fbpx

[Video] V številnih državah veliko hujše težave z nabavo zaščitne opreme in ventilatorjev: Bodo po celem svetu padale vlade in ministri?!

Marjan Šarec. Foto: STA

Janševa vlada je zaščitno opremo sredi najhujše krize nabavlja po nižji ceni, kot jo je Šarčeva, ki je za seboj pustila prazna skladišča. Opozicija pa se, namesto, da bi sodelovala pri obvladovanju epidemije, ukvarja z rušenjem vlade. V številnih državah so imeli sicer veliko hujše težave z nabavo zaščitne opreme in ventilatorjev. Bodo zato po celem svetu padale vlade in ministri, kot to pričakujejo slovenski levičarski ekstremisti od naše vlade?!

Slovenija je z vlado Janeza Janše glede obvladovanja epidemije med najuspešnejšimi državami na svetu, pa čeprav je posle prevzela že po razglasitvi epidemije in to še preden bi bili sprejeti kakršnikoli ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim je vlada Marjana Šarca za seboj pustila dobesedno prazna skladišča zaščitne opreme, a kljub temu je novi vladi kmalu uspelo zagotoviti nove količine zaščitne opreme in to celo po nižji ceni.

Janševa vlada zaščitno opremo sredi najhujše krize nabavlja po nižji ceni, kot jo je Šarčeva, ki je za seboj pustila prazna skladišča

“Verjamete, da so se v času Vlade Marjana Šarca maske kupovale dražje kot pa v času najhujše krize? Povprečna cena nabavljenih mask pred 13. 3. 2020, ki jih je kupovalo Ministrstvo za zdravje in ostali, za FFP2 maske je 4 evre in 64 centov, to je povprečna cena maske, nabavljene v času Šarčeve Vlade,” je med drugim razkril minister za obrambo Matej Tonin na torkovi seji Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru.

Sredi najhujše krize, ko so države pričele ena drugi krasti pošiljke zaščitne opreme, pa je cena padla. “Po tem, po 13. 3. 2020, je povprečna cena FFP2 maske 3 evre 40. In še marsikaj drugega bo možno razbrati iz tega poročila,” je poudaril Tonin.

Namesto, da bi opozicija sodelovala pri obvladovanju epidemije, se ukvarja z rušenjem vlade

Nasprotniki, levičarji in opozicija pa ne le, da vladi niti sredi najhujše krize niso pustili 100 dni miru, že prvi dan delovanja so jo začeli z vsemi močmi napadati. Med drugim so se na TV Slovenija lotili konstruiranja domnevnih afer v zvezi z nabavami zaščitne opreme in ventilatorjev, zavajajoče trditve pa levičarski ekstremisti ponavljajo kot papige in že vabijo na proteste. Eden takšnih bo tudi v petek, 8. maja, na Trgu republike, k udeležbi pa že pozivajo skrajna Levica, Socialni demokrati in politični zombi Šarec s svojim oprodo Damirjem Črncem.

Bodo po celem svetu zaradi težav pri nabavah, ki so nam bile v Sloveniji v veliki meri prihranjene, padale vlade in ministri?!

V času, ko po celem svetu primanjkuje zaščitne opreme in ventilatorjev, v mnogih državah z manj kompetentnim vodenjem prihaja do številnih težav pri dobavah, ki so nam bile v Sloveniji v veliki meri prihranjene. “Lej to, kolk vlad in ministrov bo padlo zaradi korona krize… (pa to še ni cel seznam),” je na družbenem omrežju Twitter izpostavil nekdanji poslanec Državnega zbora Marko Pavlišič in iz vladnega poročila o nabavah priložil opis težav, s kakršnimi se soočajo v različnih državah.

V nadaljevanju si lahko preberete celoten seznam:

· Francija. Poskus prodaje 90.000 mask s pretečenim rokom trajnosti v vrednosti 70.000 Eur v Auvergne-Rhône-Alpes. Policija je goljufa prijela.

 

· Francosko farmacevtsko podjetje je oseba z lažno pogodbo za dobavo mask iz Singapurja ogoljufala za 6,5 mio Eur predplačila nikoli dobavljenih mask, FR policija je zadevo takoj posredovala Europolu; Singapurska policija je krivca prijela.

· Danska. Približno 5 mio od 20 mio mask, ki so bile za danske bolnišnice dobavljene iz Kitajske, je bilo zaradi slabe kvalitete izločanih iz uporabe. Veliko neustreznih je bilo tudi vizirjev (podatki o deležu niso dosegljivi). Nadzor nad kakovostjo zaščitne opreme na Danskem opravlja podjetje Force Technology.

