fbpx

Uporabljal je Jankovićeve prakse: Vidni član Židanove SD in radeljski župan Alen Bukovnik obsojen zaradi izsiljevanja podjetja Domania

Foto: facebook

Ko Jankovićeve izsiljevalske prakse uporabi župan Radelj ob Dravi, Alen Bukovnik, je ta obsojen, zato je ta obsodba izjemnega pomena za nadaljnjo sodno prakso podobnih primerov. Mariborsko sodišče ga je namreč spoznalo za krivega, da je za občino zahteval korist s tem, ko je od direktorja zavoda Domania Alena Dominića kot pogoj za podpis koncesijske pogodbe zahteval odkup delov stavbe v občinski lasti. Obsojen je bil na sicer smešno nizko – pogojno zaporno kazen eno leto in pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Hkrati mu je naložilo tudi 6800 evrov stranske denarne kazni, prav tako mu je naložilo plačilo stroškov postopka, ki bodo določeni ločeno. Ob tako skromnih sankcijah se izsiljevalske prakse pokvarjenih županov ne bodo končale. Sodba prav tako še ni pravnomočna, saj se bo Bukovnikova odvetnica in bivša ministrica stranke Zares Irma Pavlinčič Krebs pritožila.

Zgodba sega v leto 2016, ko je Občina Radlje ob Dravi z razpisom iskala koncesionarja za izvajanje storitve pomoč na domu. Na razpisu je bil julija 2016 izbran zavod Domania iz Puconcev, ki je podpisano koncesijsko pogodbo že poslal na občino, ta pa je ni podpisala. Kot je navajala obtožnica, je župan podpis pogojeval z nakupom več poslovnih prostorov v stavbi na Mariborski cesti 4 v Radljah ob Dravi v skupni vrednosti 90 tisoč evrov.

Po poročanju STA je župan Bukovnik to zanika in trdi, da je Alen Dominiću, ki je sicer nameraval za izvajanje dejavnosti najeti prostore v lasti brata radeljskega podžupana Roberta Potnika, to je Marjana Potnika, v razmislek ponudil možnost, da najame prostore v stavbi na Mariborski cesti 4, ki so v lasti preostalih štirih sosednjih občin, medtem ko delež občine Radlje ni bil na voljo. Prav tako Bukovnik trdi, da mu je omenil možnost nadaljnjega odkupa delov stavbe, ki so v lasti ostalih občin, ne pa tudi občine Radlje, vse to samo za to, da bi ga odvrnil od najema prostorov v lasti podžupanovega brata, ker je kot župan v tem videl konflikt interesov.

Sodnica Maša Blažek v sodbi jasno povedala, da je Bukovnik izkoristil oblastno funkcijo in zlorabil svojo oblast 
Vendar sodnica Maša Blažek koruptivnemu županu  Bukovniku ni verjela, zato je sledila zgodbi Dominića in mu skozi sodni proces tudi potrdila.“Iz njih izhaja, da ko je oškodovanec jasno povedal, da ne bo odkupil nepremičnine, ste se ostro odzvali in zahtevali odstop od pogodbe in tako kot župan izkoristili oblastno funkcijo in zlorabili svojo oblast.  A je treba izpostaviti, da je v naravi korupcijskih kaznivih dejanj, da se izvršujejo prikrito in tudi ni potrebno, da obstaja izrecni dogovor ali sporazum, ampak zadostuje, da storilec kaznivega dejanja jemanja podkupnine da vedeti, da bo posel sklenjen, če bo podkupnina dana.”

V preteklosti smo že poročali o nečednostih družine Bukovnik. (Foto: Nova24tv)

V preteklosti smo že poročali o nečednostih družine Bukovnik. (Foto: Nova24tv)

Bukovnik zlorabil občinsko stavbo preostalih občin
Sodnica v nadaljevanju svoje sodbe opisuje, kako bi imela občina Radlje ob Dravi in  s tem njen župan dodatno korist.  V obrazložitvi se je med drugim oprla tudi na dejstvo, da je bila v času dogajanja v zemljiški knjigi kot lastnica stavbe na Mariborski cesti 4 vpisana samo radeljska občina, ne pa tudi ostale občine, ki so nekdaj tvorile skupno občino Radlje ob Dravi. Uskladitev zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim stanjem za omenjeno stavbo, kot to izhaja iz premoženjsko-delitvene bilance, so namreč občine Radlje o Dravi, Podvelka, Ribnica na Pohorju, Vuzenica in Muta uredile šele pred nekaj dnevi, dokazila o tem pa je obramba v spis vložila danes. Če bi občina Radlje leta 2016 prostore prodala zavodu Domania, bi kot zemljiškoknjižna lastnica imela korist le sama, ne pa tudi druge občine, je opozorila sodnica in izpostavila še, da ne gre spregledati dejstva, da je bila v času dogajanja radeljska občina zelo zadolžena.

Luka Perš