fbpx

[Video] Vlada na Brdu: “Odslej ukrepi za vso državo, odpirajo se šole do tretjih razredov in nekatere gospodarske dejavnosti”

Foto: STA

V tokratni Temi dneva so bili najbolj izpostavljena tema novi vladni ukrepi oziroma včerajšnje obvestilo vlade o odpravi ukrepov v regijah ter posplošitvi prihodnjih ukrepov na celotno državo. Ta novica sledi izboljšani epidemiološki sliki, umik ukrepov po regijah pa pomeni, da je zdaj odprta pot k odpiranju šol, vrtcev in določenih gospodarskih dejavnosti po vsej Sloveniji.

Vlada Republike Slovenije je na Brdu pri Kranju sporočila, da umika ukrepe, vezane na regije in da bodo odslej vsi ukrepi veljali za celo državo. To pomeni, da se za otroke do tretjega razreda odpirajo šole in da se odirajo določene gospodarske dejavnosti, ki so bile nekaj časa odprte le v rdečih regijah.

Epidemiološka slika je sicer še vedno resna, a ker je večji del Slovenije bližje oranžni kot črni, se je vlada odločila umakniti ukrepe, vezane na regije. Odslej vsi ukrepi veljajo za celotno državo, rezultat tega pa bo odpiranje vrtcev in šol za otroke do tretjega razreda in odpiranje določenih gospodarskih dejavnosti, ki so doslej bile odprte le v rdečih regijah.

Ob tem se je vlada dotaknila tudi konstruktivne nezaupnice in radikalizacije govora v državnem zboru. Tako premier Janez Janša kot minister Matej Tonin na nek način razumeta, da morajo nekateri konstruktivno nezaupnico speljati do konca, vendar je obema jasno, da iz tega ne bo nič.

Tonin je ob tem izrazil skrb zaradi radikalizacije opozicije in njenega govora v državnem zboru, ko je vse manj pripravljenosti na dialog in vse več skrajnega levičarstva in sovražnega govora – če se le spomnimo Mihe Kordiša. Ministru Toninu in premierju Janši se je s pozitivnim mnenjem o prihodnosti te vlade priključil tudi gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki je za svojo stranko dejal, da se v tej vladi dobro počuti in da imajo še sveže izkušnje z levo koalicijo, ki ji ne zaupajo.

Aleš Ernecl