[Video] Vsak drugi migrant v bihaškem kampu Lipa garjav!

Datum:

Zdravniki in zdravstveno osebje zdravstvenih domov v Unsko-sanski županiji (USŽ) dnevno zagotavljajo zdravstveno oskrbo približno 900 migrantom v kraju Lipa pri Bihaću. Največja težava je okužba z garjami, ki je pričakovana glede na težke življenjske in življenjske razmere v prejšnjem obdobju, poroča Bljesak.info.

“To je trenutno naša najresnejša težava, saj je skoraj vsaka druga oseba, ki trenutno prebiva tukaj, okužena s garjami. Naše dežurne medicinske ekipe so to težavo vzele zelo resno, Inštitut za varovanje zdravja pa je pomagal razviti protokole za zdravljenje in zdravljenje, torej zatiranje in preprečevanje nadaljnjega širjenja okužbe. Posamezna obravnava v šotorih je natančno določena,” je povedala ministrica za zdravje USŽ Nermina Ćemalović.

Poudarjen je bil tudi pomen zagotavljanja ogrevanih bivalnih prostorov, higienskih zalog, pa tudi prostora za vzdrževanje osebne higiene, poroča BHRT. “Razmere so se bistveno izboljšale in ti ljudje so končno dobili dostojno zdravljenje. Še posebej sem vesel, da so bila v naselju šotora uvedena jasna pravila vedenja in ravnanja. Pojavljajo se tudi donatorji, ki pomagajo pri nakupu hrane, obutve, oblačil in drugih potrebščin,” je dejal tiskovni predstavnik Rdečega križa mesta Bihać. Sami migranti so veliko bolj zadovoljni s trenutnimi razmerami.

Na tem območju se je zgodilo že 7500 hudodelskih zločinov iz strani migrantov!
“Zavedamo se, da ne more biti idealno, zdaj pa je stanje veliko boljše. Spimo v ogrevanem prostoru, imamo dovolj hrane in vode ter možnost vzdrževanja osebne higiene in stranišč.. “Vsi so veliko bolj srečni,” je dejal Ali iz Pakistana. V prejšnjih dneh je Služba za tujce BiH izvajal postopek biometrične identifikacije vseh oseb v migrantskem kampu.

V našem mediju smo v preteklosti že predstavili hudo tvegano varnostno situacijo, ki se dogaja v tem predelu Bosne in Hercegovine. Najbolj jasen je bil premier USŽ Mustafa Ružnič. “Imamo 7500 hudodelskih zločinov, kaj počnejo naše institucije?! 91,5 milijona evrov za BiH, ta denar ne gre na račune institucij, en del gre mednarodnim organizacijam, drugi dve tretjini si delita Mednarodna organizacija za migracije (IOM) in OZN. Kje je 91,5 milijona evrov? Zapravijo jih zase, preostali dve tretjini pa za zdravstvo, opremljanje kampov!,” je resnico o migrantski krizi v Bosni in Hercegovini razkril premier Unsko-sanskega kantona Mustafa Ružnić.

Po njegovih besedah je migrantska kriza le krinka za trgovino z ljudmi. V kampu Lipa v Bihaću so se dogajala množična posilstva nad mladoletnimi dekleti in ženskami, a so vse institucije gledale stran, je v interjvjuju povedal Ružnić.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...