fbpx

[Video] Vinko Gorenak o četrtkovi seji IO SDS: “Gremo na volitve, če pa se želijo pogovoriti, naj kar potrkajo na naša vrata!”

Dr. Vinko Gorenak (Foto: posnetek zaslona)

V oddaji Tema dneva je o aktualnem dogajanju v zvezi z odstopom premierja Marjana Šarca spregovoril dr. Vinko Gorenak, ki je med drugim sporočil, da je SDS pripravljena na morebitne predčasne volitve, a ne izključuje možnosti pogovorov o novi vladi. Nenazadnje, je stranka SDS na zadnjih volitvah prepričljivo zmagala in ima trenutno 26 glasov v parlamentu. Nekatere stranke si želijo čimprejšnjih predčasnih volitev, druge, ki jim grozi izpad iz parlamenta pa si želijo nove vlade in Gorenak se glede tega sprašuje, kakšni bodo njihovi razlogi, da bodo kar naenkrat pripravljeni na pogovore. Gorenak je spregovoril tudi o izkušnjah iz leta 2012, ko je bil minister v drugi vladi pod vodstvom Janeza Janše. Kritičen je bil tudi do SD, katere predstavniki ne odgovarjajo na novinarska vprašanja do njih kritičnih medijev, kot je Nova24TV, druge obtožujejo ekstremizma, poleg tega pa so videti najbolj razočarani nad Šarčevim odstopom in nenazadnje izključujejo možnost pogovorov z SDS. Gorenak ocenjuje, da je pri njih zavladala ekstremistična struja.

Izvršilni odbori treh političnih strank so tudi v četrtek razpravljali, kaj po odstopu premierja Marjana Šarca. Medtem, ko se Socialni demokrati pripravljajo na predčasne volitve, so nekoliko bolj previdni pri svojih napovedih v Slovenski demokratski stranki in stranki DeSUS. Obe sta sicer že začeli s pripravami na volitve, vendar pa puščata tudi odprte možnosti za pogovore o morebitni novi desno sredinski koaliciji. V SMC bodo o tem odločali prihodnji teden.

Stranke si želijo oditi na volitve, a nekatere so pripravljene na pogovore
“Zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in s tem odhoda vlade, ne bomo realizirali nekaterih obljub, zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni. Pa ne gre samo za medijsko zakonodajo, ki je pripravljena. Ne gre samo za to, kako dodatno pomagati raziskovalnemu, inovativnemu sektorju, ki najbolj vpliva na dodano vrednost. Gre tudi za projekte drugih strank. Gre za stanovanjsko politiko, gre za dolgotrajno oskrbo, o kateri minister pravi, da ima pripravljen zakon. Nenazadnje gre tudi za resolucijo o razglasitvi podnebne krize, ki se pripravlja v slovenskem parlamentu. Zato smo jezni. /…/ Socialni demokrati ocenjujemo, da je edina prava, racionalna in transparentna pot do naših ljudi, do državljank in državljanov, da gremo na predčasne volitve,” je povedal predsednik SD Dejan Židan. “Začenjamo priprave na predčasne volitve, da smo na volitve pripravljeni in, da volitve so naša prednostna izbira. V nasprotnem primeru, oziroma v primeru, da bomo povabljeni na kakršnakoli druga pogovarjanja, dogovore, bomo k temu pristopili in seveda v tem primeru tudi jasno podali svoje zahteve. Ampak, kot že rečeno, to bo zgolj opcija, da k tem pogovorom in na njih sodelujemo. /…/ Ni bilo nobene omejitve, v katero vlado da in v katero vlado ne,” pa je povedala predsednica DeSUS dr. Aleksandra Pivec. “Eno so želje, drugo je realnost. Jaz osebno si želim, in verjemite, da iskreno si zelo želim, iti na volitve,” pa je bil jasen poslanec SDS mag. Branko Grims.

Kakšni bodo razlogi, da bodo nekateri kar naenkrat pripravljeni na pogovore s SDS?
V oddaji Tema dneva je v četrtek pri voditelju Luki Svetini gostoval tudi član izvršilnega odbora pri SDS dr. Vinko Gorenak, ki je spregovoril o načrtih svoje stranke: “Ni kaj skrivati pred ljudmi. Mi smo s pripravami na volitve začeli pravzaprav, mislim, da lani, ne vem ali je bil junij ali je bil september, ko smo sprejeli prve sklepe, da je treba evidentirati kandidate in imenovati volilne štabe in tako dalje. Tako, da je danes ta del naloge potekal čisto rutinsko, čisto normalno, mi imamo kandidate v praktično vseh volilnih okrajih in, če bi bile volitve tako rekoč jutri, bi rekel, lahko v nekaj ur ali nekaj dni vložimo kandidatne liste in za nas so volitve lahko tudi zelo kmalu. Pravzaprav bom rekel tako, da smo sprejeli nek dogovor, da se bomo na volitve resno pripravljali. Ker se že pripravljamo pol leta in več. Nismo pa rekli, da zapiramo vrata oblikovanju nove vlade, iz temeljnega razloga, ker je to tudi ena od opcij in sta dve stvari. Prvič, na volitvah smo zmagali, danes imamo 26 poslancev. Prvi za nami jih ima 13 in je sestavljal vlado, to stanje ni bilo na nek način normalno. Drug razlog je seveda tudi v tem, to pa nismo na izvršilnem odboru, pa bom jaz dodal, da bi zelo rad slišal te gospe in gospode, ki bodo prihajali v pisarno g. Janeza Janše in bodo utemeljevali, zakaj zdaj kar naenkrat z Janšo pa ja. Do zdaj je veljalo, da z Janšo pa že ne. Me prav zanima, kaj so zdaj razlogi. Puščamo tudi odprta vrata za vlado.”

