fbpx

Viktor Orban na osrednji volilni konvenciji SDS: “Če bosta zmagala Janez Janša in SDS, bo to zagotovilo, da bo slovenski narod obstal”

Foto: STA

Vse oči so bile v petek zvečer uperjene v knežje mesto Celje, kjer je potekala osrednja volilna konvencija Slovenske demokratske stranke. Med osrednjimi govorci so se poleg prvaka stranke SDS Janeza Janše znašli tudi madžarski premier Viktor Orban, vodja makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski in vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

Mickoski je v svojem govoru poudaril, da dogodek predstavlja mejnik za spremembo Slovenije, za boljše življenje Slovencev, za novo perspektivo. “Slovenija si zasluži boljše – in kdo lahko zagotovi boljšo prihodnost, kot prav Janez Janša? Janša lahko popelje Slovenijo na pravo pot.” Vodja VMRO-DPMNE je prepričan, da bo SDS zmagovita stranka. “SDS ima našo podporo,” je dejal in dodal, da bo Slovenija gradila mostove. “Slovenci se bodo na teh volitvah odločili, kam, in prepričan sem, da bodo Slovenci izbrali pravo pot in tako sprožili demokratični proces v tej regiji.”

Manfred Weber je  svoj govor začel v slovenščini: “Dober večer, lepo je biti tukaj z vami nocoj.”  Zahvalil se je za povabilo na konvencijo, da je lahko med prijatelji Evropske ljudske stranke, in poudaril, da je prišel z namenom, da pokaže solidarnost. Izrazil je lepe želje, da predsednik vlade na letošnjih državnozborskih volitvah postane Janez Janša: “EPP hoče, da je Janša naslednji predsednik vlade Slovenije.” Povedal je, da je bil že ob prihodu v Slovenijo srečen, ko je videl, da se letališče imenuje po političnem očetu naše države dr. Jožetu Pučniku, ki je bil gonilna sila slovenske samostojnosti, predvsem pa je bil velik Evropejec. “Njegova dediščina je pogosto prezrta,” je povedal in dejal, da bodo eno izmed sob v Evropskem parlamentu poimenovali prav po dr. Pučniku. Predvsem pa je izrazil prepričanje, kako pomembno je zaščititi evropske meje. “Pomagati moramo tistim, ki potrebujejo našo pomoč v Afriki, ampak predpogoj za to je nadzorovanje meja.”

Krščanstvo predstavlja temelj evropske celine
Po besedah Webra največji steber naše celine predstavlja krščanstvo, “ker Evropa temelji na krščanstvu, to želimo zaščititi,” je poudaril. Izpostavil pa je tudi pomen nacionalnega ponosa. “Slovenija je močna partnerka Evropske unije, pod vodstvom Janeza Janše se bo povzpela nazaj v vodstvo Evrope in še bolj bo prispevala k prihodnosti te celine,” je izpostavil ter dodal: “Potrebujemo vlado Janeza Janše, ki bo prispevala k močnemu evropskemu razvoju.”

Madžarski premier, ki je ob prihodu na govorniški oder požel val aplavza, je sprva kot človek, ki je pred nedavnim dobil volitve, dejal, da ni treba zmagati v anketah, ampak na volitvah. “Pojdite na ulice in se borite za svojo zmago!” je spodbudil prisotne Viktor Orban. Prepričan je, da tako kot so Madžare tudi Slovence čakajo ene najpomembnejših volitev v zgodovini. “Želimo, da bi tudi vi dobro živeli, namreč velja, da je vrednost hiše odvisna od vrednosti sosedove hiše. Če boste vi srečni in zadovoljni, bomo tudi mi.” Spomnil je, kako smo se skupaj pridružili Evropski uniji in leta 2015 skupaj doživeli največje migracije tega časa. Obljubil je, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, za slovensko narodno skupnost na Madžarskem.