· Finska. Zaščitna oprema, ki so jo 8.4. Finci prejeli s Kitajske, v celoti ni ustrezala evropskim standardom za uporabo v bolnišnicah. Vrednost sporne opreme, predvsem zaščitne kirurške maske in respiratorjev je bila cca. 10 mio EUR. Šlo je za 4 letalske pošiljke različne opreme. Dobavljala so jo tri podjetja: Sarmasteen LDN Legal Partners – 4,9 mio EUR; Jylhän The Look Medical Caren – 5,3 mio EUR; The Look Medical Carelle – 2,6 mio EUR (tu je bilo izplačilo zamrznjeno). Zaradi afere je moral odstopiti direktor Centra za zanesljivost oskrbe Tomi Lounema (več VKH200217).

· Švedska. 5. marca 2020 naj bi Francija na pariškem letališču zasegla 4 milijone mask, ki jih je za Švedsko s Kitajske naročilo švedsko podjetje Mölnlycke. 8. aprila je na Švedsko prispela pošiljka opreme s Kitajske, ki ni izpolnjevala meril kakovosti. Švedska naj bi bila bo do poletja samozadostna v proizvodnji zaščitne opreme za COVID19. Različnim prevaram in napakam švedski mediji sicer ne posvečajo dosti pozornosti oz. teh primerov ni tako veliko.

· Norveška. V Univerzitetni bolnišnici v Tromsoju so po pomoti v uporabo sprostili več 100 obraznih, zaščitnih mask neustrezne kvalitete, preden so pristojni organi ugotovili, da ne zagotavljajo zadostne zaščite. Neustrezne maske so bile del večje pošiljke zaščitne opreme, ki jo je bolnišnici doniralo norveško podjetje (dobavljene pa so bile iz Kitajske). Podjetje je na morebitno neustreznost bolnišnico opozorilo, vendar so bile le-te po pomoti vseeno sproščene v uporabo. Ena oseba, ki je omenjene maska uporabljala, je zbolela za novim virusom.

· Nizozemska. Oblasti so v marcu sprejele 1.3 milijone mask iz Kitajske, med katerimi je bilo zavrnjenih 600 tisoč mask, ki po ugotovitvah inšpekcije niso ustrezale predpisanim standardom.

· Španija. V marcu je Španija Kitajski vrnila 58 tisoč hitrih testov za ugotavljanje okužbe s Covid-19. Inšpekcija je ugotovila, da 30 % testov iz prejete serije ne ustrezajo predpisanim standardom. Kitajski odgovor je bil, da proizvajalec testov Shenzen Bioeasy Biotechnolog, nima uradne licence kitajskih oblasti za prodajo medicinske opreme. Shenzhen Bioeasy Biotechnology naj bi neustrezne teste nadomestila z 58 tisoč novimi testi z ustrezno specifikacijo, ki so del načrtovane pošiljke 640 tisoč hitrih testov.

· Turčija. Podobeno španskemu primeru je na tiskovni konferenci v marcu tudi turški minister za zdravstvo izvavil, da je Turčija prejela iz Kitajske pošiljko testov nekega drugega proizvajalca, ki ne ustrezajo standardom.

· Avstralija. Mejna kontrola je zasegla 800 tisoč kosov medicinske opreme za osebno uporabo s Kitajske v vrednosti 1,2 milijona dolarjev, ki ni ustrezala predpisanim standardom.

· Kanada. V začetku aprila zavrnila več kot 600 tisoč neustreznih kirurških mask s Kitajske in sprožila preiskavo o zdravstvenem stanju negovalcev, ki so nosili te maske in bili izpostavljeni korona virusu.

· Indija. Indijska država Tamil Nadu je 27. aprila zavrnila 24 tisoč neustreznih hitrih testov za Covid-19 s Kitajske.

· Irska. Primer irskega državljana, ki je v mednarodni preiskavi zaradi sofisticirane finančne goljufije v zvezi z nabavo osebne zaščitne opreme za COVID-19 v vrednosti 15 mio EUR. Osumljenega Irca so zaslišali na irski policiji 10. aprila, ki naj bi “opral” 1,5 mio EUR na računu neke irske banke –za takšno dejanje je zagrožena 14-letna zaporna kazen. V tej zvezi poteka tudi skupna preiskava irske, nemške in nizozemske finančne policije ob podpori Interpola, Europola in Eurojusta. Začelo se je tako, da so nemške zdravstvene oblasti skušale kupiti 10 mio obraznih mask v znesku okoli 15 mio EUR. Od vlade pooblaščeno nemško podjetje za nakup mask je kasneje ugotovilo, da je bila spletna stran, na kateri so izvedli naročilo, lažna in so jo upravljali goljufi. Nemško podjetje, ki je dobilo od nemških oblasti nakazano 15 mio EUR za nabavo mask, je domnevno kontaktiralo znano legitimno podjetje v Španiji, s katerim je že prej poslovno sodelovalo. Prevaranti, ki so se predstavljali kot španska firma, so trdili, da zaradi ogromnega povpraševanja po zaščitni opremi ne morejo izpolniti naročila in nemško podjetje napotili (prek irskega posrednika) na nizozemskega dobavitelja. Nemško podjetje je prek spletne strani izvedlo naročilo za 11 mio mask v vrednosti 7,7 mio EUR in šele kasneje ugotovilo, da je šlo za klonirano verzijo spletne strani znane in ugledne nizozemske spletne strani

