fbpx

[Video] Vladna koalicija zaustavila imenovanje članov v preiskovalni komisiji v zadevi Kangler – Gre za nevaren precedens, ki lahko pripelje do tega, da bo vsaka naslednja koalicija kršila pravila, če ji pač ne bodo všeč

Danijel Krivec (Foto: Nova24TV)

Gost tokratne oddaje Objektiv na Nova24TV je bil vodja poslanke skupine SDS, Danijel Krivec, ki je komentiral različne aktualne družbeno-politične dogodke v Sloveniji. Med drugim se je posvetil odločitvi Mandatno-volilne komisije Državnega zbora Republike Slovenije, da parlamentarne komisije v zadevi Franc Kangler za zdaj še ne bo, mačehovskem odnosu države do občin, dejstvu, da Brane Kralj še vedno ostaja generalni sekretar LMŠ, medijskemu stampedu nad predsednico komisije o otroški srčni kirurgiji Jelko Godec ter predlogu sprememb zakona o javnem naročanju, ki ga je predlagala SLS. V navezavi na slednje je povedal: “Nisem pristaš tega, da se vsak zakon oziroma vsako anomalijo, ki se dotika kakšnega promila problema, rešuje na ta način, da se zakon dopolnjuje na vrat na nos.”

V najnovejši oddaji Objektiv na Nova24TV je Aleksandra Jug gostila vodjo poslanke skupine SDS, Danijela Krivca. V svojem pogovoru sta se dotaknila večine najbolj izpostavljenih družbenih in političnih dogodkov preteklega tedna, ki so dali misliti slovenski javnosti.

Na samem začetku je Krivec komentiral odločitev Mandatno-volilne komisije Državnega zbora Republike Slovenije, da parlamentarne komisije, ki bi se posvetila kalvariji nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja s sodišči, za zdaj ne bo. “Gre za neljubi precendens, ki pa ni tako nedolžen. Sploh glede na to, da je vladna koalicija z navadno večino povozila poslovnik, ki je bil v preteklosti sprejet z dvotretjinsko večino, ki jasno napotuje, da mora biti komisija v primeru preiskav v zadevah Kangler imenovana. Glede na to, da so poslovniška določila jasna in glede na to, da je bila ta komisija v državnem zboru že imenovana na prejšnji seji pred počitnicami, poslovnik jasno napotuje, da se imenuje tudi člane te komisije na isti seji ali najkasneje na prvi naslednji redni seji,” je povedal ter poudaril, da gre za korak, ki lahko pripelje do tega, da bo vsaka naslednja koalicija kršila pravila, če ji pač ne bodo všeč.

Möderndorfer že dlje časa ne dovoli glasovanja o širitvi preiskovalnih vsebin glede financiranja političnih strank
V nadaljevanju je Krivec dodal: “Očitno želijo s preprečevanjem, da bi ta komisija začela delati, nekatere stvari prikriti. Njihov izgovor, da je potrebno počakati odločitev ustavnega sodišča, ne zdrži argumentov, ker je poslovnik državnega zbora zelo jasen. Edina možnost, da bi to komisijo zaustavili, je bila na prejšnji seji pred počitnicami.” Ob tem je Krivec izpostavil podoben primer ob odvzemu mandata Janezu Janši. “Takrat je bilo ravno tako napovedano, da se bo šlo na ustavno sodišče, pa je šla koalicija v praktično isti sestavi vseeno na glasovanje/…/Sedaj se pa ista struktura sklicuje, da se ne sme ustanoviti komisije, ker se bo v nadaljevanju ustavno sodišče opredeljevalo do nekaterih pobud,” je povedal in ob tem izpostavil tudi neljub zaplet, ki se ponavlja na komisiji, ki jo vodi Jani Möderndorfer. Ta namreč že kar nekaj časa ne dovoli glasovanja o širitvi preiskovalnih vsebin glede financiranja političnih strank. “Gre za očitno izigravanje poslovnika državnega zbora, ki širitev jasno dovoljuje,” je poudaril Krivec.

Občinam vedno manj denarja za investicije
V zadnjem obdobju se Slovenija mačehovsko obnaša do občin. Dejstvo je, da se sredstva za občine zmanjšujejo v realnem delu. Vedno manj denarja imajo občine za investicije. Kar je najslabše v zadnjem obdobju pa je, da občine nimajo na voljo evropskih sredstev oziroma ukrepov, na katere bi se prijavile,” pa je Krivec, sicer tudi sam nekdanji župan, komentiral trenutno situacijo na področju finančnih sredstev, namenjenih občinam. Ob tem je povedal: “Ko vse seštejemo vidimo, da so občine v spirali, kjer se vedno manj sredstev namenja investicijam, razen mogoče največjih, Ljubljane in še katerih, ki pod temi vladami dobivajo še več sredstev kot v preteklosti.” Poudaril je še nujnost izvedbe ukrepa o zmanjšanju stroškov tam, kjer so nepotrebni. V nasprotnem primeru bodo namreč po njegovo “občine počasi samo še javni servis, ki bo izpolnjeval tiste naloge, ki jih mora po zakonodaji. Ne bo pa tu več razvojnega vidika, ki je bil glavni takrat, ko so se občine ustanavljale.” Krivec je v navezavi na slednje poudaril še, da se gospodarski prostor v Evropi ohlaja, kar se bo zagotovo prevalilo tudi na naš proračun in imelo posledice za slovenske občine.

