fbpx

[Video] Vsi drugi so bili krivi: Šarec spet željan oblasti, čeprav sam v vlogi premierja ni zmogel svojih zakonskih predlogov usklajevati niti znotraj koalicije

Predsednik LMŠ Marjan Šarec (Foto: FB Marjan Šarec)

Glavno temo v Sloveniji te dni predstavlja obisk evropske poslanke Sophie in ‘t Veld in njene ekipe iz Evropskega parlamenta, ki preverja stanje demokracije, medijev, korupcije v Sloveniji. V normalni državi, kjer bi imeli normalne medije, ki jih ne bi bilo potrebno preverjati, če dobro delajo, denimo v Nemčiji ali Franciji bi bila to novica, ki bi jo mediji opravili proti koncu v smislu, da je in ‘t Veldova prišla in bo tudi odšla, je v oddaji Kdo vam laže? komentiral voditelj Boris Tomašič. “Približno tako vrednost ima tudi ta obisk. Gre namreč za politični boj, levičarji doma in v Evropi ne marajo Janeza Janše in sedaj nam iz Evrope pravijo, kaj je prav in kaj ne. Mainstream mediji, POP TV in nacionalka, pa temu dajejo izjemno pozornost,” je komentiral. 

Slovenija je suverena država. “Poslanci Evropskega parlamenta so v Sloveniji dobrodošli. Torej lahko pridejo in pogledajo kakšno je stanje in se z njim seznanijo, nimajo pa nobene pravice govoriti, kaj je prav in kaj je narobe. Če jih vprašamo, nam lahko kaj povedo kaj pametnega, drugače pa naj skrbijo za težave njihovih držav,” je Boris Tomašič dejal ob predstavitvi svojega stališča.

Po besedah Tomašiča Sophie in ‘t Veld predstavlja ekstremno levičarko v Evropskem parlamentu. “V nizozemskem časopisu so ugotovili, da si je ta nadpoštenjakinja, ženska visokih moralnih  načel, dala izplačati za 27 tisoč evrov stroškov bivanja v hotelu v Bruslju,” je poudaril in dodal, da zgodba postane zanimiva, ker in ‘t Veldova živi v Bruslju. “Tam ima stanovanje.”

V nadaljevanju je voditelj problematiziral njihov način, kako si bodo naredili vtis o Sloveniji, saj na pogovor niso povabili Nove24TV, Siola, Planeta, Demokracije, Združenje novinarjev in publicistov ZNP pa ni smelo priti, ker ni prišel Tomšič. Poudaril je, da imamo v Sloveniji resen problem z mediji, ker so enostranski. “Ko so nezakonito, protiustavno zaprli predsednika opozicije Janeza Janšo tik pred volitvami, je Evropa rekla, to je notranji problem Slovenije. Ko direktor STA noče podpisati pogodbe z vlado, je pa to evropski problem.” V nadaljevanju se je Tomšič obregnil ob kritike na račun Janše, ker se ta ni sestal z evropsko delegacijo.  “Mi imamo predsednika vlade, ki je suveren in se ne bo podredil velikemu Bruslju, ker so tam pač tako rekli. Največji greh/stvar v Evropski uniji je, da Janša tvitne.”

Foto: Nova24TV

“To, da maroška mafija ustreli novinarja na Nizozemskem, ker je razkrinkaval njene posle, to pa ni problem. Primer Malte itd. Če je kdo od novinarjev ogrožen smo to tisti, ki se ne strinjamo z agresivno levico. Takoj, ko zamenjamo tablo na Nova24TV nam jo razbijejo, enako je z zvoncem, pljuvajo po naših snemalcih, jemljejo jim kamere itd.”

Sogovornik v oddaji, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca je v oddaji spregovoril okrog srečanja s Sophie in ‘t Veld, katerega gostitelj je bil. “Njena ekipa je želela vedeti, kako vidimo skozi oči Državnega sveta RS svobodo medijev, kako mi lahko vplivamo na medije, kako ti vplivajo na nas. Zanimale so jo razmere v Sloveniji, moj pogled na obstoječe stanje.” Čeprav ga nekateri označujejo za janšista in izgubljenega v času in prostoru sam pravi, da se trudi razmišljati s svojo glavo.

