[Video] Vlada v odstopu namesto tekočih opravlja redne posle divjega kadrovanja: Za generalnega direktorja policije je za poln mandat imenovala Veličkega

Simon Velički (Foto: STA)

Vlada, ki naj bi opravljala “le tekoče posle”, je danes imenovala Simona Veličkega na položaj generalnega direktorja policije, je dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Velički je bil od 5. januarja vršilec dolžnosti generalnega direktorja, potem ko je odstopil tedanji prvi mož policije Marjan Fank. Da je njegovo imenovanje še eno v nizu nekredibilnih ravnanj vlade v odstopu pa je za Nova24TV komentiral dr. Božo Predalič predsednik strokovnega sveta za notranje zadeve v stranki SDS. Velički je bil imenovan za vršilca dolžnosti 5. januarja, ko je imela vlada še poln mandat, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pa je takrat izjavila, da bo imenovanje generalnega direktorja policije prepustila naslednjemu ministru, ker so se že približevale redne volitve. Sedaj, štiri mesece kasneje, ko je vlada že padla in opravlja samo tekoče posle, pa je vlada v odstopu imenovala Simona Veličkega za poln mandat. Že ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je za redna kadrovanja vlade v odhodu dejal, da ne sodijo med tekoče posle vlade v odhodu, torej še manj v vladne pristojnosti sodijo imenovanja tako pomembnih funkcionarjev, kot je generalni direktor policije.

Velički je vodenje policije kot vršilec dolžnosti prevzel s 6. januarjem tega leta na predlog ministrice za notranje zadeve. Že leta 2011 bi moral naslediti direktorja kriminalistične policije Aleksandra Jevška, vendar do tega ni prišlo, saj je na dan prišla informacija, da je pred leti povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, zaradi katere je pristal celo v zaporu.

Ministrica je sicer januarja dejala, da bo prepustila izbiro prvega moža policije svojemu nasledniku, saj se je mandat že takrat bližal koncu, a si je zaradi poslabšanja migracijske slike, kot kaže, premislila. Po njenih ocenah policija nujno potrebuje vodstvo s polnimi pooblastili, saj je za Slovenijo v tem trenutku ključno varovanje schengenske meje, ker je pričakovati poslabšanje migracijske slike. O tem bi lahko Cerarjeva vlada razmišljala prej, namesto tega pa je do konca odlašala z ustreznimi ukrepi.

 

Kako dolgo bo potekal njegov mandat, bo pokazal čas
Velički bo tako pričel s petletnim mandatom na čelu policije. Ali bo ta mandat res tako dolg, se bo videlo šele po volitvah. Po zakonodaji lahko novi notranji minister v enem letu od nastopa svojega mandata generalnega direktorja policije zamenja brez pravih razlogov.

Velički ima črn madež v svoji preteklosti
Spomnimo, da se je Velički leta 1988 zaposlil v kriminalistični službi v Kranju, kjer je opravljal naloge kriminalističnega preiskovanja na klasičnem in gospodarskem področju. V okviru projekta javne varnosti je bil nekaj časa tudi pomočnik komandirja na Policijski postaji Radovljica. Istega leta se je zgodil tudi črn madež na njegovi poklicni karieri, saj je povzročil prometno nesrečo četrte kategorije, v kateri je življenje izgubila ena oseba, in bil spoznan za soodgovornega ter obsojen na krajšo zaporno kazen.

Nekdanji notranji minister iz mandata prve Janševe vlade Dragutin Mate je takrat za medije izjavil, da človeka s tako preteklostjo ne bi vzel niti za policista, kaj šele postavil na čelo vseh slovenskih kriminalistov. “Šef kriminalistične policije mora biti oseba, ki ima čisto preteklost,” je ocenil Mate.

A. G.

 • jovan jovan

  Kadrovanje v odhajanju je domena vseh vlad do sedaj. Tudi ivanove .

