Viktor Orban se je zahvalil Janezu Janši, ki kompromis komentira: “Je daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo!”

“Kompromis, ki je bil sprejet, je daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo. Vsaka delitev v tem času, ko so pred Evropo veliki izzivi, zgolj povečuje nestabilnost in odlaga rešitve, ki so nujne, če hočemo, da se Evropa po vseh teh krizah stabilizira in razmisli, kako naprej,” je po glasovanju skupščine Evropske ljudske stranke (EPP), da se članstvo stranke Fidesz v EPP začasno zamrzne, za televizijo Nova24TV dejal Janez Janša.

Zamrznitev sicer pomeni, da se člani Fidesza ne bodo udeleževali strankarskih sestankov, da ne bodo imeli glasovalnih pravic in pravice kandidirati za položaje. Članstvo je zamrznjeno, dokler posebni ocenjevalni odbor ne pripravi poročila o stanju. V tem odboru naj bi bili Herman Van RompuyHans-Gert Poettering in Wolfgang Schüssel.

A sprva je kazalo drugače. Kot je za Demokracijo povedal evroposlanec Milan Zver, je imelo predsedstvo skupščine že pripravljene dokumente, v katerih je pisalo, da se Fidesz, stranka madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, izključi iz EPP oziroma “vrže ven” iz EPP. Takrat je Orban dejal, da bodo odšli kar sami. To bi se tudi zgodilo, če ne bi predsednik SDS Janez Janša (TUKAJ) predlagal kompromis in amandma, ki Fideszu omogoča samosuspenz. Tako je prišlo do kompromisnega predloga, s katerim sta se strinjala tudi Orban in Fidesz.

“Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je kasneje prišel k meni in se zahvalil. Dejal je, da je bil Janša tisti, ki je obrnil klimo in ki je odločilno vplival na sprejem današnjega kompromisa,” je še dejal Zver.

Izključevanje najbolj uspešne stranke v skupini EPP bi zmago na evropskih volitvah postavilo pod vprašaj
Janez Janša pa je za televizijo Nova24TV povedal, da je kompromis, ki je bil sprejet, daleč najboljša možnost za Evropsko ljudsko stranko (EPP), za vse članice in tudi za Evropsko unijo. “Vsaka delitev v tem času, ko so pred Evropo veliki izzivi, zgolj povečuje nestabilnost in odlaga rešitve, ki so nujne, če hočemo, da se Evropa po vseh teh krizah stabilizira in razmisli, kako naprej,” je dejal in dodal:

“Zagotovo bi kakršnokoli izključevanje stranke, ki je najuspešnejša, ki ima največjo podporo v svoji državi v skupini EPP, pomenila razkol, postavila pod vprašaj zmago na evropskih volitvah, povečala nestabilnost v prihodnjem Evropskem parlamentu in s tem tudi v celotni EU. Zato sem vesel, da je ta kompromis, na katerem smo delali več tednov, sprejet, da je bil podprt praktično soglasno: 190 za, 3 proti. In to na tajnem glasovanju, kjer je bila tajnost res zagotovljena. Tehnično je šlo za veliko delo na usklajevanju med predsedstvom EPP in stranko Fidesz. Skupščina je danes ta kompromis, ta dogovor, to odločitev Fidesza, da pristane na to odločitev skupine modrih mož, ki bo preverila nekatere trditve v teh zahtevah za njegovo izključitev, da za ta čas zamrzne svoje glasovalne pravice. Ta dogovor je bil dosežen na podlagi ponudbe Fidesza. V zgodovini EPP obstaja primer dobre prakse, ko se je s podobnim ali praktično enakim kompromisom rešila usoda ali status avstrijske Ljudske stranke. To je bilo leta 2000, pred 19 leti, takrat ko je avstrijska Ljudska stranka naredila koalicijo s Heiderjevimi svobodnjaki in so jih vsi obtoževali, da bodo iz Avstrije naredili fašistično državo. Takrat je avstrijska Ljudska stranka enako zamrznila svoj status, dokler skupina modrih mož ni pregledala situacije in seveda ugotovila, da Avstrija ne postaja fašistična država. Nasprotno. Po šestih mesecih so vsi hvalili modrost takratnega kanclerja Wolfganga Schüssla, da je civiliziral neko stranko, ki je imela prej precej divje ideje. In Avstrija je v tistem času cvetela.”

