[Video] Vsi politični škandali “nedotakljivega” ministra Karla Erjavca: Ilegalno vstopil v državo, izkoriščal polete s helikopterjem, afera s prisluhi v arbitraži … Prvič je odletel zaradi smeti, čas je, da tudi zaradi nezakonitega prisluškovanja!

Karl Erjavec (Foto: STA)

Karl Erjavec je eden od politikov z najdaljšim stažem. Bil je že minister za obrambo, nato za okolje in prostor, nato zunanji minister in zdaj spet obrambni minister. Kamorkoli pride, vedno ga spremljajo različne afere, a se Erjavec vedno izmaže.

Karl Erjavec je prvič postal obrambni minister v času vlade Janeza Janše med letoma 2004 in 2008 in ni trajalo dolgo, preden so se začele težave. Pri Delu so takrat izračunali, da je za polet s helikopterjem na proslavi, najprej na Brestanico in nato še na Ig, porabil dva milijona tolarjev.

Za pot v Hannover in Pariz je po pisanju RTV Slovenija porabil 3,3 milijona takratnih slovenskih tolarjev, ob tem pa je še ilegalno vstopil v državo, s čimer je kršil zakon o nadzoru državne meje – in vse to z zasebnim letalom. Zadeva se je končala z Erjavčevimi rošadami na ministrstvu, kjer je dal premestiti osem uslužbencev, za katere je sumil, da so podatke izdali medijem.

Leta 2006 je izbruhnila afera Patria, v kateri je na podlagi trditev finskega raziskovalnega novinarja Magnusa Berglunda na zatožno klop sedel Janša. Leta pozneje se je izkazalo, da je bil celoten proces proti prvaku SDS zgolj politična gonja, zrežirana s strani globoke države. Erjavec, ki je v tem času vodil obrambno ministrstvo, pa se je izmazal, čeprav je tožilstvo Erjavcu pri nakupu oklepnikov očitalo nevestno delo v službi, zaradi katerega naj bi povzročil za 16,8 milijona evrov škode.

Z okoljskega ministra so ga odnesle smeti
Nato je prišlo leto 2010. Tokrat je bil Erjavec v vladi Boruta Pahorja, ki so jo sestavljali SD, Zares, LDS in DeSUS, okoljski minister.  Pahor mu zaradi Patrie namreč ni zaupal obrambnega resorja. To vseeno ni preprečilo Erjavcu, da ne bi nadaljeval s svojimi šlamparijami. Tako je računsko sodišče Pahorju predlagalo, naj Erjavca odstavi zaradi hude kršitve dobrega poslovanja pri ravnanju z odpadki. Erjavec o tem ni želel slišati, a je nato vseeno odstopil, preden bi mu parlament izglasoval nezaupnico.

Borut Pahor in Karl Erjavec (Vir: Twitter)

Sledile so zasebne razprtije, kjer je bil v sodnem sporu s smučarko Špelo Pretnar. Namreč, Erjavec je imel pred stanovanjem, v katerem je živela njegova hči Ines s svojim partnerjem, na hodniku postavljeno garderobno omaro in pralni stroj. Pretnarjeva se je pritožila, da ne more normalno dostopati do svojega stanovanja ter da jo moti hrup, ki ga povzroča stroj. Erjavec je vztrajal pri svojem, dokler mu sodišče leta 2015 ni odredilo, da mora stroj umakniti.

Afero s prisluhi v arbitraži postavil na stranski tir zaradi dopusta v Franciji
V istem letu je počilo v zvezi z afero s prisluhi v arbitraži. Erjavcu – kljub dejstvu, da je bil v Cerarjevi vladi postavljen na mesto zunanjega ministra – ni bilo mar. Bil je na počitnicah v Franciji, dopusta pa ni prekinil vkljub več kot očitnim nujnim službenim dolžnostim, saj ga je že v celoti plačal. Pred tem se je v medijih na veliko hvalisal, kako je Slovenija lahko zadovoljna in da pričakuje ugodno razsodbo. V prisluhih sta bila ujeta slovenski arbiter Jernej Sekolec in uslužbenka zunanjega ministrstva Simona Drenik. Odgovarjal ni nihče, Hrvaška pa je prisluhe izkoristila za izhod iz procesa arbitraže, ki je bila očitno nepopravljivo kompromitirana.

Jernej Sekolec (Foto: STA)

Kot da to ne bi bilo dovolj, naj bi Erjavec pomagal do zaposlitve strankarskim kolegom na ministrstvih za okolje in zunanje zadeve. Vseeno ni nihče ukrepal, kljub pozivom javnosti. Erjavec je namreč Erjavec. Erjavec pa je predsednik stranke DeSUS, kar pomeni, da je zaradi svojega položaja zaščiten bolje od kočevskega medveda. Slednje se je pokazalo še za kako resnično tudi v zadnji aferi, ko so pri KNOVS razkrili, da je Erjavec zlorabil OVS MORS; s tem, ko je izdal ustno odredbo za nezakonito vohunjenje za brigadirjem Miho Škerbincem, je postalo neizogibno, da Erjavec odstopi. Tega do sedaj ni storil, niti ga k temu ni pozval premier Marjan Šarec, niti na to ne opozarjajo drugi osrednji mediji.

Ivan Šokić