fbpx

[VIDEO] Viktor Orban na obisku v Sloveniji: “Slovenci ne bi smeli nasedati novim obrazom, v težkih časih potrebujemo močne voditelje!”

Predsednik SDS Janez Janša je sprejel madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. (Foto: STA)

Madžarski premier Viktor Orban je na osrednji volilni konvenciji SDS izrazil podporo omenjeni stranki in njenemu voditelju Janez Janši. Prepričan je, da danes potrebujemo močne in odgovorne državnike, vodje, ki imajo radi svojo domovino, ki so pogumni, ki imajo izkušnje in svojo vizijo. “Lahko ste ponosni, da imate takšnega predsednika in da greste z njim na volitve,” je spregovoril zbranim članom SDS. Poudaril je, da če bosta “zmagala Janez Janša in SDS, bo to zagotovilo, da bo slovenski narod obstal” ter da je “Janša tisti voditelj, ki ga Slovenija potrebuje”. 

Viktor Orban je na osrednji volilni konvenciji SDS v Celju izrazil podporo njenemu predsedniku in svojemu dobremu prijatelju Janezu Janši. Orban in Janša sta se pred začetkom konvencije udeležila tudi skupnega kosila, kjer je madžarski premier spregovoril ekskluzivno za našo televizijo Nova24TV. Med drugim je pojasnil, da začenja četrti mandat na čelu vlade, sestavljene iz Fidesza in krščanskih demokratov. Orban je za mnoge narodni junak, saj je Madžarsko uspešno popeljal na pot razvoja iz globoke krize, kamor so jo v desetletju po osamosvojitvi pahnili socialisti. Močno je zmanjšal brezposelnost in povečal blaginjo v državi. Podobno zgodbo o uspehu bi morala pisati tudi Slovenija, je prepričan. “Najprej, gre za slovensko-madžarsko prijateljstvo. Smo sosedje, zato nas zanima uspeh drug drugega. Mi, Madžari, si želimo močne, uspešne in bogate Slovenije. Moje prepričanje je, da je Janša pravi človek za doseg teh ciljev, SDS pa prava stranka, ki bo državi zagotovila takšno vodstvo, da se bo življenjski standard v Sloveniji dvignil na višjo raven, kot je danes.”

Predsednik Fidesza je prepričan, da Slovenke in Slovenci ne bi smeli še enkrat nasesti novim obrazom, kar se je zgodilo na zadnjih volitvah. “Prepričan sem, da potrebujemo močne voditelje. To so težki časi. Da bi državo vodili novi obrazi oziroma ljudje, za katere ne vemo, od kod v resnici prihajajo, je zelo tvegano, zato sem prepričan, da potrebujemo močne voditelje, za katere vemo, kdo so, kakšne vrednote zagovarjajo in kakšno politiko vodijo. Potrebujemo torej močne, zanesljive politične voditelje in moj prijatelj Janez Janša je takšna oseba.”

Tako kot Madžarska bi morala tudi Slovenija čim prej zaščititi svoje meje, opozarja madžarski premier. Varnostno vprašanje je po njegovih besedah pomembnejše kot kdajkoli prej v naši zgodovini. “Migrantska kriza se ne tiče samo masovnih premikanj iz enega kraja v drugega. Govorimo o zgodovinskem fenomenu, ki nas bo zaznamoval za naslednji dve desetletji. To je po velikosti in resnosti največji migranstki izziv za Evropo v letih, ki prihajajo.”

Migrantska kriza je zgodovinski izziv
Orban pa je bil oster do levičarske multi-kulti propagande, ki vodi v pogubo. “Na žalost je politika odprtih vrat skoraj uničila evropske krščanske skupnosti in vrednote. Če si želimo ohraniti Evropo takšno, kot jo poznamo, če želimo ohraniti vrednote, ki smo jih zagovarjali zadnjih nekaj stoletij, moramo braniti krščansko kulturo, ki pa se je ne da ubraniti, ne da zaščitimo meje. Razumeti moramo torej, da migrantska kriza ni samo varnostno vprašanje, ampak zgodovinski izziv. Voditelj SDS Janez Janša pa te stvari zelo dobro razume.”

Veseli se sodelovanja s SDS in Janezom Janšo
Viktor Orban je s svojim govorom v celjski dvorani Golovec požel gromek aplavz – tako kot leta 2004, ko je prav tako prišel na predvolilno konvencijo SDS, ki je nato zmagala na volitvah in sestavila po vseh kriterijih najuspešnejšo slovensko vlado do zdaj. Orban ne dvomi, da ji bo tudi tokrat uspelo. Se že veseli sodelovanja s SDS in Janezom Janšo? “Seveda, zato pa sem tukaj,” je bil jasen Orban. Državnozborske volitve bodo sicer 3. junija, SDS pa je po javnomnenjskih raziskavah trenutno v tesnem vodstvu pred svojimi konkurenti.

M. S.