fbpx

[Video] Diktatorka po naravi: Poslanka Tomićeva v goreči želji po ohranitvi medijskega monopola levice povozila demokracijo na celi črti

Poslanka Levica Violeta Tomić. (Foto:STA)

“Presegli ste svoje kompetence. Prosim ne razpravljajte, ne polemizirate z nečim, kar smo že določili. Prosim, tema je javna RTV. Koga smo mi vabili, pa ni vaša stvar,” je predsedujoča Odboru za kulturo v Državnem zboru Violeta Tomić nesramno zabrusila predstavniku Združenja novinarjev in publicistov Slovenije Igorju Pirkoviču. Vrhunec seje je bil 30-minutni nastop Tomićeve, ko se je znesla nad poslanko Nove Slovenije Tadejo Šuštar zaradi njene mladosti, poslancem SDS očitala zakonito lastništvo v medijih in branila “neodvisno” trdnjavo RTV Slovenija v rokah lobijev bivšega režima. Oglasila se nam je tudi najmlajša poslanka v Državnem zboru Tadeja Šuštar, ki se je odzvala na nedostojni in žaljivi nastop Tomićeve.

Radikalna stranka Levica je zopet magistrirala iz poznavanja naše medijske hiše Nove24TV in stanja medijev v Sloveniji. V zabavnem celodnevnem političnem spektaklu na Odboru za kulturo je blestela predsedujoča poslanka Levice Violeta Tomić, ki se je do drugače mislečih obnašala kot totalitaristična voditeljica kviza Najšibkejši člen. Ali je bil njen 30-minutni šov primeren za delo poslanke v Državnem zboru, ocenite sami.

Na ta nedopusten poseg jo je opozoril novinar, voditelj na RTV Slovenija ter član ZNP, Igor Pirkovič. Ni se namreč strinjal, da Tomićeva ob začetku seje ni pustila do besede samostojnemu novinarju Bojanu Požarju in direktorju naše medijske hiše Borisu Tomašiču. Na to se je Tomićeva v trenutku nejevoljno odzvala in Pirkoviča prekinila.

Ponižujoče obnašanje do najmlajše poslanke
Violeta Tomić po njenih besedah veliko prisega na medsebojno spoštovanje, toda to se konča tam, kjer se končajo skrajna stališča njene ideologije, ki pa je daleč od strpnosti. V svoji 30 minutni razpravi si je za tarčo vzela mlajšo poslansko kolegico iz stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati Tadejo Šuštar. Mlada poslanka je v svoji razpravi opozorila na določene pomanjkljivosti v slovenski medijski krajini, ki bi jih bilo potrebno spremeniti. Toda Tomićeva se je odzvala burno in ponižujoče ter večkrat v slabšalnem pomenu izpostavila mladost Šuštarjeve. Očitala ji je celo, da je bila v času osamosvojitve še dojenček in zato nima pojma o vsebini.

Odgovor poslanke Nove Slovenije Tadeje Šuštar na nedostojno obnašanje Violete Tomić:
“Na včerajšnjem odboru za kulturo v več kot deset urni razpravi s strani opozicijskih poslancev skoraj ni bilo vsebinskih predlogov. Razprava je potekala pod kulturnim nivojem na meji oz. čez mejo sovražnega govora, kar močno obžalujem. Koalicijski poslanci – tudi sama smo bili tarča brutalnih napadov, diskreditacij in žaljenja na osebni ravni – glede na versko prepričanje, mojo mladost in politično pripadnost.

Najmlajša poslanka v Državnem zboru, poslanka NSi Tadeja Šuštar. (Foto: STA)

Očitno predsednico odbora Violeto Tomić neznansko moti to, da sem najmlajša poslanka državnega zbora in da sem krščanska demokratka. Levica in levo krilo opozicije ne spoštujejo našega, pred kratkim sprejetega, etičnega kodeksa in če bi predsednik DZ Igor Zorčič vedel, kaj se dogaja v tistem trenutku, včeraj v Odmevih zagotovo ne bi izjavil, da se etični kodeks spoštuje.

Včerajšnja seja oz. obnašanje na njej je nedopustno in upam, da se ne bo več ponovilo, vendar glede na dogajanje v zadnjem času, tega te morem kar tako verjeti. Želim si, da bi se zamenjalo vodstvo odbora za kulturo, saj je predsednica Violeta Tomić že večkrat kršila poslovnik, včeraj tudi s tem, da na seje vabi predstavnike javnosti po njenem okusu in da poslancem koalicije odreka postopkovne predloge, levemu krilu pa spregleda zlorabo postopkovnih predlogov, kar je nedopustno.”

Dialog Igor Pirkovič in Violete Tomić:
Igor Pirkovič: “Govorimo o zelo pomembni stvari o predlogu spremembe zakona o RTV-ju in širše o medijski krajini. Bila so poslana neka izhodišča in jaz verjamem, da je RTV last od vseh. Nihče si je nebi smel prisvajati. Kot pravim je last levih, desnih, tisti ta vmesnih. Zato je elementarna pravica, da se ljudje, tisti ki  radi slišite svoje mnenje in tistih, ki ne izrekajo  o tej temi. Zato se mi nedopustno, kar se je zgodilo na začetku. Gre za elementarno teptanje pravice do  izražanja do svobode govorov. Ne omogočanje sodelovanje na seji dvema predstavnikoma”…. (ga Violeta Tomič prekine)

Violeta Tomić: “Presegli ste svoje kompetence. Prosim ne razpravljajte, ne polemizirate z nečim, kar smo že  določili. Prosim, tema je javna RTV. Koga smo mi  vabili, pa ni vaša stvar.”

