[Video] V SDS vložili interpelacijo – Erjavcu očitajo kup grehov, laži in zavajanja!

Foto: STA

Ministru za obrambo Karlu Erjavcu v SDS očitajo nezakonito delovanje, zlorabo obveščevalno-varnostnih služb, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži in zavajanja.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek.

Interpelacijo so vložili zaradi odgovornosti za kršitev 32. člena zakona o obrambi in prekoračitve zakonskih pooblastil zaradi zlorabe Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo RS, odgovornosti za kršitev 45. člena v povezavi z 98.a členom zakona o obrambi ter 38., 39. in 40. člena zakona o službi v Slovenski vojski, odgovornosti za prekoračitev pristojnosti, zavajanja in laganja v primeru nočnega streljanja na vojaškem poligonu Poček in zaradi dejanj pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe Republike Slovenije.

Zgodba o zdravstvenih težavah Ermenčeve se je prva pojavila v Delu
Kot je v zvezi s prvo točko interpelacije pojasnil Mahnič, je časopis Delo 26. marca 2019 objavil članek z naslovom “Kam je izginila generalmajorka?”. V omenjenem članku se je novinar spraševal, kaj se dogaja z načelnico Generalštaba Slovenske vojske, da je že nekaj časa ni bilo videti v javnosti. Pet dni pozneje, 31. marca 2019, je bil na spletnem portalu Požareport objavljen prispevek o tem, da naj bi se generalmajorka Alenka Ermenc zlomila in se je zato zdravila v psihiatrični kliniki Ljubljana – Polje.

“3. aprila 2019 je obveščevalno-varnostna služba vdrla v poveljstvo sil in pričela z zasliševanjem poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca in z zaslišanjem pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, na podlagi tega pa je bil 5. aprila general Škerbinc razrešen,” je spomnil Mahnič in dodal, da je KNOVS zaradi različnih informacij v zvezi s tem dogajanjem opravila nenapovedan nadzor v obveščevalno-varnostni službi (v nadaljevanju OVS).

Ob tem nadzoru je direktor OVS Dejan Matijevič povedal, da je OVS začela z aktivnostmi in zaslišanji na podlagi ustnega naročila obrambnega ministra. Po besedah poslanca se je direktor OVS pri tem skliceval na zakon o obrambi, v katerem pa ni mogoče najti podlage za početje obrambnega ministra niti za početje direktorja OVS. Poslanec je tudi pojasnil, da če bi želela OVS MORS zakonito zbirati informacije, bi morala načelnica Generalštaba Slovenske vojske podati kazensko ovadbo proti znanemu ali neznanemu storilcu zaradi obrekovanja. Na podlagi takšne ovadbe bi lahko kriminalisti OVS pričeli svojo dejavnost v skladu z drugo alinejo drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi. “Seveda pa tega niso storili,” je dejal poslanec Mahnič. “Če je načelnica ovadila Požareport, je toliko bolj zaskrbljujoče, da je OVS v prostorih poveljstva sil iskala vire Bojana Požarja, to pomeni, da se je OVS zlorabilo zato, da se ugotovi, kje novinarji dobijo vire za svoje objave, kar je grob poseg v svobodo medijev in groba zloraba OVS,” je bil jasen poslanec Mahnič.

Za sklep KNOVS glasoval celo Erjavčev poslanec
Poslanec je ob tem izpostavil sklep KNOVS, s katerim se je komisija strinjala z vodstvom OVS MORS, da v primeru brigadirja Škerbinca in zdravstvenega stanja načelnice GŠSV ni šlo za zbiranje informacij za predkazenski postopek, zato opravljeno nalogo lahko štejemo kot klasično obveščevalno dejavnost, ki jo je izvedel varnostni sektor OVS, ki pa je ne bi smel izvesti. “Za tak sklep sta glasovala tako predstavnica LMŠ kot predstavnik DeSUS,” je pojasnil Mahnič in dodal, da so vsi sklepi, ki jih je KNOVS sprejel, obremenjujoči za ministra za obrambo Karla Erjavca, in da bi že na podlagi sprejetih sklepov minister moral oditi. “Torej, pri tem, kar je naročil Karl Erjavec, nekritično in amatersko pa izvedel direktor OVS, je šlo za kršenje členov zakona o obrambi in tudi zakona o nalogah in pooblastilih policije,” je prvo točko interpelacije povzel Mahnič.