“Želimo močno Evropo, želimo si miru, v EU želimo vzajemne dogovore, ki bodo dobri za vse nas.” Orban je spomnil, da se je Evropa čez noč vdala migracijam, to je bil tisti trenutek, ko si nihče ni želel evropske vloge. “Srednjeevropske države so morale spregovoriti zaradi interesov evropskih državljanov,” je povedal in opozoril, da če bo Evropa klonila pred migracijami, bo Evropa izgubila svoj kontinent. “Leto 2015 je bilo samo predhodnik tistega, kar se bo zgodilo v bližnji prihodnosti. Dokler bo Evropa pošiljala vabila revnim državljanom revnih držav, bodo začeli prihajati in bodo prihajali. Stanje je pač takšno, da če ne bomo preveč pozorni, lahko izgubimo lastne državljane in preidejo v roke tujcev. Danes želijo naseliti med nas ljudi, ki niso del naše kulture in želijo živeti po svojih običajih in veri.” Dodal je še, da v naše države ni treba prinašati nesreče, ker je pač ne potrebujemo. “Treba je sprejeti odločitve in ne prepustiti odločitev drugim. Zavrniti je potrebno ideje marksizma in leninizma,” je povedal in poudaril, da SDS vodi oseba, ki se stvari ne boji imenovati po imenu in reči bobu bob.

Po govoru Orbana je za govorniški oder stopil Janez Janša, ki je povedal: “Orbana v Sloveniji smo vedno veseli, saj kadar ga gostimo med nami, smo vedno zmagoviti.” Napovedal je, da bo tako tudi 3. junija letos. “SDS bo zmagovita tudi letos.” Janša se je zahvalil Orbanu za izkazano podporo ter ukrepanje v migrantski krizi, pomoč slovenski manjšini na Madžarskem in madžarski manjšini pri nas.

Janša je spomnil, da letos obhajamo 30. obletnico pričetka osamosvajanja Slovenije. Takrat je slovenski narod izbojeval pravico do večstrankarskih volitev, potem pa so nas še razorožili – strašili so nas pred JLA, da nas ne bo nihče priznal. Demos se ni uklonil in je predlagal plebiscit. S tem si je slovenski narod pisal sodbo sam.“Tudi po zmagi na plebiscitu so nas zavirali z deklaracijo za razorožitev vojske. To je bilo preprečeno in tudi preko osamosvojitvene vojne zavarovano. Izboljšali smo blaginjo in se priključili evropskim narodom. A nasprotniki Slovenijo še vedno hočejo narediti za majhno in razvrednoteno, tudi z migranti,” opozarja Janša.

Za Janšo in za SDS bo Slovenija vedno na prvem mestu
“Izrojena levica v Sloveniji vabi migrante iz popolnoma tujih civilizacijskih okolij. Tega mi ne sprejemamo in to povemo naravnost. Bliža se čas, ko bomo lahko takšni protislovenski in protievropski politiki naredili konec.” Janša je dodal, da bo za SDS in zanj Slovenija vedno na prvem mestu. Brez slovenskega naroda Slovenije ni, zato bo za SDS slovenski narod na prvem mestu. Blaginja Slovencev bo vedno prednostna zadeva SDS, in to v okviru evropske dediščine. Janez Janša je markantno zaključil svoj govor: “V naši ustavi piše: ‘Slovenija je država vseh svojih državljanov, ki pa temelji na pravici do samoodločbe slovenskega naroda.’ Brez slovenskega naroda torej Slovenije ni. Zato je in bo za nas Slovenija vedno na prvem mestu, blaginja naših državljank in državljanov pa bo vedno temeljna prioriteta. Slovenski in evropski civilizacijski okvir bo vedno tisto, kar bomo mi v Slovenski demokratski stranki branili. Žive naj vsi narodi – z vsemi želimo biti prijatelji. Vendar vemo, kdo smo mi, ki ponujamo to prijateljstvo. Zato, dragi prijatelji, Komú narpred veselo zdravljico, bratje! čmo zapét’!”

Po himni in bogatem kulturnem programu je Janša napovedal najpomembnejše dejanje te konvencije, in sicer predstavitev kandidatk in kandidatov za poslance. Spomnil je na posvet, ki so ga opravili z volivci v marcu in aprilu. “Posvetovali smo se z več kot 600 tisoč slovenskimi volivkami in volivci. Toliko jih je dobilo naše vprašalnike, nazaj pa smo dobili več kot 17 tisoč odgovorov. Tak odziv nas je pozitivno presenetil.”