Aleksandra Jug in Danijel Krivec (Foto: Nova24TV)

Šarec se že na začetku ni jasno opredelil glede tega, kdaj bo zahteval Kraljev odstop 
Krivec je komentiral tudi dejstvo, da Brane Kralj kljub drugačnim obljubam Marjana Šarca še vedno ostaja generalni sekretar LMŠ. Vse to kljub aferi vseh afer, ko je želel doseči, da bi Igor Šoltes mimo veljavnega razpisa in postopkov Slovenskega državnega holdinga postal novi direktor Uradnega lista. “Očitno je nekomu oblast stopila v glavo na najbolj brutalen način/…/Tukaj gre za več čudnih naključij. Verjetno so podobne stvari dogajajo tudi na drugih nivojih. Verjetno so se tudi v preteklosti, a očitno ni prišlo do javnosti. Upajmo, da bo še več žvižgačev in se bodo stvari postopno uredile. Kajti v preteklosti smo se odločili za korporativno upravljanje, ne pa za politična imenovanja,” je o omenjeni aferi povedal vodja poslanske skupine SDS. Dejstvo, da Kraj še vedno ostaja generalni sekretar stranke LMŠ, pa je Krivec komentiral z naslednjimi besedami: “Če bi se v desni vladi kaj podobnega zgodilo, bi bili pred parlamentom in tudi pred vlado zagotovo že protesti, če kdo ne bi odstopil.” Ob tem je izpostavil, da Šarec že na začetku ni jasno opredelil, kdaj se bo zahteval Kraljev odstop.

Brane Kralj in Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Godčeva kljub ustrahovanju nadaljuje z uspešnim delom 
Seveda se sogovorca med pogovorom nista mogla izogniti medijskemu stampedu nad predsednico preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom Jelko Godec ter dejstvu, da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi razžalitve za 100 tisoč evrov toži vrhunskega kirurga dr. Blaža Mrevljeta, prav tako strokovnega sodelavca že omenjene komisije. V navezavi na oba primera je Krivec izpostavil, da gre le za ustrahovanje, diskreditiranje in diskvalifikacijo tistih, ki se poskušajo na različne načine dokopati do resnice ter opozoriti na alarmantno stanje v slovenskem zdravstvu. V povezavi z napadi na Godčevo je povedal: “V tem primeru se je pokazalo, da je to prazna zadeva, ki nima realnih osnov in se je hitro zaključila. Kolegica Godčeva pa nadaljuje z delom in to uspešno. Mi, ki smo dlje časa v parlamentu, ne verjamemo več v naključja. Podobne zadeve, kot se dogajajo Godčevi, so se dogajale tudi drugim našim poslancem, tudi meni osebno/…/Tudi v mainstream medijih se je zadeva hitro ohladila, kajti ugotovili so, da v ozadju ni ničesar. Treba je tudi vedeti, da je šlo za evropski projekt, evropske razpise, kjer so pravila igre jasno določena. Če bi bilo karkoli narobe že v fazi izvajanja, bi se skozi vse te protokole stvar razrešila in sankcionirala, vendar tega ni bilo.”

Zlorabe zakonov običajno večji problem od zakonov samih
Za konec je Krivec komentiral predlog sprememb zakona o javnem naročanju s strani SLS. Pri tem je poudaril: “Kadar se neke anomalije dogajajo, ni nujno, da je kriv zakon sam. V veliko večjem delu so za to krivi zloraba zakona, iskanje lukenj v njem, neprimerni pristopi pri razpisih/…/Tisti, ki delajo na razpisih so namerno “šlampasti”, da se lahko zadeva zakomplicira. Imamo vplivne lobije, ki to znajo spretno izkoriščat. Tudi, če bomo zakon popravili, bo ta nevarnost še vedno obstajala.” V navezavi na slednje je zaključil: “Nisem pristaš tega, da se vsak zakon oziroma vsako anomalijo, ki se dotika kakšnega promila problema, rešuje na ta način, da se zakon dopolnjuje na vrat na nos.”

Rajko Golob