Obrazložitev za odstavitev Škerbinca mora biti pisna, ni upošteval niti drugih navodil
Kar se tiče druge točke interpelacije, pa se je minister za obrambo zelo zapletal in lagal javnosti, da lahko na predlog Generalštaba Slovenske vojske razreši, kogarkoli želi, ter da to lahko naredi brez obrazložitve. Navodila o pooblastilih in razrešitvi v Slovenski vojski mu tega ne omogočajo, predvsem pa mora obrazložitev o razrešitvi biti pisna. Minister za obrambo je brigadirja Škerbinca razrešil brez obrazložitve, s čimer je kršil omenjena navodila,” je poudaril Žan Mahnič. Po njegovih besedah bi minister za obrambo poveljnika poveljstva sil lahko razrešil izključno zaradi službenih potreb, obenem pa bi moral hkrati z razrešitvijo imenovati novega poveljnika, česar pa ni storil.

“Minister za obrambo se je tudi iz dneva v dan zapletal, zavajal in lagal javnosti o razlogih za razrešitev poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca. Najprej je rekel, da je razlog govorjenje o zdravstvenem stanju načelnice, potem je navedel, da je razlog nočno streljanje na Počku, nato, da je razrešil brigadirja zaradi zahteve načelnice, sedaj pa naj bi v poročilu premierju Šarcu navedel nove razloge za razrešitev,” je povedal poslanec in dodal, da je poveljnik poveljstva sil Škerbinc odredbo o razrešitvi s funkcije prejel v nočnih urah. “Vročitev je bila storjena kot v nekih drugih časih, ko so tajne politične policije komunističnih držav ponoči trkale na vrata in prinašale papirje in odredbe o likvidacijah,” je ob tem povedal poslanec.

Poslanec je nato pojasnil določila glede streljanja na Počku. Kar se tiče streljanja na Počku, v dogovoru med občino Postojna in MORS jasno piše, da se lahko strelja do 23. ure zvečer junija, julija, avgusta in septembra, vse preostale mesece se lahko strelja tudi po tej uri, največ pa se lahko strelja 10 dni. Minister Erjavec pa je dejal, da streljanje na Počku ni bilo skladno z njegovimi usmeritvami. “Zato ministra sprašujem, kako je te usmeritve podal? Jih je podal pisno? Ne more namreč minister iti na kavo z načelnico in ji ustno reči, po 11. uri zvečer pa ne več streljati. Minister mora dati pisno usmeritev GŠSV, načelnica pa mora pisno izdati ukaz poveljniku poveljstva sil,” je povedal poslanec Mahnič. “Da bo mera polna, je Karl Erjavec govoril, da o streljanju ni vedel nič, PR MORS pa je medije obvestil, da bo 25., 26. in 27. marca potekalo nočno streljanje na Počku. Torej, vsi so bili obveščeni, Erjavec pa je rekel, da za streljanje ni vedel,” je še poudaril Mahnič. In nadaljeval: Erjavec je podpisal dva dokumenta, kjer je vlada sprejela načrt vaje, kjer je jasno opredeljeno, s katerimi kalibri, na kakšen način in do kdaj se bo streljalo. Mahnič se sprašuje, ali Erjavec ne pogleda nobenega dokumenta, ki ga podpiše? Ali Erjavec sploh ve, kaj piše v dokumentih, ali sploh ve, kakšne so razlike med kalibri pištol? Ponoči, ko je mir in če poči, ni nobene razlike, s kakšnim kalibrom poči – enako moteče je oboje za okolico. Načrt sodelovanja za vajo pa jasno opredeljuje vsa streljanja. Iz vsega tega je razvidno, da je minister lagal in zavajal javnost, zavajal poslance, večkrat spreminjal svoje navedbe, večkrat podajal različne zgodbe v zvezi s tem streljanjem.

Ne nazadnje, interpelacijo vlagajo zaradi dejanj pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministra in institucije na področju obrambe Republike Slovenije. “Z nastopom Erjavca kot ministra za obrambo se razkroj Slovenske vojske nadaljuje. Podatki, ki jih dobivamo o številu vojakov s strani ministrstva, so različni, tudi načelnica generalštaba zavaja. Vojaki odhajajo, minister pa ne načrtuje ukrepov, da bi dobil nove, pač pa bo napisal belo knjigo, kjer bo nivo stalne sestave vojske spustil na med 5.000 in 6.000 vojakov,” je dejal Mahnič in dodal, da je Karl Erjavec sinonim za izgubo morale v Slovenski vojski in da je odgovoren za odhod pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. “Erjavec je izrazito proruski politik, ki Slovenijo vodi stran od zavezništva in ki dela vse, da ne bi izpolnili zavez in obljub, ki sta jih zaveznikom dala Alenka Bratušek in Miro Cerar kot predsednika vlade,” je poudaril Mahnič. “Karl Erjavec je vso kredibilnost Slovenije v zavezništvu zapravil s tem, ko je prekinil nakup kolesnikov 8×8 tipa boxer. Vlada Mira Cerarja se je odločila za ta projekt, zavezniki so to pozdravili, Erjavec pa je, očitno zaradi navodila iz Moskve, ta projekt ustavil,” je še povedal poslanec.

C. Š.