fbpx

[Video] Zgodovinski dogodek slovenskega predsedovanja Svetu EU: Trdno se umeščamo kot nova digitalna zvezda Evrope

Slovenija je včeraj v okviru predsedovanja Svetu EU skupaj z Atlantskim svetom organizirala ministrsko konferenco Digitalna agenda za zagon evropskega gospodarstva. Na srečanju so sodelovali ministri držav pobude Tri morja, pristojni za digitalizacijo, ki so posebno pozornost namenili razvoju enotnega digitalnega trga in čezatlantskemu sodelovanju. Minister Mark Boris Andrijanič je vesel, saj dogodek utrjuje položaj Slovenije kot nove digitalne zvezde Evrope. “Občutki so fantastični, saj to pomeni, da se trdno umeščamo kot nova digitalna zvezda Evrope. S srečanjem smo dosegli ogromno.”

Minister Mark Boris Andrijanič je že med razpravo, ki je potekala na Brdu pri Kranju, izrazil prepričanje, da bo regija pobude Tri morja imela posebno vlogo pri digitalni preobrazbi EU. Glede na to, da je Slovenija prvič gostila takšno digitalno ministrska konferenco, kot je pobuda Tri morja, je Andrijanič dejal, da so občutki fantastični, saj to pomeni, da se trdno umeščamo kot nova digitalna zvezda Evrope. “Po eni strani smo si izmenjali kup dobrih praks na področju digitalizacije zdravstva, gospodarstva, izobraževanja in javne uprave, po drugi strani pa smo se začeli tesneje sodelovati, tudi ko gre za evropske digitalne politike in krepitev čezatlantskih odnosov.”

Videokonferenca

Minister je tudi objavil imena novega strateškega sveta, med njimi so tudi Gregor Benčina, Blaž Brodnjak, Borut Florjančič.Gre za enajst izjemnih strokovnjakinj in strokovnjakov. Zelo sem ponosen, da se je strateški svet tako številčno okrepil. Med njimi je tudi nekaj strokovnjakov na področju zelenih tehnologij, za to je zelo dober razlog. Namreč v kratkem želimo ustanoviti novo delovno skupino znotraj strateškega sveta, ki bo posvečena prav digitalizaciji zelenega prehoda.”

Elektronska vinjeta
Minister se je tudi danes opolnoči udeležili nakupa elektronske vinjete v digitalni centru. Kot pravijo, je to prava mala revolucija na področju cestninjenja. “Danes se bom pridružil kolegu Jerneju Vrtovcu pri predstavitvi oziroma otvoritvi novega sistema e-vinjeta. Gre za prelomni dogodek, lahko rečemo, da gre za digitalizacijo oziroma digitalno rešitev po meri državljanov, saj nam bo prihranila ogromno časa in sivih las. Lepo je videti, da nove tehnologije porivajo stalno drgnjenje starih vinjet z vetrobranskega stekla končno v preteklost. Velika zahvala Vrtovcu in celotni ekipi na ministrstvu za infrastrukturo in Darsu za tako uspešen izveden projekt, s katerim se Slovenija postavlja ob bok najbolj digitalnim državam v Evropi”.

Kakšen bo postopek nakupa elektronske vinjete
Andrijanič je dejal, da je postopek popolnoma enostaven. “Po eni strani boste lahko kupili novo e-vinjeto prek spletne strani ali na enem izmed obstoječih prodajnih mest, praktično na katerem koli bencinskem servisu. Bo pa vsaka vinjeta povezana s registrsko številko avtomobila, je pojasnil Andrijanič.

Anita Gužvič