  • jovan jovan

   Konec leta 2007 je tako super zaposlitev na položaju vodje finančne službe dobila Janja Garvas Hočevar, žena takratnega namestnika generalnega sekretarja vlade Dušana Hočevarja, sicer tudi vodje svetniškega kluba SDS v Grosupljem. Prej sploh ni bila zaposlena na ministrstvu. Na Centru za izobraževanje v pravosodju, kamor je Šturm odložil precej svojih kadrov (pred Šturmovim prihodom je bilo tam zaposlenih do pet ljudi, zdaj že 15), je recimo pristal uradni tiskovni predstavnik ministrstva v času predsedovanja EU Miha Movrin. Takratno vodjo centra za izobraževanje Petro Marolt Vajda pa je Šturm zaposlil na položaju generalne sekretarke ministrstva, kjer je seveda še danes. Ko je konec leta 2007 izbruhnila manjša afera zaradi zlorabe javnih razpisov za zaposlovanje kadrov NSi, je prav državni sekretar Robert Marolt zagotovil, da je vse v najlepšem redu. Potem pa so bile na štirih javnih natečajih izbrane tri kandidatke iz ministrovega kabineta, in sicer Jana Ilešič, Jana Juvančič in Maja Klemenčič, na četrtem pa Lidija Žgajnar, ki je bila tajnica v. d. generalne sekretarke Simone Kumar. Že po volitvah pa je službo za nedoločen čas na ministrstvu dobila še Mojca Hardi, ki je bila prej štiri leta zaposlena v ministrovem kabinetu in je skrbela za odnose z javnostmi. Med mandatom je bila torej najzvestejšim kadrom pot do službe za nedoločen čas odprta prek kabinetnih zaposlitev, po volitvah pa je Šturm na ministrstvu zaposlil tudi nekatere posameznike neposredno iz stranke. Večina teh je ostala brez službe strokovnih sodelavcev stranke v državnem zboru, potem ko NSi ni prestopila parlamentarnega praga. Dva sta recimo pristala v kazenski evidenci, eden v službi za zakonodajo itn. Navsezadnje je minister Šturm po porazu na volitvah državno službo priskrbel tudi svoji strankarski in ministrski kolegici Marjetki Cotman (imenoval jo je za notarko), svojemu sekretarju Maroltu pa celo dve. Imenoval ga je za notarja in hkrati za državnega pravobranilca. Ker zaradi neizpolnjevanja zakonskih pogojev notar sploh ni mogel postati, je zdaj pravobranilec.
   Trditev, da prav NSi najbolje poskrbi za svoje kadre, očitno ni daleč od resnice. Ravno zaradi pretirane skrbi za te kadre pa je bil od vseh bivših Janševih ministrov ovaden zgolj Lovro Šturm, in to kar dvakrat. Prvo ovadbo je tožilstvo prejelo v začetku letošnjega leta zaradi povolilnega zaposlovanja najbližjih političnih sodelavcev v državnih službah za nedoločen čas. Ovadba mu očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v času konstituiranja nove vlade, torej v času opravljanja zgolj tekočih poslov, svojega državnega sekretarja Roberta Marolta in ministrico za delo v odhajanju Marjetko Cotman imenoval za notarja. Zadeva je že na sodišču, saj je okrožno državno tožilstvo 12. junija že vložilo obtožni predlog zoper Šturma zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Drugo ovadbo pa je zoper Šturma vložila komisija za preprečevanje korupcije. V njej mu očita, da je v nasprotju s predpisi dvignil količnik za izračun plače vsaj enemu izmed svojih podrejenih. Po naših podatkih gre za takratnega vodjo njegovega kabineta Janka Korena. Z zadevo se zdaj ukvarja ljubljanski sektor kriminalistične policije, saj je tožilstvo zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe.

   • rabbit

    Volitve so bile septembra 2008 pa vlada je dokončala lepo svoj mandat in ni odstopila.

 • jovan jovan

  Kaj sme delati vlada v odhajanju? Prva Janševa vlada je mesec dni po volitvah cerkvi podarila Blejski otok z nepremičninami vred.

 • Peter

  Mogoče pa saj je z desno, no.

 • jovan jovan

  19.11.2008….”Ljubljana – Vlada v odhajanju je na včerajšnji dopisni seji potegnila še nekaj kadrovskih potez. Znano je, da je nekaterim uslužbencem, katerih zaposlitve so vezane na mandat ministrov, našla delovna mesta za nedoločen čas v državni upravi, nekatere druge je vnaprej upokojila. Včeraj je tako razrešila še eno državno sekretarko in imenovala državna pravobranilca, podprla pa tudi kandidaturo notranjega ministra v odhajanju Dragutina Mateja za mesto predsednika Evropskega foruma za raziskave in inovacije na področju varnosti. Ta funkcija sicer ni poklicna.

