fbpx

[Video] Vlada v odhajanju in vlada v nastajanju združili moči: Janša dejal, da nobena priložnost, da spopad s koronavirusom ne bi bil uspešen, ne bo zamujena!

“Na tem mestu bi se zahvalil vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah, v laboratorijih, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, kjer so dejansko kapacitete že tako ali tako v slovenskem zdravstvenem sistemu preobremenjene, sedaj pa gre še za velik dodaten izziv. Lahko smo vsi skupaj hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upamo, ta bitka z virusom čim bolj uspešna,” se je po današnji seji Sveta za nacionalno varnost zahvalil predsednik vlade Janez Janša in dodal, da sta vlada v odhajanju in vlada v nastajanju združili moči. “Od petka naprej je vzpostavljena delovna komunikacija in mislim, da združujemo moči ter sodelujemo za to, da nobena priložnost za to, da spopad s koronavirusom v Sloveniji ne bi bil uspešen, ne bo zamujena.”

Predsednik SDS Janez Janša se je danes udeležil zasedanja Sveta za nacionalno varnost, ki je sprejel nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Kot je v skupni izjavi za medije povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, se bo med drugim uvedlo merjenje temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po potrebi. “Jasno je, da širjenje virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri, da se bo širil, tako da gre tu za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema,” je povedal Janez Janša na današnji tiskovni konferenci po koncu zasedanja Sveta za nacionalno varnost.

Vlada v odhajanju in vlada v nastajanju združili moči
Janša je dejal, da je bila na seji Sveta za nacionalno varnost situacija osvetljena precej na široko in globoko in da je bolj jasno, “kaj lahko storimo v prihodnjih dneh.” Izpostavil je, da je Slovenija v tem trenutku v občutljivi politični fazi. “Imamo vlado, ki opravlja tekoče posle in imamo vlado, ki šele nastaja. Od petka naprej je vzpostavljena delovna komunikacija in mislim, da združujemo moči ter sodelujemo za to, da nobena priložnost za to, da spopad s koronavirusom v Sloveniji ne bi bil uspešen, ne bo zamujena,” je dejal Janša.

Janez Janša - SNAV

Po koncu zdravstvene krize s pandemijo koronavirusa bo po besedah Janše jasno, katere evropske države so se bile sposobne soočiti s pandemijo koronavirusa in katere ne. “Ko bo ta kriza za nami, se bomo v Evropi in širše na svetu delili na tiste države, ki so bile sposobne omejiti širjenje virusa tako, da ni presegel kapacitet njihovih zdravstvenih sistemov, in na tiste, ki tega niso bile sposobne in bodo plačale večjo ceno.” Janša je dejal, da je bila na seji Sveta za nacionalno varnost situacija osvetljena precej na široko in globoko in da je bolj jasno, “kaj lahko storimo v prihodnjih dneh”.

Zahvalil se je celotnemu slovenskemu zdravstvenemu osebju
Janez Janša se je zahvalil celotnemu zdravstvenemu osebju, ki se trudi po najboljših močeh zajeziti pandemijo s koronavirusom. “Na tem mestu bi se zahvalil vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah, v laboratorijih, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, kjer so dejansko kapacitete že tako ali tako v slovenskem zdravstvenem sistemu preobremenjene, sedaj pa gre še za velik dodaten izziv. Lahko smo vsi skupaj hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upamo, ta bitka z virusom čim bolj uspešna,” je dejal Janša.

 

Predsednik Janez Janša je komentiral tudi vprašanje novinarke glede zapisa njegove soproge na tviterju, ki je navedla, da bi bilo treba zapreti vrtce in šole in ali meni, da je SNAV sprejel dovoljšnje ukrepe. “Moja žena je zdravnica in sama piše tvite. Tako da, ko boste imeli priložnost, jo lahko vprašate v zvezi s tem. Je pa seveda to tema, o kateri smo dolgo govorili na SNAV. Odločitev je bila že predstavljena, gre pa za ukrep, ki za sabo potegne mnoge korake in veliko teh korakov smo danes tudi osvetlili. Gre tudi za ukrep, ki za sabo potegne zdravstvena tveganja, še posebej, če se ga naredi tako, da ni pripravljen. Če bi ta ukrep sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej: kam bi šli otroci v varstvo? Šli bi najbrž k dedkom in babicam, kategorijam, ki so najbolj izpostavljene in vprašanje je, kakšna bi bila korist od tega,” je dejal Janša in nadaljeval: “Če bi se bilo potrebno odločiti za ta ukrep, pomeni, da bo veliko tistih, kateri starši bodo ostali doma, še posebej pri otrocih do 10 let, kjer ne bo mogoče zagotoviti drugega varstva, to za sabo potegne tudi druge posledice in tu je treba pretehtati samoučinkovitost. Bo pa zelo verjetno treba sprejeti podoben ukrep vsaj za del Slovenije, če bo slika širjenja virusa šla v smer, ki se sedaj nakazuje. Ni pa nič gotovo,” je povedal Janez Janša in še dodal: “Kot že rečeno, sedaj je neka druga vlada, ki opravlja tekoče posle, tu so ministrstva, ki so odgovorna za to presojo, sam pa sem bil danes formalno na Svetu za nacionalno varnost v vlogi svetovalca.”

V tem tednu bo potekalo zaslišanje bodočih ministrov Janševe vlade
Na tiskovni konferenci je zanimalo slovensko javnost, kako potekajo aktivnosti za novo Janševo vlado. Janša pričakuje, da se bodo vsi kandidati za ministre izkazali na zaslišanjih po posameznih pristojnih parlamentarnih odborih. “Jutri se začnejo zaslišanja kandidatov in kandidatk za ministrska mesta v Državnem zboru, ko bodo postavljena številna vprašanja in verjamem, da bodo mediji to spremljali z zanimanjem in na koncu bo mogoče dati tudi nek bolj relevanten zaključek kvalitete te ministrske ekipe,” se je odzval na vprašanje o aktivnosti svoje nove vlade novi predsednik vlade Janez Janša.

Luka Perš