Ne bomo pozabili na rezultate posvetovanja. To so naše obveze, ki jih nameravamo izpolniti.
Po besedah Janše volivci podpirajo gospodarski paket SDS, 94 odstotkov vprašanih podpira očiščenje slovenskega pokojninskega sistema od neupravičenih privilegijev, pri čemer je navedel, da je najmlajši prejemnik borčevske pokojnine star 22 let. Anketa je pokazala, da 85 odstotkov ne podpira obveznih migrantskih kvot, 92 odstotkov podpira uvedbo univerzalnega otroškega dodatka, ki ga predlaga SDS, 88 odstotkov podpira pomoč mladim družinam pri pomoči stanovanjskega vprašanja; poudaril je tudi podporo volivcev za dopolnitev zakona o himni in zastavi. “Ne bomo pozabili na rezultate posvetovanja. To so naše obveze, ki jih nameravamo izpolniti. To so vaše zahteve, državljanke in državljani, in naša obveza je, da jih izpolnimo,” je poudaril Janša.

SDS ima v ospredju človeka
Janša se je zahvalil strokovnemu svetu SDS, ki je pripravil program za naslednji mandat, ki stremi k večji blaginji. “SDS lahko začne delati takoj. Očistiti nameravamo birokratsko močvirje, tudi nepotrebno zakonodajo, ki obsega več kot 20.000 različnih zakonodajnih aktov. Življenje in poslovanje bosta lažji pod SDS. SDS ima v ospredju človeka, njegovo blaginjo in svobodo, zato zavrača lažno ideologijo. Ustvariti je potrebno nova delovna mesta, država mora biti vitka in učinkovita. Manj bo šlo za davke, zato bo več ostalo za državljane. Preprečiti je potrebno delitev na prvorazrednike in drugorazrednike v javnem zdravstvu. Perspektiva je v sodelovanju z regijo in Višegrajsko skupino. Slovenija mora postati središče evroregije znotraj EU. Ostati moramo v Natu, a pri tem ostati suvereni, tudi pri varovanju schengenske meje.”

“V prihodnosti vidimo Slovenijo ponovno cenjeno in spoštovano, kot je bila po osamosvojitvi in do leta 2009. Ostati moramo zvesti EU in Natu ter hkrati ohraniti slovenski narod in državo, tudi s spoštovanjem slovenske zastave. To zagotavlja ekipa SDS, ki bo delala zate,” je dejal Janša in poimensko predstavil vse kandidatke in kandidate, ki bodo nastopili na volitvah. Vsa imena kandidatk in kandidatov si lahko preberete tukaj.

Janez Janša je predstavil svoje videnje Slovenije: sprava, brez bančnih kraj, enakost pred zakonom, skrb za mladino, razumevanje za druge, plačano in spoštovano delo, nagrajen podjetniški pogum – “Slovenijo jutrišnjega dne”. Ne drugo Švico, ampak Slovenijo, saj ima boljše pogoje kot Švica. “Slovenija ne more biti kopija drugih.” Poudaril je žrtve, Slovence, ki so umrli za ohranitev slovenske besede. Slovenija kot celota, zazrta v dobrobit svojih potomcev. Podpirati je treba slovensko družino in družbo kot tudi znanost. Včasih so odganjali rojake, mi jih bomo privabili nazaj v Slovenijo. “Zdaj gre za Slovenijo, zdaj gre za Slovenijo!” Za takšno boljšo Slovenijo je treba glasovati 3. junija letos. “Bog živi Slovenijo, živela Slovenija!”

Poslanka Eva Irgl je sklenila večer z mislijo, da bodo letošnje volitve najpomembnejše po volitvah, ki so vodile v osamosvojitev. Na teh volitvah bomo odločali, kakšno prihodnost želimo za naše otroke. Irglova je pozvala k oddaji glasu za SDS: “Ni dileme, kdo je edina prava izbira. To je SDS.”

N. Ž.