fbpx

[Video] Vlada v odstopu namesto tekočih opravlja redne posle divjega kadrovanja: Za generalnega direktorja policije je za poln mandat imenovala Veličkega

Simon Velički (Foto: STA)

Vlada, ki naj bi opravljala “le tekoče posle”, je danes imenovala Simona Veličkega na položaj generalnega direktorja policije, je dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Velički je bil od 5. januarja vršilec dolžnosti generalnega direktorja, potem ko je odstopil tedanji prvi mož policije Marjan Fank. Da je njegovo imenovanje še eno v nizu nekredibilnih ravnanj vlade v odstopu pa je za Nova24TV komentiral dr. Božo Predalič predsednik strokovnega sveta za notranje zadeve v stranki SDS. Velički je bil imenovan za vršilca dolžnosti 5. januarja, ko je imela vlada še poln mandat, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je takrat izjavila, da bo imenovanje generalnega direktorja policije prepustila naslednjemu ministru, ker so se že približevale redne volitve. Sedaj, štiri mesece kasneje, ko je vlada že padla in opravlja samo tekoče posle, pa je vlada v odstopu imenovala Simona Veličkega za poln mandat. Že ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je za redna kadrovanja vlade v odhodu dejal, da ne sodijo med tekoče posle vlade v odhodu, torej še manj v vladne pristojnosti sodijo imenovanja tako pomembnih funkcionarjev, kot je generalni direktor policije.

Velički je vodenje policije kot vršilec dolžnosti prevzel s 6. januarjem tega leta na predlog ministrice za notranje zadeve. Že leta 2011 bi moral naslediti direktorja kriminalistične policije Aleksandra Jevška, vendar do tega ni prišlo, saj je na dan prišla informacija, da je pred leti povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, zaradi katere je pristal celo v zaporu.

Ministrica je sicer januarja dejala, da bo prepustila izbiro prvega moža policije svojemu nasledniku, saj se je mandat že takrat bližal koncu, a si je zaradi poslabšanja migracijske slike, kot kaže, premislila. Po njenih ocenah policija nujno potrebuje vodstvo s polnimi pooblastili, saj je za Slovenijo v tem trenutku ključno varovanje schengenske meje, ker je pričakovati poslabšanje migracijske slike. O tem bi lahko Cerarjeva vlada razmišljala prej, namesto tega pa je do konca odlašala z ustreznimi ukrepi.

 

Kako dolgo bo potekal njegov mandat, bo pokazal čas
Velički bo tako pričel s petletnim mandatom na čelu policije. Ali bo ta mandat res tako dolg, se bo videlo šele po volitvah. Po zakonodaji lahko novi notranji minister v enem letu od nastopa svojega mandata generalnega direktorja policije zamenja brez pravih razlogov.

Velički ima črn madež v svoji preteklosti
Spomnimo, da se je Velički leta 1988 zaposlil v kriminalistični službi v Kranju, kjer je opravljal naloge kriminalističnega preiskovanja na klasičnem in gospodarskem področju. V okviru projekta javne varnosti je bil nekaj časa tudi pomočnik komandirja na Policijski postaji Radovljica. Istega leta se je zgodil tudi črn madež na njegovi poklicni karieri, saj je povzročil prometno nesrečo četrte kategorije, v kateri je življenje izgubila ena oseba, in bil spoznan za soodgovornega ter obsojen na krajšo zaporno kazen.

Nekdanji notranji minister iz mandata prve Janševe vlade Dragutin Mate je takrat za medije izjavil, da človeka s tako preteklostjo ne bi vzel niti za policista, kaj šele postavil na čelo vseh slovenskih kriminalistov. “Šef kriminalistične policije mora biti oseba, ki ima čisto preteklost,” je ocenil Mate.

A. G.