· Avstrija. Država zaščitno opremo išče predvsem v Aziji, saj je situacija za nabavo in predvsem dobavo zaščitne opreme iz Evrope težja. Tako naj bi na primer imeli že izdelan posel s Severno Makedonijo, ki se zaradi izvoznih dovoljenj in tranzita preko Srbije ni izšel. Slabe izkušnje imajo tudi z dobavo preko Bosne in Hercegovine, saj se pri tranzitu preko Hrvaške soočajo z omejitvami in izjemnimi kolonami.

· Nemčija je sprva uvedla nacionalno omejitev oz. zahtevo po nacionalni avtorizaciji izvoza osebne zaščitne (medicinske) opreme. Država je omejitve odpravila 19. 3. 2020.
Nemčija večino zaščitne opreme kupuje iz Kitajske, tudi preko posrednikov. Osnovni težavi sta nestanovitnost nabav in nezadostna kvaliteta. Roki dobave niso kratki, na kakovostne izdelke se čaka. Nemška vlada sicer meni, da je neposredna nabava učinkovitejša in hitrejša – in to kljub temu, da proizvajalci zahtevajo hitre odločitve o nakupu, vnaprejšnja plačila in da ni 100 % zagotovil.
Domača proizvodnja zaščitne opreme naj bi stekla julija, septembra bi bila lahko Nemčija že neodvisna od tovrstnih nabav iz Kitajske.

· Italija. Eden od osrednjih časopisov La Stampa 9. aprila 2020 poroča o bliskoviti akciji finančne policije, ko se je na javni razpis v vrednosti 15,8 milijonov evrov za 24 milijonov zaščitnih mask. Ugotovljene nepravilnosti s strani podjetnika, ki je bil takoj zaprt (je v zaporu). Podjetje se je v okviru krovne pogodbe obvezalo, da bo nabavilo 3 mio mask v treh dneh od podpisa, kar ni izpolnilo; podjetnik se je predstavljal v imenu družbe v katero podjetje ni bilo vključeno (ni bilo sestavni del); navajal je težave pri prevozu iz Kitajske. Po preiskavi je bilo ugotovljeno, da v skladišču na Kitajskem te pošiljke ni (ne obstaja). V nadaljnji preiskavi so bile ugotovljene predhodne davčne utaje. Kljub temu se je podjetnik udeležol javnega razpisa.

· Belgija. Ob izbruhu epidemije COVID-19 je bila država brez primernih zaščitnih mask, saj je februarja 2020 zaradi pretečenega roka trajanja uničila stare. Takrat je bila tudi sprejeta odločitev, da se jih ne nadomesti. Pri naročilu zaščitnih maski iz Turčije, ki ga je Belgija izvedla skupaj z nekaterimi evropskimi državami, so se soočili s prevaro turškega dobavitelja, ki že plačanih zaščitnih mask ni dostavil. Za tem je bila ustanovljena delovna skupina za dobavo zaščitne opreme s širokim področjem delovanja – vključuje npr. digitalno agendo, telekomunikacije in poštne storitve, poenostavitev upravnih postopkov. Pri nekaterih pošiljkah mask iz Kitajske so znotraj istih pošiljk odkrili tako ustrezne kot tudi neustrezne maske. Do 23. aprrila je Belgija naročila 130 milijonov zaščitnih mask, od tega jih je prejela 27 milijonov.

· Švica. Bolnišnice v veliki meri zaščitno opremo uvažajo iz Kitajske. Za državne organe nabavlja opremo poseben organ (Army Farmacy), ki jo distribuira kantonom. Država se občasno sooča s težavo transporta kupljene opreme iz EU. V Hamburgu so marca zadržali velik transport zaščitnih mask, saj Nemčija zaradi svojih ukrepov ni dovolila izvoza. Podobno težavo so imeli s transportom razkužila iz Italije v Švico. Glede proizvodnje zaščitne opreme v Švici, se država zaveda, da je enostransko poseganje v podjetja lahko škodljivo. Ko kriza mine, so takšna podjetja nekonkurenčna in odvisna od državnih subvencij in naročil. Vprašanje je, ali so domača podjetja pripravljena proizvajati zaščitno opremo in ali so švicarski naročniki pripravljeni plačati za domače proizvode več kot za enake proizvode na svetovnem trgu.

Poročilo o stanju, razlogih… by Nova24TV on Scribd

Rok Krajnc