Vidni član NSi podpihuje ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja

Član izvršilnega odbora NSi Janez Pogorelec (Vir: STA)

Dan po vladni ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja v javnosti ni manjkalo zgroženih odzivov. “Zavržno in pritlehno,” je kritična javnost ocenila vladno potezo, hkrati pa tudi opazila, da na spominski slovesnosti ni bilo predstavnikov Krščanskih demokratov. Predsednik stranke NSi je kasneje izrazil svoje nasprotovanje z besedami, da aktualna vlada očitno ne premore potrebne širine, ki bi bila potrebna za razumevanje osnovnih civilizacijskih norm in pietetnih dejanj. Povsem drugače se je odzval dr. Janez Pogorelec, član izvršilnega odbora NSi, ki je prejšnji vladi očital “politikantstvo”. Vladne odločitve, vsaj tako je bilo videti, ni kritiziral. 

Pogorelec se je uvodoma obregnil v besede predsednika SDS Janeza Janše, da neokomunistična vlada z ukinitvijo dneva spomina na žrtve komunističnega terorja napoveduje državljansko vojno, nato pa dodal: “Levi in desni spet drug drugemu seganjajo ovce vsak v svoj hlev.. Sklep o dnevu spomina je bil sprejet politikantsko in brez pravne podlage, zdaj pa je bil prav tako politikantsko razveljavljen.” 

Besede dr. Pogorelca so v javnosti odmevale, gre namreč za vidnega člana stranke Krščanskih demokratov, ki bi morali, že zaradi narave njihove stranke, najostreje nasprotovati ukinitvi spominskega dne. “Mnenje človeka, strokovnjaka za Ustavo pri Novi Sloveniji, ki s podporo ustavnim spremembam trasira pot za betoniranje levičarske vladavine,” je njegove besede komentiral Zvone Černač

 

Prav tako bi se spodobilo, da bi najvišji predstavniki politične stranke, vključno z dr. Pogorelcem, sodelovali na slovesnosti, ki je potekala na predvečer spominskega dne na Trgu republike. Ker je pietetni in izredno ganljivi dogodek prenašal drugi program javne RTV, se je slovenska javnost lahko prepričala, da jih tam ni bilo. Kaj je botrovalo nenavadni odločitvi, še niso pojasnili. Ker nas prav to zanima, smo na njihovo službo za stike z javnostjo naslovili naslednja vprašanja:

      • Kako to, da se vodstvo stranke ni udeležilo spominske slovesnosti od dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja?
      • Član izvršilnega odbora vaše stranke dr. Janez Pogorelec je odločitev prejšnje vlade, da s sklepom razglasi 17. maj za dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, razglasil za “politikantsko”. Ali vodstvo stranke deli to prepričanje?
    • Gal Kovač