Vsak izmed evropskih poslancev nosi prtljago ideologije, prtljago strankarskega programa
Kovšca je poudaril, da se je potrebno zavedati, da ko se pogovarjamo o evropskih poslancih, komisarjih, se moramo zavedati, da so to ljudje, ki so tja prišli s pomočjo svojih političnih strank in so bili na volitvah izvoljeni kot strankarski predstavniki. “Vsak izmed njih nosi prtljago ideologije, prtljago strankarskega programa in temu je zavezan tudi v delu v Evropskem parlamentu. Zelo iluzorno bi bilo pričakovati, da so evroposlanci indiferentni do nekaterih ideoloških omejitev ali ideoloških prizem, skozi katere gledajo svet,” je poudaril in dodal, da če je delegacija, ki pride v neko državo raziskovati neko stanje, ideološko uravnotežena, potem dobimo vsaj dve vrsti pogledov, ki jih prinesejo s seboj iz tiste države. “Če so ideološko bolj monolitni, potem gledajo skozi ena očala, vidijo eno barvo. Temu primerno so nato njihova poročila. Temu se ne da izogniti,” je izpostavil.

Foto: Nova24TV

Obisk po besedah Kovšce ne predstavlja težave. Narobe pa postane, ko se krši načelo subsidiarnosti. “Če ima suverena država in članica Evropske unije zakonsko urejena določena področja, potem je njena dolžnost, da ta področja v skladu z zakonom tudi vodi. Če pa se EU začne vmešavati na področjih, ki jih eksplicitno ureja domača oziroma interna zakonodaja, potem je tu nekaj narobe. Gre vsaj za kršitev načela subsidiarnosti. Najbolj narobe je, če se EU zaradi kršitev neke države na nekem področju postavi v vlogo policaja in potem državo sankcionira na drugih področjih,” je zatrdil in dodal, da to postane orodje za discipliniranje držav.

Šarec svojih zakonskih predlogov ni usklajeval niti znotraj svoje koalicije
Predsednik Državnega sveta RS je pregovoril okrog očitka, kako naj bi v času Šarca, bolj delali, kot pa sedaj. “To je floskula. Šarec je večkrat dejal, da sem ga jaz in Državni svet RS vrgel z oblasti, pa temu ni tako. Izpostavil bi, da so bili Šarčevi ministri 16-krat v DS, 12-krat so se udeležili naših sej, izmenjava mnenj je potekala nemoteno.” Po besedah Kovšce je prihajalo do tolikega števila vetov, ker  Marjan Šarec svojih zakonskih predlogov ni usklajeval niti znotraj svoje koalicije. “To so poslanci njegove koalicije večkrat povedali, da so se dogovorili tako, potem je bilo pa drugače. Zakon je bil neusklajen z ostalimi in usklajen z Levico. To so Šarcu ves čas očitali. Veta, ki jih je dobival, so bili izglasovani z glasovi tistih, ki se ideološko identificirajo z levim polom.” Kot pravi Kovšca sta levica in desnica v Državnem svetu RS po glasovanju pol pol. “Šarec je delal napačno. Glede očitkov okrog pomanjkanja vetov v času vlade Janeza Janše je pojasnil, da smo šli skozi covid krizo, sprejeti so bili zakonski paketi, večina zakonov je bila podprta, zato vetov tudi ni bilo.”

Prav tako je spregovoril okrog združitve stranke GAS, katere predsednik je, in Počivalškove SMC. “Ugotovili smo, da liberalno jedro, ki zagovarja interese gospodarstva in s tem interese celotne nacije, mora stopiti skupaj. Brez zdravega gospodarstva je neumno in prazno govoriti o socialni državi. Država je lahko socialna takrat, kadar se del gospodarstva normalno razvija in kadar del ustvarjenega lahko izvdvojimo ne za nadaljnji razvoj, ampak za pomoč tistim, ki si sami ne morejo pomagati.” Okrog nadaljnjega povezovanja s skupino Povežimo Slovenijo na prihajajočih volitvah je dejal, da bo o tem odločala združena stranka.

Nina Žoher