O bližnjih evropskih volitvah Janez Janša pravi: “Po današnjem glasovanju je zmaga EPP na volitvah maja tega leta, se pravi praktično čez dva meseca, bistveno bolj verjetna, kot bi bila brez kompromisov, v primeru razcepitve in delitve pa bi bila bistveno ogrožena. Prav tako se je s tem kompromisom izkazal naš edini, vodilni kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, ki je na tem primeru dokazal, da je dejansko graditelj mostov. Skratka, da je format politika, ki ga Evropa v prihodnjem mandatu krvavo potrebuje. Če se že na domačem terenu ne bi mogel dokazati, bi se njegove možnosti za to, da bi resno kandidiral za to mesto, tudi potem, ko bi prišlo do izgradnje ali oblikovanja koalicije in pogajanj o vseh teh sestavah, ki so potrebna za delovanje EPP po volitvah. Ta vloga bi bila zelo otežena, če se danes ne bi dokazal. Ampak se je dokazal in s tem so se njegove možnosti bistveno povečale.”

Demokracija

 • Antonius

  Kdor trdi, da Janša ne razume in ne zna, bo itak še naprej volil razorožitelja, švercarja orožja in režiserja Patrie, komunista Kučana.
  Peterletov piskrček je pa kar sam Orban postavil tja, kamor spada.

  • rabbit

   Najbolj smešno potem pa je, ko potem recimo na portalu Domovina bereš komentar uredništva in še nekega novinarja, ki piše tako , kot da je EPP hotel izključiti SDS in ne Fidesz. Res tile od NSI res niso pri sebi. Gledam pa potem twitter in glej vsi poslanci FIDESZ in Orban se slikajo z Janšo in ne recimo s Petrletom, to več pove kot sto besed.

 • Franjo Trojner

  Še en dokaz več, da je g. Janez Janša politik EVROPSKEGA FORMATA, Šarec in Cerar sta ob njem, kot mala šolarčka.
  Šarec se niti v EU parlamentu ni upal nastopiti, ker se je zbal, da ga razen Fajonce in morda 10 do 15 EU poslancev nihče drug ne bo prišel poslušat. Malce ga je tudi skrbelo, da ga Tajani ne bi zgodovine učil, predvsem pa ni vedel kaj naj tam govori, da mu kdo od komisarjev proračuna ne bi preveč popljuval.

 • Vojteh Dovč

  Ta naš SDS je vedno večja komedija… po eni strani bi nas radi videli v “razviti Evropi”, po drugi strani pa bodo stali ob svojemu sponzorju Orbanu do konca. Mi je jasno, da se Janša in Grims zgledujeta po Orbanu, saj je vse, kar njim nikoli ni uspelo. Serijski zmagovalec volitev, predsednik vlade z ogromno podporo, diktator, uničevalec svobode medijev, … ampak po drugi strani pa Madžarska ni ravno zgled za Slovenijo, saj smo pred njimi vsaj 20 let.

  Od vseh Janševih prijateljev bi lahko zgled bil samo Kurz, pa še on je za suspenz Orbana… ostali ekstremisti pa so ali voditelji držav, ki so razvojno nekje na stopnji nas v poznih 90′ ali pa imajo podoben problem, kot Janša… da jih ljudstvo preprosto organsko ne prenaša.

  • sloustava

   Butl! Ocitno kucanist ! Pojdi v Venezuelo, pa se to vprasaj…ce bos prezivel ob 10 EUR mesecno.

  • Andrej

   Ejga, Vojči, a si kdaj dobil občutek, da je Janša konstruktiven, združevalen? Pa da pri nas eni drugi delujejo nekonstruktivno in razdiralno in izključevalno? Vsaj kdaj?
   Vprašam samo zato, da vidim, če imaš še kaj lastne pameti, ali pa so ti jo v celoti oprali.

  • xtc

   A ti to o Kutcan Mafiji?

  • macon

   Madžarska ima pod Orbanom višjo gospodarsko rast kot Slovenija in nisem zasledil, da so bile na madžarskih volitvah kršitve.

   Levičarji ste smešni, ker opozarjate na diktatorske namere Janše, hkrati pa živite pod postkomunističnim režimom, ki redno zlorablja pravo in zakone, uničil je svobodo medijev, razširil je korupcijo, časti pa trde komunistične čase.

   Aja, pet milijard pokrednih po bankah ni nič v primerjavi s tem, da bi Janša rad bil diktator. Proti temu se je treba borit, proti namišljenemu fašizmu, vaši pa lahko kradejo kot jim paše, lažejo, ko odprejo usta in poteptajo vse zakone ter ustavo.

   Vi levičarji ste duševni bolniki, ker ste pokvarjene lažnive zabite čredne ovce. Črednost pripisuj kar sebi, teslo.