Igor Pirkovič: ” Jaz pa čutim dolžnost, tudi če me sedaj vržete ven, izražam nestrinjanje s tem.”

Violeta Tomić: “Ste izrazili.”

Igor Pirkovič: “Da.”

Violeta Tomić nima pojma o slovenski zakonodaji o lastništvu medijev in grozila poslancem SDS s Komisijo za preprečevanje korupcije
Ni pa bila le Tomićeva napadalna do politikov, ki si želijo sprememb v medijih. Poslanka Levice Nataša Sukić se ni morala sprijazniti, da imajo nekateri poslanci in člani Slovenske demokratske stranke delež v nekaterih slovenskih medijih. Zato smo skoraj ob vsaki razpravi ali repliki Sukičeve poslušali, da je novi zakon pisan na kožo “rasistični Nova24TV”, kot se je večkrat izrazila Sukićeva.

Poslanka Levice Nataša Sukič je naš medij označila za rasističen. (Foto: STA)

V njenemu tonu je v svoji razpravi sledila Tomićeva, ki je enako dokazovala konflikt interesov in grozila poslancem SDS s Komisijo za za preprečevanje korupcije. A Tomičeva kot vsi njeni radikalni poslanski kolegi niso prebrali zakonodaje, v kateri je dovoljeno imeti poslancu delnice medijskega podjetja. A ta zakonodaja je zapisana že ves čas. Glede projekta Nove24TV je imel vsak prebivalec tega planeta možnost, da kupi delnice in postane solastnik medija.

Ko je v razpravi branila obstoječe stanje, pa je prav sama razkrila, kaj je bistvo problema. Zaradi prevladujočega vpliva levo usmerjenih medijev se je t.i. desnica morala znajti po svoje in si na svoj način priboriti prostor v slovenskem medijskem prostoru. Njihove paranoje, da bo Nova24TV dobivala silne milijone po spremembi zakonodaje, pa temeljijo na raven znanstvene fantastike. V razpravi sta se tako Sukićeva kot Tomićeva izkazali za veliki braniki komercialne televizije Pro Plus, za katero je znano, da imajo lastniki sedež v davčni oazi. Ponosna ljubiteljica simbola rdeče zvezde Violeta Tomić se je tako znova ujela v lastno past, saj se ima sama za veliko borko proti davčnim oazam in borko proti kapitalističnemu izkoriščanju.

V letu 2020 Tomićeva odreka pravico do svobodnega izražanja besede in misli
Po videnem vodenju seje je Tomičeva prekršila sveto pravilo demokratičnega parlamentarizma, kjer imajo v fazi javne razprave in pripravah na sprejem zakona, da ima vsak državljan v Sloveniji pravico, da v parlamentarnih telesih izrazi svoje mnenje skladno s poslovnikom – in tega je poslanka radikalno leve stranke grobo poteptala. S sprejemanjem drugačnih stališč ima v Levici težave ves čas. Kar se ne sklada z njihovo ideologijo boljševizma, označujejo za fašizem in janšizem, sedanjo pa vlado obtožujejo, da želi Slovenijo “orbanizirati”.

Violeta Tomič si je privoščila prvovrstni škandal, ko ni dala besede strokovnjakoma za medije, novinarju Požareporta Bojanu Požarju in direktorju Nove24TV Borisu Tomašiču. Kasneje je imel Tomašič možnost, da je podal svoje mnenje. (Foto; STA)

Violeta Tomič se je v svoji razpravi zelo grdo zlagala o prisotnosti namestnika predsednika nadzornega sveta  Boruta Rončeviča

Poslanka Tomićeva je tako že nič kolikokrat dokazala, da v njej ni nič demokratke. To je dokazala s številom povabljenih gostov, kjer je bilo kar sedemnajst gostov iz levo usmerjene medijske provience, medtem ko je kot zagovornika sprememb zakona povabila le eno osebo.

Kasneje se je izgovarjala med svojo razpravo na neprihod Boruta Rončeviča, da ga je povabila, a ni hotel priti. Javil se je nam Rončevič, da ta informacija ne drži. Demantiral je besede Tomićeve, saj je bil prisoten na omenjeni seji. ” To ne drži, na sejo sem prispel, vendar pa sem sejo zapustil, ker nisem želel legitimirati take nedemokratične razprav. V zanimivo dodatno informacijo, na eni izmed predhodnih sej, na točki o delu nadzornega sveta RTV SLO, ni dovolila moje prisotnosti, četudi sem namestnik predsednika nadzornega sveta. Le predsednik Andrej Grah Whatmough je smel priti, po drugi strani pa je dovolila prisotnost celotnega vodstva RTV, 6 ali 7 ljudi.”  

Zato je toliko bolj čudno, ko pred začetkom seje ni dovolila nastopa Bojanu Požarju in Borisu Tomašiču, ki je kasneje sicer dobil besedo in povedal svoje mnenje.

Luka Perš