[Video] Romana Tomc evropskemu komisarju: Poročilo o vladavini prava je politični pamflet

Evropska poslanka Romana Tomc (foto: STA)

Evropska poslanka Romana Tomc je znana po tem, da se v Evropskem parlamentu bori s korporativno-levičarskim političnim konglomeratom, ki mu je glavni vir informacij o stanju v Sloveniji Mirovni inštitut ter morda še Marko Milosavljević s FDV. Na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer so obravnavali zloglasno poročilo o vladavini prava, je Tomčeva evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu nalila čistega vina. Izrekla je besede, ki so na ustih marsikaterega Slovenca, odkar je v javnost prišlo Poročilo o vladavini prava. Soočila ga je z lastno pristranskostjo, politikantstvom in hinavščino.

Besede Tomčeve so odmevale po veliko dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu kot dejanja kakšnega antičnega junaka, ki se bori proti nepremagljivim bogom na Olimpu – v tem primeru nepremagljivim bogovom v  Bruslju.

Govor Tomčeve objavljamo v celoti:

“Ko je komisija napovedala Poročilo o vladavini prava, so bila naša pričakovanja zares velika. Po štirih letih je jasno – niste jih izpolnili. Pri Sloveniji ste popolnoma zgrešili bistvo. Vladavina prava razpada, zgodil pa se je tudi popoln politični prevzem javne televizije, vi pa gledate stran, vaša kolegica Jourova je celo kar med samim postopkom o presoji zakona, ki je ustavno sporen, obiskala Ustavno sodišče, kar je nedopusten politični pritisk. Nevladnik iz organizacije, ki je bila ena vaših glavnih virov informacij in seveda zagovarja politični prevzem medijev, je nenadoma postal predsednik Sveta RTV Slovenije. Kaj bi zapisali v poročilu, če bi se to dogajalo pod desno vlado. Ker imate dvojna merila in se za izboljšanje vladavine prava ne trudite iskreno, ampak ravnate politično, je tudi vaše poročilo zame politični pamflet in nima nobene dodatne vrednosti.”

Reynders je poslušal in bil tiho, saj bi težko našel dober izgovor na vprašanje, zakaj je Poročilo napisano tako komično pristransko in politično vdano slovenski levici.

Govor si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Tomčeva ob predstavitvi Poročila že kritično o ugotovitvah

Kot je že po javni objavi poročila omenila Tomčeva, se je četrto poročilo o vladavini prava spremenilo v politično orodje brez resnične dodane vrednosti. Pomanjkljivosti ostajajo, poročila so politično motivirana in ne prinašajo objektivnih ugotovitev. Komisija izbira, kaj vključiti ali izpustiti, zanemarja ključne dogodke, kot je politični vpliv na institucije, in izpostavlja nepomembne statistične podatke. Njeno ocenjevanje neodvisnosti sodstva je nedosledno, poročilo pa se ne osredotoča na reševanje dejanskih težav. Skupno gledano, poročilo o vladavini prava zahteva kritičen pogled in konstruktivno prizadevanje za resnične izboljšave, ki presegajo politične motive in izkrivljeno sliko stanja v državi.

Celotni odziv, ki ga je takrat podala lahko najdete na tej povezavi.

Andrej Žitnik