fbpx

[Video] Weber in von der Leynova ob zaključku slovenskega predsedovanja: To je bila zgodba o uspehu!

Foto: epa

“Čestitke Sloveniji za uspešno predsedovanje! Z začetkom francoskega predsedovanja se je slovensko predsedstvo končalo. Hvala predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi vladi za trdo delo zadnjih šest mesecev,” se je ob koncu slovenskega predsedstva zahvalil vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber in dodal, da je bila to zgodba o uspehu.

Slovenija tudi po koncu predsedstva Svetu EU še vedno prejema čestitke. Evropski uradniki pošiljajo sporočila, ki so daleč od tega, kar že mesece poslušamo v slovenskih osrednjih medijih. V popolnem nasprotju so tudi s tem, kar nam govorijo Kulovci. Gre za dokaz, da lažne novice o slovenski zunanjepolitični podobi izvirajo iz tranzicijske levice.

Slovenija je 2021 že drugič uspešno zaključila predsedovanje Svetu EU, pod vodstvo Janeza Janše. Prvič je predsedovala v prvi polovici leta 2008, in sicer kot prva med desetimi državami članicami, ki so se EU pridružile leta 2004, tudi takrat je slovensko vlado vodil  Janša.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že nekajkrat pohvalila Slovenijo, ob koncu predsedstva pa se je zahvalila v slovenščini. “Naredili ste veliko, da bi našo evropsko agendo premaknili naprej, od usklajevanja covid-19 ukrepov do pomembnih pobud za naše trajnostne in digitalne prehode.”

Iz EU še vedno padajo čestitke, le Luko Mesca, Alenko Bratušek, Marjana Šarca in Tanjo Fajon je sram. Tako so povedali v Pogovoru z opozicijo. Verjetno sram zato, ker sami niso mogli popeljati Slovenije še v eno uspešno zgodbo.

Von der Leyenovi, Charlesu Michelu in Josepu Borrellu pa se je konec leta zahvalil tudi slovenski premier. “Dragi kolegi in prijatelji, leto 2021 se bliža koncu. Bilo je polno izzivov, ki smo jih uspeli uspešno premagali. Rad bi se zahvalil vsem za vašo dragoceno podporo in sodelovanje med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. To zelo cenimo,” je zapisal Janša in v francoščini spodbudil Francijo in njihovega Emmanuela Macrona, vso srečo Emmanuelu in francoskemu predsedstvu“.

Sara Kovač