fbpx

Viktor Orban se je zahvalil Janezu Janši, ki kompromis komentira: “Je daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo!”

“Kompromis, ki je bil sprejet, je daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo. Vsaka delitev v tem času, ko so pred Evropo veliki izzivi, zgolj povečuje nestabilnost in odlaga rešitve, ki so nujne, če hočemo, da se Evropa po vseh teh krizah stabilizira in razmisli, kako naprej,” je po glasovanju skupščine Evropske ljudske stranke (EPP), da se članstvo stranke Fidesz v EPP začasno zamrzne, za televizijo Nova24TV dejal Janez Janša.

Zamrznitev sicer pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov, da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje. Članstvo je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju. V tem odboru naj bi bili Herman Van RompuyHans-Gert Poettering in Wolfgang Schüssel.

A sprva je kazalo drugače. Kot je za Demokracijo povedal evroposlanec Milan Zver, je imelo predsedstvo skupščine že pripravljene dokumente, v katerih je pisalo, da se Fidesz, stranka madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, izključi iz EPP oziroma “vrže ven” iz EPP. Takrat je Orban dejal, da bodo odšli kar sami. To bi se tudi zgodilo, če ne bi predsednik SDS Janez Janša (TUKAJ) predlagal kompromis in amandma, ki Fideszu omogoča samosuspenz. Tako je prišlo do kompromisnega predloga, s katerim sta se strinjala tudi Orban in Fidesz.

“Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je kasneje prišel k meni in se zahvalil. Dejal je, da je bil Janša tisti, ki je obrnil klimo in ki je odločilno vplival na sprejem današnjega kompromisa,” je še dejal Zver.

Izključevanje najbolj uspešne stranke v skupini EPP bi zmago na evropskih volitvah postavilo pod vprašaj
Janez Janša pa je za televizijo Nova24TV povedal, da je kompromis, ki je bil sprejet, daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo. “Vsaka delitev v tem času, ko so pred Evropo veliki izzivi, zgolj povečuje nestabilnost in odlaga rešitve, ki so nujne, če hočemo, da se Evropa po vseh teh krizah stabilizira in razmisli, kako naprej,” je dejal in dodal:

“Zagotovo bi kakršnokoli izključevanje stranke, ki je najuspešnejša, ki ima največjo podporo v svoji državi v skupini EPP, pomenila razkol, postavila pod vprašaj zmago na evropskih volitvah, povečala nestabilnost v prihodnjem Evropskem parlamentu in s tem tudi v celotni EU. Zato sem vesel, da je ta kompromis, na katerem smo delali več tednov, sprejet, da je bil podprt praktično soglasno: 190 za, 3 proti. In to na tajnem glasovanju, kjer je bila tajnost res zagotovljena. Tehnično je šlo za veliko delo na usklajevanju med predsedstvom EPP in stranko Fidesz. Skupščina je danes ta kompromis, ta dogovor, to odločitev Fidesza, da pristane na to odločitev skupine modrih mož, ki bo preverila nekatere trditve v teh zahtevah za njegovo izključitev, da za ta čas zamrzne svoje glasovalne pravice. Ta dogovor je bil dosežen na podlagi ponudbe Fidesza. V zgodovini EPP obstaja primer dobre prakse, ko se je s podobnim ali praktično enakim kompromisom rešila usoda ali status avstrijske Ljudske stranke. To je bilo leta 2000, pred 19 leti, takrat ko je avstrijska Ljudska stranka naredila koalicijo s Heiderjevimi svobodnjaki in so jih vsi obtoževali, da bodo iz Avstrije naredili fašistično državo. Takrat je avstrijska Ljudska stranka enako zamrznila svoj status, dokler skupina modrih mož ni pregledala situacije in seveda ugotovila, da Avstrija ne postaja fašistična država. Nasprotno. Po šestih mesecih so vsi hvalili modrost takratnega kanclerja Wolfganga Schüssla, da je civiliziral neko stranko, ki je imela prej precej divje ideje. In Avstrija je v tistem času cvetela.”

O bližnjih evropskih volitvah Janez Janša pravi: “Po današnjem glasovanju je zmaga EPP na volitvah maja tega leta, se pravi praktično čez dva meseca, bistveno bolj verjetna, kot bi bila brez kompromisov, v primeru razcepitve in delitve pa bi bila bistveno ogrožena. Prav tako se je s tem kompromisom izkazal naš edini, vodilni kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki je na tem primeru dokazal, da je dejansko graditelj mostov. Skratka, da je format politika, ki ga Evropa v prihodnjem mandatu krvavo potrebuje. Če se že na domačem terenu ne bi mogel dokazati, bi se njegove možnosti za to, da bi resno kandidiral za to mesto, tudi potem, ko bi prišlo do izgradnje ali oblikovanja koalicije in pogajanj o vseh teh sestavah, ki so potrebna za delovanje EPP po volitvah. Ta vloga bi bila zelo otežena, če se danes ne bi dokazal. Ampak se je dokazal in s tem so se njegove možnosti bistveno povečale.”

Demokracija