  Vlada je razrešila državno sekretarko v službi za evropske zadeve Barbro Borota; razlogov za to vlada ni navedla. Imenovala je državna pravobranilca – državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Roberta Marolta in pomočnika državnega pravobranilca Boštjana Tratarj, oba za osem let.

  Spomnimo, da je vlada tudi drugim »našla« delovna mesta v državni upravi; kot smo že poročali, je, recimo, državno sekretarko na ministrstvu za delo Romano Tomc oktobra razrešila s tega mesta in jo imenovala za direktorico javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, Matjaža Šinkovca je z mesta državenga sekretarja vrnila na položaj uradnika na zunanjem ministrstvu. Zvonka Zinrajha, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, so upokojili, enako kot direktorja policije Jožeta Romška (šele z novim letom). Poleg tega državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Jelka Pirkovič odhaja na Zavod za varstvo kulturne dediščine.

  Pravica do nadomestila plače po prenehanju funkcije je bila po včerajšnjih podatkih priznana državnim sekretarjem: Andreju Širclju iz kabineta predsednika vlade, Marku Starmanu iz službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Romanu Repu z ministrstva za javno upravo, Darku Žiberni z ministrstva za zdravje in Božu Predaliču, generalnemu sekretarju vlade.

  Državni sekretarji lahko prejemajo nadomestilo tri mesece, generalni sekretar vlade pa eno leto po prenehanju funkcije, prav tako tudi ministri.”

 • Peter

  In zdaj bomo deležni jovanove poplave potez, ki jih je povlekla desna vlada, ena od dveh v 25 letih.
  E, jovane, misliš, da se nam ljubi pejstati poteze, ki so jih vlekle v takih trenutkih leve vlade?
  Torej, če nimaš pametnejšega dela, ti kar limaj, jovane sizifšće, no.

  • jovan jovan

   Ker imate sektaši manj spomina od zlate ribice vas je treba spomniti na ivanove rabote! Sicer pa ni bil izjema. Vse vlade so kadrovale.Tudi tiste, ki jih označujete za leve.

   • sprehajalec

    Ivan janez vas je doživljensko zaznamoval Jovane. še stoletja boste govorili o njem. Kot o Abrahamu nekoč…

    • jovan jovan

     Ja, kot o slovenski nacionalni katastrofi?

     • sprehajalec

      izgleda, 60 let blagostanja pod komunisti, potem pa sledijo 4 leta Ivana Janeza. na srečo je spet nastopilo blagostanje, ki še traja….

   • soc

    Ubogi revež, še pri tridesetem (?) nicku nisi dojel, da si edini polpismeni levi bebček tule, ki v letu 2018 uporablja partijsko izrazoslovje iz sedemdesetih. Ajd, glupi Srbine, drek lista, tridesetič. Zeh. Ajd idi mi u … Valjevo, recimo.

    • jovan jovan

     Monocefalni cerkvenopitek želim ti lep dan.

 • Peter

  Če ne bi bil naš…itd itd…

  • jovan jovan

   Vaši lahko delajo kar hočejo. Mar ne?!

 • althar

  Torej bivši (pravnomočni) zapornik na čelu Policije. Prvorazredna simbolika.

  Le še eden več za odstranit po volitvah press

 • Peter

  Si ga predstavljate, jovana jovana..
  Zdej jim bom pa ja pokazo pa dokazo..
  Evo vam desni, vi ste tut kadroval..

  Jovan Jovan Jovan, eno od pravil demokracije je, da se morajo oblasti menjati, da se birokratćiki malo premešaju, a veš, jovan, de?

 • Vera

  Tej ” vladni koaliciji v odstopu ” , se je povsem zrolalo .

  • Soave

   Na žalost na naš račun !!

 • Peter

  Še Ljudska Milica ni bila tako podrejena režimu, kot je današnja Policija, no.

  • Grenze

   KAKŠNA LJUDSKA ?? KOMUNISTIČNA NE PA LJUDSKA .

   • Peter

    Ne vem, mogoče nisi doživel tistih časov. nam so razložili, da imajo v kapitalizmu Policijo, mi pa imamo Ljudsko Milico, no.

   • Peter

    Pa tudi v vojski je bilo vse kul. Vsi smo bili drugovi, tudi general je bil druže generale, kar nedvomno nakazuje na to, da smo bili izjemno ljudsko usmejeni, no.

 • Peter

  USB ključki danes še niso prišli? Spet pošta zajebava, no?

