je to razmerje porušeno in ne moremo pristajati na to,” je še poudarila vodja poslanske skupine SDS. Ob tem je še dodala, da bi predsednica DZ takšne kršitve poslovnika morala videti” in bi to morala tudi razreševati.” Glede članstva v odborih delovnih teles pa je vodja poslanske skupine Godčeva dejala, da se bo o tem pogovorila v okviru poslanske skupine SDS.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zaradi tega zapleta ne bi bilo mogoče izpeljati zaslišanj ministrov, je Godčeva dejala, da SDS v tem primeru opozarja na kršitev pravil in Poslovnika DZ, “koalicija pa ima dovolj glasov, da te kršitve izvaja,” je dejala Godčeva. Dodala je še, da je bil danes na kolegiju sklep sprejet, “da predsedniška mesta pripadajo SDS, a mi, kot rečeno, predsednikov ne bomo imenovali.” 

Sara Kovač