fbpx

[Video] Vili Kovačič in Luka Perš s podporo civilne družbe na ustavno sodišče vložila pobudo proti Socialnim demokratom in Levici

Vili Kovačič (Foto: Nova24TV)

Vili Kovačič in Luka Perš sta na podlagi nedavne odločitve evropskega sodišča za človekove pravice na primeru iz Romunije na ustavno sodišče vložila pobudo za ugotovitev protiustavnosti delovanja politične stranke SD in Levica. Ker bodo parlamentarne volitve čez štiri mesece je po njunem mnenju nujno, da za ohranitev demokracije in miru v Sloveniji ustavno sodišče o pobudi odloči najpozneje v enem mesecu. Prepričana sta, da se bodo le tako v primeru ugoditve pobudi, tudi na levi sredini pa tudi širše razvile demokratične stranke. “Navedel bom primere oziroma podlage, ki nas opravičujejo, da to počnemo in da v slovenskem prostoru vzbudimo to, kar absolutno manjka. Leta 2009 smo sprejeli resolucijo o evropskem spominu in proti totalitarizmom, leta 2019 je bila resolucija obnovljena, ampak v Sloveniji kot, da se ni nič zgodilo” je dejal gost v Temi dneva Vili Kovačič.

Vili Kovačič in Luka Perš tako ustavnemu sodišču predlagata, da v imenu vladavine prava, ki je zavezujoča platforma vseh članic evropske unije slovensko ustavno sodišče sledi evropskemu sodišču za človekove pravice, ki je novembra lani pritrdilo Romuniji. Pobudo je podpisalo tudi šest somišljenikov, od tega trije poslanci prvega sklica državnega zbora iz 1990. “Je pa pomembno to, da nisem to jaz sam ali Luka Perš sam, ampak je tukaj več ljudi. Tudi trije poslanci iz prvega sklica državnega zbora, tudi civilna družba, državljani, ki se tega problema zavedamo. In Slovenska situacija je, da niti prve resolucije niti druge, nismo sposobni sprejeti“, je dejal Kovačič.

Vlagatelja še pojasnjujeta, da so Socialni demokrati pravna naslednica teh organizacij in da se SD ni distancirala od nekdanje zločinske Zveze komunistov ampak izkazuje ravno obratno. Stranka Levica pa je po drugi strani v svojem programu zapisala sledeče: “ne delamo si iluzij, da bi se lahko eko socializem organsko razvil iz kapitalizma, kapitalizem je treba odpraviti, lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge.”

Kovačič je dejal, da je romunska zadeva pravzaprav povod za to, da se ta spomin začne obujati tako kot je to potrebno. “Kajti pri nas delajo stranke ravno proti temu. Na levi strani stranke proti temu, kar bi morale po resoluciji evropskega parlamenta sprejeti.” in dodal da je bila leta 2019 resolucija sprejeta s soglasjem vseh poslancev, razen Milana Brgleza, ki je bil vzdržan. “Glasov pa je bilo za sprejetje te resolucije še nekoliko več kot prvič 2009.”

 

Kakšne možnosti imajo za uspeh?
V prejšnjih letih je Vili Kovačič z nekaj pritožbami na ustavno sodišče že uspel, zrušil je celo Cerarjevo vlado leta 2018, tokrat pa so nekateri pravniki kot je Saša Zagorc prepričani, da ta odločitev ne more imeti kakšnih resnih posledic za slovenski pravni red. “Za pravni red ne, ampak za spomin na to, kaj je treba narediti. Po evropskem pravu, po evropskih resolucijah bi gospod Zagorc kot pravnik moral to poznati in to je poskus minimalizacije tega vprašanja“, je poudaril Kovačič.

Spomin levičarjev je kratek, zato so takšne akcije pomembne
Spomnimo, kaj se je dogajalo v Romunskem primeru. Šlo je namreč za stranko v postopku registracije, ki na koncu ni bila registrirana, v našem primeru pa govorimo o strankah, Levica in SD, ki sta parlamentarni stranki in ta trenutek na levi, po javnomnenjskih raziskavah, najmočnejši stranki. “To ne gre za prepoved fizično, da ne bi mogle več eksistirati, ampak, da spremenijo svoja stališča, da se ne klanjajo zločincem. To kar zdaj javno in z velikim ponosom počnejo”, je pojasnil Kovačič. “In skrajni čas bi bil, da spremenijo svoje ravnanje, ki bo evropsko, ne pa antievropsko. Predvsem govorim o stranki SD Tanje Fajon. Kot evropska poslanka je verjetno vedela, da je leta 2019 tudi ona podpisnica te resolucije. A je njihov spomin očitno zelo kratek. Zato so te akcije tako pomembne, da se ta spomin obudi.”

Vztrajali bodo tudi do evropskega sodišča, če ustavno ne bo ugodilo
Na vsak način bodo vztrajali, je dejal Kovačič. “Ravno evropsko sodišče je tisti motiv, ki nas pelje do tega, da pridemo do pravične sodbe v takšnih primerih. Bo pa zadeva trajala malo dlje. Mi pa v tem primeru pozivamo ustavno sodišče, da to reši v enemu mesecu, saj ni to noben težaven pravni problem ampak če je njihova zavest in volja, to zlahka naredijo”. Te resolucije morajo končno vsi naši poslanci, ne glede na to ali so levi ali desni, začeti upoštevati in če prej ne, se jim bo to poznalo na evropskih volitvah, je Kovačič dodal.

Sara Kovač