 • Peter

  jovan jovan jovan…
  Je že zmanjkalo gradiva?
  Začnem zdaj jaz lepiti kadrovanja levih pred volitvami ali jih boš raje ti?
  Meni ni problem, ti imaš rad resnico, torej izvoli, no.

  • radames

   Kaj kličeš tistega, ki ga je povozil čas! On še vedno živi v letu 1950.

   • Peter

    Očitno je še živ. Očitno zna uporabljati comp.
    Očitno pa ne zna drugega, kot jeftino provocirati.
    In to mu mora nekdo povedati, no.

   • jovan jovan

    Sektaši še še vedno motate v letih tam nekje od 43.-45.

  • jovan jovan

   Mt 5,3..

 • sprehajalec

  Takole se fila Javno že 28 let. Nagrade in usluge ob koncu mandata, potem se funkcije podvajajo. In Kader se dolaga.

  Principi so enaki, ko v kardeljanskem obdobju.

  • Prdo

   A sds ni delal isto?

   • sprehajalec

    če so bili do SDSa 60 let 100% levičarji tam, je pa menda pasal zraven tudi kakšen desničar? Kaj se ti ne zdi? A bi ti vseskozi samo levičarje filal na javno?

    • Peter

     Mislim, da si ga malo zmedel.
     Takega vprašanja oz odgovora na USBju ni, boš moral počakati en teden, čeprav rajtam,da se bodo v predvolilnem obdobju sestajali bolj pogosto, no.

    • Prdo

     Pa ja poskrbiš za sorodnike pol nevem kaj maš kritizirat
     Ko bostae dojeli da so vai isti takrat boste na konju

     • sprehajalec

      Samo zakaj morajo biti vedno tvoji sorodniki Prdonja?

 • Peter

  Kaj se dogaja na Novi24?
  Nobenih provokatorjev ni, kam so šli?
  Ste končno zaposlili administratorja ali imajo sestanek, no?

  Aha, vidim dol, imate sestanek, no.
  So vam USBje že raztalal, no?

  • Prdo

   Od 16 do 21

 • muki

  Wau, enega ste našli, bravo!
  Še pomnite, tovariši, kako je bilo s karovanjem, ko se je iztekal mandat sds??
  Za kozlat….

  • Peter

   Enega so našli?
   Boš ti poiskal vse odpadke kadrovanja, ko se levi poslavljajo ali naj jih jaz?

  • Peter

   Greva, takole na oko stavit, da jih je tistih, ki so jih med takim kadrovanjem nastavili levi in desni, razmerje 90/10?

   • Prdo

    Ja in sm glej kaj ste naredili s slovenijo ko ste imeli oblast podarili nacistom

 • Suljo

  Ljubim levico

  • Republic Commando

   Pofukaj jo v rit.

  • Peter

   Vi tasivi boste morali očitno nositi breme talevih.
   Pa ne bo problem, ker jo ljubite, de?
   Al se boš usro zdej, no.

  • cosmosjasnovidec

   V svojo buzerantsko rit si jo zatlači pasjejebec zarukan.
   ————————————————————————
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec

 • Peter

  Tudi jaz ljubim levico.

 • Peter

  Mogoče bi pa suljotu desnica ukinila kakšno nezasluženo pokojnino, kdo bi vedu, a ne suljo.

 • soc

  Slovensko pojmovanje demokratične države je zelo podobno iraškemu, uzbekistanskemu, nigerijskemu, bolivijskemu, ruskemu… Hvala Bogu, da imamo nekje korak za sabo vsaj še koga – Severno Korejo, Venezuelo, Kubo, Mjan Mar.

  • Peter

   Demokracija je, ko so na oblasti naši.
   Če naši niso na oblasti, potem to ni demokracija, simpl, no.

   pa na žalsot to ni samo v dolini ampak se dogaja po svetu. Pri čemer pod “naši” mirno lahko vstaviš levi, ti ne bom nič zameril, kar je res je res, no.

 • stajerc5

  Kot je Peter ze ugotovil, imajo rdeci provokatorji menda res krizni sestanek. Sploh, ce so videli ta spodnji link;
  https://www.portalplus.si/2677/episcenter-raziskava-voditeljstvo/
  .