Foto: posnetek zaslona

V primeru nove vlade je jasno, kdo bo predsednik vlade, možnost, da bo to Tonin pa ni realna
Besede nekaterih, da je odločitev o tem ali bomo šli na predčasne volitve ali pa se bo oblikovala njegova vlada v rokah Janše in SDS, Gorenak komentira tako: “Lahko tudi pridejo, potrkajo in rečejo ‘dober dan, mi bi pa prišli k nam v vlado’, pa še razložili zakaj leto dni nazaj to ni bilo mogoče. Saj je situacija taka, da če bomo vlado oblikovali, jo bomo oblikovali sigurno mi, kot najmočnejša stranka, precej jasna je tudi situacija glede tega, kdo je potem predsednik vlade, da bomo počasi nehali s tehničnimi mandatarji in še kaj…” Glede želj nekaterih, da bi bil nov predsednik vlade mag. Matej Tonin, je Gorenak povedal, da nima nič proti Novi Sloveniji, dodal pa je: “Ni realno. Mi imamo 26 glasov, oni imajo 7 glasov, vsak pač naj prevzame svoj del odgovornosti. Nam so volivci naložili največjo vlogo.”

Foto: STA

Gorenak je spregovoril tudi o izkušnjah iz leta 2012, ko je bil minister v drugi vladi pod vodstvom Janše
Gorenak je spregovoril tudi o izkušnjah iz leta 2012, ko je bil minister v drugi vladi pod vodstvom Janše in ga je že ob prihodu čakalo sporočilo, kje naj dobi 10 dodatnih milijonov evrov za plače , a danes je proračun 2,5 milijarde evrov obsežnejši od takratnega in tovrstnih skrbi tokrat ne bo: “Problem je še nekaj, pri teh zadevah. Mi imamo v Sloveniji na desni strani dve stabilni stranki v parlamentu in še eno izven, ki imata terensko mrežo, ki imata svoj jasen program, ki sta kompatibilni, pri čemer mislim na NSi in SDS, na levi strani pa nikoli ne veš, kaj imaš. In tu je tista težava. In tudi danes ne moremo reči, kaj imamo na levi strani. Kje pa piše, da bodo resnično glasovali potem v parlamentu tako, kot bi si zdaj želeli, če bo prišlo do oblikovanja nove vlade.”

Foto: STA

Socialni demokrati so postala ekstremistična stranka
“V SD je po odhodu Boruta Pahorja, ki je bil nekakšen sredinski politik zavladala struja, ki je ekstremistična. Kar počne Židan, je ekstremizem,” pa je bil do SD kritičen Gorenak. Ta stranka in njeni predstavniki ne odgovarjajo na novinarska vprašanja do njih kritičnih medijev, kot je Nova24TV, druge obtožujejo ekstremizma, poleg tega pa so videti najbolj razočarani nad Šarčevim odstopom. V nadaljevanju je Gorenak navedel še nekaj dejstev: “Hkrati pa ni pripravljen na pogovore. Naj pride s ponudbo. Naj pride k nam. Naj pove, da želi sodelovati v vladi in kaki so njegovi pogoji. To pa ne? Skratka, v vlado ne bi šel, nam pa očita to isto zadevo. Mi smo leta 2004 povabili vse, ki so prišli v parlament, tudi njih. Skratka, on je tisti, ki izključuje. V SD je situacija jasna, mislim, da so v Dražgošah dobili zelo jasno sporočilo. Če tam ne bo prišlo do neke umirjenosti, do neke zmernosti, kot je vladala v času Pahorja, bo ta stranka šla samo še navzdol, ampak to ni moj problem. Tega naj se zaveda g. Židan, naj vidi, da Levica raste, oni pa padajo.”

Tanja Fajon v Dražgošah s poslancem SD Matjažem Nemcem in Milanom Kučanom. (Foto: Facebook)

Rok Krajnc