fbpx

[Video] V stranki SD so že leta 2008 obljubili marsikaj na področju stanovanjske politike, sedaj pa se Fajonova pritožuje, da ni bilo nič storjeno!?

Foto: STA

Stvar je tako absurdna, da meji na bolezen, gospa Fajon očitno pozablja, kdo je Slovenijo večino let po osamosvojitvi vodil, kdo je nastavljal sistem nad katerim se zgraža in dejstvo, ki najbolj bode v oči, gospa Fajon pozablja, da so bili del skoraj vseh vlad, torej je stranka SD sokriva za katastrofalno stanje na področju stanovanjske politike nad katerim se zgraža. Trenutna opozicija, predvsem najstarejša stranka med njimi, ki je bila del večine vlad v samostojni Sloveniji, vladam Janeza Janše vedno oporeka težave za katere so dejansko krivi oni, ker je večino zakonov in sistem, ki ga imamo sprejela in nastavila tranzicijska levica, ki je po osamosvojitvi ukradla državo – je zapisal portal Informer. Tanja Fajon se je tokrat namreč lotila stanovanjske politike. Drugače? Niti ne, vse to smo že slišali, videli pa prav nič od napovedanega. 

Poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon je ta teden organizirala okroglo mizo na temo stanovanjske politike. Na spletni strani Socialnih demokratov so zapisali, da stanovanjska politika v Sloveniji že od osamosvojitve žal ni deležna sistemske podpore, kar se odraža v neurejenem nepremičninskem trgu, visokih cenah in premalo najemnih stanovanjih. “Mladi ljudje pri nas dolgo ostajajo pod streho staršev, po drugi strani pa starejši živijo v prevelikih stanovanjih, ki jih težko vzdržujejo. Viri za financiranje gradnje najemnih stanovanj so omejeni. Ekonomska kriza zaradi korona virusa pa to stanje samo še slabša,” so še zapisali, Fajonova pa je na Twitterju dodala, da je stanovanjska kriza posledica 30-letnega prepuščanja stanovanjske politike trgu. Zato so v stranki SD osnovali zakon, ki bo uveljavil proračunski vir za gradnjo 10 tisoč stanovanj do leta 2030. Omogočil bo državno poroštvo za dolgoročna posojila za gradnjo javnih najemnih stanovanj z ročnostjo do 50 let in uredil možnosti in spodbude stanovanjskim zadrugam. “Kmalu bomo zakon predstavili javnosti in ga vložili v Državni zbor RS,” je napovedala.

Pri Fajonovi je znano, da veliko govori, malo pove, še manj pa naredi. Kot se lahko na lastna ušesa prepričamo, na Twitterju je namreč Borut Rojc objavil posnetek, ki dokazuje da, je že leta 2008 Breda Pečan obljubljala vse to. “Socialni demokrati bomo najprej poskrbeli za pospešeno gradnjo neprofitnih, najemnih stanovanj v javni lasti, bivalnih enot in stanovanj, prilagojenih ljudem s posebnimi potrebami. Zagotovili bomo vse potrebne pogoje s spodbujanem občin, da bodo pospešeno zagotavljale stavbna zemljišča v javni lasti za stanovanjsko gradnjo, spodbujanja javno-zasebnega partnerstva, subvencioniranja oddajanja zasebnih stanovanj v najem, z davčnimi olajšavami, oprostitvami dajatev,” je med drugim dejala, kot poseben cilj pa napovedala ustanovitev posebnega fonda za prehodna najemna stanovanja, ki bi bila namenjena mladim družinam. Fond bi po napovedi Pečanove začeli z 10 tisoč stanovanji, postopoma pa bi ga večali. Poudarila je, da bodo socialni demokrati zastavili dolgoročno nacionalno strategiji stanovanjske oskrbe, prilagojene potrebam in zmožnostim posameznikov.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije Zvone Černač je na Twitterju Fajonovi odgovoril, da je malo pozno prišla do svoje ideje: “Po vseh vladah, v katerih ste bili doslej in na petdeset let podlage? Ko ste skrbeli v glavnem za študije in financiranje NVO! Sedanja vlada je pred tedni potrdila poslovno politiko stanovanjskega sklada RS, kar pomeni 5 tisoč najemnih stanovanj do 2025.

10 tisoč stanovanj je bilo s strani stranke SD obljubljenih že leta 2008. In jaz to podpiram sedaj in sem takrat. Ampak v 12 letih sem spoznal, da ta projekt, tako kot marsikateri drugi nima podpore vrha stranke in poslanske skupine,” je zapisal občinski svetnik na listi SD ter predsednik občinskega odbora SD Ilirska Bistrica, ki delovanje stranke SD dobro pozna. Kritično je dodal, da sedaj ni pošteno očitati aktualni vladi, da tega problema še ni rešila.

Sara Bertoncelj