  • Peter

   Hehe, očitno so na Novi24 končno našli nekoga, ki briše oz onemogoča dostop našim levim komentatorjem.
   Pa saj ni problem, bodo pač nadaljevali na levih medijih, če jih tukaj cenzurirajo, tam so svobodomisleni in odprti do drugač mislećih, no.
   Aja, brišejo pa isto misleče, ups…

 • Olga_10

  Šengenska meja NI zavarovana z njim kot v.d., niti ne bo, če bo imel “polna pooblastila”! To se vidi po nezakonitem prestopanju meje s strani nezakonitih migrantov (samo prejsnji vikend 59 oseb)!!!? Mimogrede,kje je Šami, nezakoniti migranti, ki mu je poteklo bivanje v Sloveniji?!! Pri Milanu??
  Imenovanje direktorja policije bi morali prepustiti novi vladi!

 • jovan jovan

  Ljubljana – Vlada v odhajanju je na včerajšnji dopisni seji potegnila še nekaj kadrovskih potez. Znano je, da je nekaterim uslužbencem, katerih zaposlitve so vezane na mandat ministrov, našla delovna mesta za nedoločen čas v državni upravi, nekatere druge je vnaprej upokojila. Včeraj je tako razrešila še eno državno sekretarko in imenovala državna pravobranilca, podprla pa tudi kandidaturo notranjega ministra v odhajanju Dragutina Mateja za mesto predsednika Evropskega foruma za raziskave in inovacije na področju varnosti. Ta funkcija sicer ni poklicna.

  Vlada je razrešila državno sekretarko v službi za evropske zadeve Barbro Borota; razlogov za to vlada ni navedla. Imenovala je državna pravobranilca – državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu Roberta Marolta in pomočnika državnega pravobranilca Boštjana Tratarj, oba za osem let.

  Spomnimo, da je vlada tudi drugim »našla« delovna mesta v državni upravi; kot smo že poročali, je, recimo, državno sekretarko na ministrstvu za delo Romano Tomc oktobra razrešila s tega mesta in jo imenovala za direktorico javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije, Matjaža Šinkovca je z mesta državenga sekretarja vrnila na položaj uradnika na zunanjem ministrstvu. Zvonka Zinrajha, državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, so upokojili, enako kot direktorja policije Jožeta Romška (šele z novim letom). Poleg tega državna sekretarka na kulturnem ministrstvu Jelka Pirkovič odhaja na Zavod za varstvo kulturne dediščine.

  Pravica do nadomestila plače po prenehanju funkcije je bila po včerajšnjih podatkih priznana državnim sekretarjem: Andreju Širclju iz kabineta predsednika vlade, Marku Starmanu iz službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Romanu Repu z ministrstva za javno upravo, Darku Žiberni z ministrstva za zdravje in Božu Predaliču, generalnemu sekretarju vlade.

  Državni sekretarji lahko prejemajo nadomestilo tri mesece, generalni sekretar vlade pa eno leto po prenehanju funkcije, prav tako tudi ministri.

 • Peter

  Le daj, de.
  pa lej, paz da se ti neu mešauc u desnu vrtu, de.

 • žogica

  Janez bi ga že rad zamenjal…..

  • xtc

   On z britofa v Trbovljah težko.

   • žogica

    Pusti Drnovška, da počiva v miru božjem !

    • Pa misliš, da res lahko počiva v božjem miru ? Mislim, da bolj težko.
     Veš, BOG NI DEMENTEN .
     BOG DOBRO PLAČUJE in HUDO KAZNUJE !!!

     • žogica

      Tebe je hudo kaznoval, tam, kjer bi morali biti možgani imaš en velik nič !

 • Peter

  Seveda je jasno, če ne bi bil naš, ga ne bi imenovali, no.

 • Peter

  Sramota za mejno državo Šengena je, da se lahko skozi mejo, ki naj bi varovala vso Evropo, lahko sprehodi vsak.
  Mislite, da si Evropa želi države, na katero se lahko tako zanese, da bo varovala mejo, šengensko mejo, no?

 • cosmosjasnovidec

  Hehehe.Nameščanje lopovov se še naprej nadaljuje čeprav se levuharji oklepajo z zadnjimi izdihljaji.
  Še hočejo pokrasti,če je še kaj ostalo in pomesti pod preproge.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • centurion

  Kako morilec lahko vodi policijo?
  Z lahkoto.
  Samo v Sloveniji.

 • Mirko Sedlar

  Vinkec pa v jok pa tako je upal da bo on nazaj na čelu milice …..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!