fbpx

[Video] Tako je župan Cukjati zabrusil Šetinc Paškovi: Meni se zdi to vprašanje neumno!

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šeticn Pašek

Na zaslišanju preiskovalne skupine, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek, je župan Vrhnike Daniel Cukjati med drugim tudi izpostavil, da bo preiskovalna skupina porabila več davkoplačevalskega denarja, kot je bilo vsega financiranja Demokracije s strani občin. “Zame osebno je to neumnost, kar se gre ta komisija,” je pripomnil. Preiskovalna skupina DZ, ki ima predolg naslov, da bi ga bilo vredno ponavljati, se je tokrat namreč spravila na župane, ki so si drznili oglaševati v tedniku Demokracija. Župan je izpostavil, da je občina v štirih letih za oglaševanje porabila okoli 152 tisoč evrov – za oglaševanje v “motečih” medijih pa je šlo zgolj okoli 13 tisoč.

Totalitaristični popadki, indično ideološko govoričenje in nič resnih dokazov – tako bi po besedah voditelja Večernih novic lahko opisali preiskovalno komisijo, ki jo vodi Mojca Šetinc Pašek in katere namen je uničiti medije, ki so moteči vladi Roberta Goloba. Sedaj so se spravili na župane, ki so si drznili oglaševati v tedniku Demokracija – župan občine Vrhnika Daniel Cukjati jim je naravnost povedal, da je njihova preiskovalna komisija smešna, določeno vprašanje pa je upravičeno označil za neumno. Župan občine Lendava Janez Magyar jih je podučil, da se politika nima nobene pravice vmešavati v zasebna podjetja. Ker je občina Lendava poslovno poslovala z Demokracijo, naj bi šlo po mnenju vladajočih kar za financiranje stranke SDS. O sodelovanju z levimi mediji, ki so dobili precej več denarja, preiskovalna skupina ni želela nič slišati.

Preiskovalna komisija DZ je včeraj zaslišala tudi direktorja Komunale Novo mesto Bojana Kekca in direktorja trženja Novih obzorij Domna Ranta, piše STA. Slednji je na večino vprašanj odgovoril, da nanje ne more odgovoriti, ker gre za poslovno skrivnost, kot jo opredeljuje njegova pogodba o zaposlitvi, in da mu tudi direktor podjetja Novih Obzorij Boris Tomašič tega ne dovoli. Dejal je, da je dejanska cena, ki jo je za omenjene objave prejela Demokracija, 67 tisoč evrov, saj so morali plačati tudi DDV. To se mu zdi glede na doseg medija bistveno premalo. Iz letaka Demokracije je po navedbah članov komisije razvidno, da je naklada 9 tisoč izvodov, prodanih pa 8 tisoč. Rant je dejal, da ima Demokracija na spletu 240 tisoč bralcev, ko k temu prišteje še tiskano izdajo pa pridejo na številko 300 tisoč bralcev. Poudaril je tudi, da so mediji v lasti Martina Odlazka v istem obdobju prejeli 1,9 milijonov evrov.

Komisija se je osredotočila na občine in javne zavode
Od vseh omenjenih občin je po Rantovih podatkih oglaševalo le 11 županov iz vrst SDS. Občine so v njihovih medijih svoje turistične in kulturne znamenitosti oglaševale celo leto, zato ne ve, zakaj to povezujejo z državnozborskimi volitvami. Trženje po njegovem mnenju nima nobene povezave s politiko. Pri pridobivanju oglasov pri njem ni posredoval nihče iz politike, je zatrdil. Na očitek, da nekateri župani, ki niso bili iz vrst SDS, niso vedeli, da se bo objava morala plačati, pa je dejal, da nobena faktura ni bila zavrnjena. Na očitek, da vsebina teh objav ni bila označena kot oglasna, pa je dejal, da je bilo to pojasnjeno v kolofonu. Poudaril je, da je namen preiskovalne komisije prestrašiti njihove oglaševalce in naročnike, da ne bi več sodelovali z njimi, ker so opozicijska zasebna družba.

Zaslišan je bil tudi direktor Komunale Novo mesto, ki je po navedbah STA dolgoletni član stranke SDS in je kandidiral na letošnjih državnozborskih volitvah. Intervju z njim je bil v Demokraciji objavljen tri dni pred državnozborskimi volitvami, 21. aprila. Kekec je dejal, da je bil intervju takrat objavljen, ker je 22. aprila Dan Zemlje, vsebina intervjuja, za katerega se je dogovoril z Rantom, je okoljska problematika, politike pa da ni omenil niti z besedo. Šlo je za poslovno odločitev, je zatrdil, saj so mu na Demokraciji ponudili 50-odstotni popust. Da mora objavo plačati, se mu ni zdelo nenavadno, saj na komunali plačujejo večino objav. Medijev pa ne obravnava glede na politično usmeritev medija, je dejal. Člani komisije so izpostavili tudi fotografijo Kekca, objavljeno v plačanem intervjuju, ki je identična tisti na volilnih plakatih in jo je posnela fotografinja Demokracije. Kekec je dejal, da je to pač bila fotografija, ki jo je imel pri roki in jo je posredoval Demokraciji za objavo ob intervjuju. Kekec je dejal, da je sicer zasedal različne funkcije v stranki SDS, med drugim je bil član izvršnega odbora in strokovnega sveta SDS, je pa tudi državni svetnik. A je večkrat poudaril, da nikoli ni živel od politike ali političnih funkcij, da je celo svojo kariero ustvaril v gospodarstvu.

Sara Bertoncelj