[Video] Zakaj Zoran Janković ni nikoli obsojen? Ker mafija ščiti mafijo!

Foto: STA

Ne moremo mimo besed, ki jih je Zoran Janković pred nekaj leti izrekel v oddaji na hrvaški nacionalni HRT1, ko ga je voditelj vprašal, če ga ne skrbi, da ga bodo nekega dne obsodili in poslali v zapor? Janković je namreč na to vprašanje odgovoril: “Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh svojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše.” S tem je praktično povedal vse – tudi to, da je pravosodje na njegovi strani, ker je proti Janezu Janši.

Besede “mafija ščiti mafijo”, ki jih je izrekel predsednik preiskovalne komisije v zadevi Kangler Žan Mahnič potem, ko je ustavno sodišče zamrznilo delo parlamentarne preiskovalne komisije ne le v zvezi s sodniki, ampak tudi v primerih, ko se nanaša na tožilce, je levi politični pol izkoristil v svoj prid oziroma za medijski linč Mahniča, ki si je drznil le nastaviti ogledalo. Medtem ko se nekateri očitno zelo bojijo izsledkov preiskovalne komisije, nas poskušajo prepričati, kako je pravosodje strokovno in pravično. Kakšno naključje, da ljubljanski župan Zoran Janković nikoli ni obsojen?

Ne moremo mimo besed, ki jih je Zoran Janković izrekel v intervjuju na hrvaški nacionalni HRT1, ko so ga povprašali, če ga ne skrbi, da ga bodo nekega dne obsodili in poslali v zapor. Janković je namreč na to vprašanje odgovoril: “Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh svojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše.”

Kako je lahko ena najbolj spornih političnih oseb vselej nedolžna?
Nič čudnega torej, da je bil Janković na 1. stopnji (12. januarja 2016) oproščen vseh obtožb v zvezi z gradnjo Mercatorjevega trgovskega centra v Nišu v Srbiji, specializirano državno tožilstvo pa je zamudilo dveletni rok za kazenski pregon v primeru farmacevtka. Očitno je, da mora sodišče uničiti vse dokaze proti Jankoviću. Medtem ko se družini Janković odpisujejo še gromozanski dolgovi, marsikdo težko razume medijski pogrom, ki ga izvajajo nad Mahničem.

Prvi je kazenski pregon Mahniča zahteval pravnik Matevž Krivic. Mahnič je v svojem zapisu na Facebooku dodatno podkrepil svoje trditve o mafiji, med drugim je izpostavil številne nepravilnosti v pravosodju in kriminal, ki se odkriva v okviru preiskovalnih komisij, ki jima predsedujeta poslanca Anže Logar in Jelka Godec. Prav tako je zapisal, da ko mačku stopiš na rep, ta zacvili, ter nadaljeval: “Včeraj so ustavni sodniki čez noč odločili, da se tožilcev, ki so sicer izvršna in ne sodna veja oblasti, v državnem zboru ne sme preiskovati. Isti dan, ko bi morali pričati pred preiskovalno komisijo. Da so jih zaščitili pred odgovornostjo. Nek bivši ustavni sodnik se sedaj razburja, ker sem v odzivu rekel, da je mafija zaščitila mafijo.”

Foto: Demokracija

Očitno je, da je Janković odkril, da se mu bo pravici uspelo izogibati, dokler bo pridno gojil sovraštvo do Janše. V primeru Janše smo lahko tik pred državnozborskimi volitvami leta 2014 videli, kako so ga na ekspresen način zaprli, čeprav obtožnica ni imela nikakršne podlage. Politični konstrukt Patria je povzročil nepopravljivo škodo tako Janši kot tudi stranki SDS, ki bi dobila precej več glasov, če predsednika stranke ne bi spravili za zapahe. Medtem ko se v zvezi s tem še vedno vleče odškodninska tožba proti državi, pa se glede Jankovića zdi, da je popolnoma nedotakljiv.

Kjerkoli se pojavi Janković, je nemogoče spregledati njegov širok nasmešek. Koliko je ta iskren, naj presoja vsak sam, je pa dejstvo, da se zdi, da dokler bo igral na prave note, bo zaščiten pred pravosodnim kolesjem, ki v Sloveniji ni lustrirano. Se mar lahko čudimo, da zaupanje v pravosodje znaša pičlih 20 odstotkov? Dokler se bodo v Sloveniji banksterji, ki so pokradli milijarde iz bank, mirno sprehajali na prostosti, ker jih pravosodje ščiti, in dokler bodo tisti, ki so z medicinsko opremo kradli denar iz zdravstvene blagajne, še naprej uživali na svojih jahtah, je vsakršno blebetanje, kako naj bi bilo pravosodje strokovno in neodvisno, navadna puhlica.

Hana Murn