  • SIMON ROZIC

   Komu boš pa kot prijatelja namestil klovnu Šarcu? Maduro? To bi šlo!

 • sloustava

  No, kucanisti, mene pa zanima, ste sploh razumeli za kaj gre? Tudi razumeti politiko razuma, znanja, sposobnosti, je za vas tako tezko, da ste se raje odlocili indoktrinirati otroke. Njih obvladujete, razumnih Slovencev in drzavljanov ne morete. Od tod vas gnev, ko govorimo in dokazujemo, da je Jansa spostovana in cenjena oseba. Ne kot vas lider Kucan, njegovi malovaski Veliki krogci v majhnega, pa cistokrvni mesanci in slovenski stalini. Ne, g. Jansa je za vas Gospod, za nas pa pravi lider in Drzavnik! Serpentinsek je zaba , zaba pa ni cvouk…ce nekoliko parafriziram tvoje umotvore. Pojdi v EU Parlament in se izpostavi, zaba…napihnjena …presstitutsko. In, JA, sabo vzemi spricevalo o 6 popravcih na Srednji lesarski soli….O, moj Bog!

  • Andrej

   Komunisti tega ne morejo razumeti. Oni imajo vprogramirano, zapečeno v ROM: Janez Janša=sovražiti.

 • Edi Puc

  .. vesel sem da SDS ni samo privesek v tej zmešnjavi. Najti skupni interes med vikingi ter grki, zmešanimi francozi in nemškimi bankirji je noro, če je sploh mogoče. Vshodno evropske države se morajo tesneje povezati, brez njih ni EU.

 • janko

  TO so zametki evropske krščanske demokracije, ki bo nekoč rešila Evropo!
  Če bi danes v EU popolnoma prepovedali vsakršno levičarstvo in multikulti, bi Britanija ne odšla in ne bi prišle kataklizme!

 • Franjo Trojner

  Federacijo/kolonizacijo EU zagovarjata Nemčija in Francija, zaradi svojih kolonijalnih interesov.
  Cepci rodeči še vedno ne razumejo, da Merklca in NEMŠKI KAPITAL iz malih držav EU dela svoje kolonije! Macron in kolonijalna Francija tudi pristavlja svoj piskerček.
  Poljska, Madžarska, Slovaška, Češka, Avstrija in Italija se federalizaciji/ kolonizaciji s strani Nemčije in Francije močno upirajo, zato so non stop na udaru EU federalistov/kolonijalistov.
  A vam je zdaj jasno zakaj sta Velika Britanija in Irska iz EU odšli?

 • Andrej

  Kakorkoli obračam, vedno se nazadnje izkaže, da SDS in Janša delujeta konstruktivno.

 • macon

  Janša je imel govor, ki je odločil glasovanje skoraj 200 EU poslancev, medtem ko Šarec ne upa niti nastopiti na govorniškemu odru EU parlamenta.

  • 10mile30

   peterle je bil ta tič

  • Iztok Pušnik

   Šarec nima z EPP nič. Idejo zamrznitve je napovedal Tonin že 5.marca. ÖVP s Kurzem na čelu je proti Orbanu. Kurza najbolj moti, da se Weber zavzema za CEU v Budimpešti in s tem slabi položaj CEU na Dunaju, saj je Kurz lani jeseni sprejel samega Sorosa in mu ponudil elitne prostore za CEU na Dunaju. Weber pa zdaj tišči CEU nazaj v Budimpešto.

   • macon

    Kdo je pa pisal, da ima Šarec kaj z EPP? Samo faktična primerjava, da en govori v EU in ima to celo nekak vpliv, drugi pa sploh ne upa javno nastopiti. Primerjava pa zato, ker je oboje bilo praktično hkrati.

    • Iztok Pušnik

     Šarec je nepomemben. Ni za primerjavo.

     • macon

      En moment je Dončič politike, drugi moment je nepomemben. Seveda je formalno pomemben, ker je predsednik vlade in seveda je nepomembna lutka na štrikcih, ki se jo po uporabi zavrže in seveda nam javne govore kar naprej recitira nepomembni upokojenec kučan.

  • SIMON ROZIC

   Šarec ina najraje gasilske veselice! Tam je ta’glavn !

   • rabbit

    Tam je % alkoholiziranih zelo velik, pa tako ali tako ne vedo kaj človek govori. Tako, da ni važno samo, da na roke pokasira tisti honorar.

  • Steiermark

   To pa so intelektualne kapacitete……. levaki jih pač nimajo in še vedno “znajo govoriti”po branju koncepta, ki jim ga pripravijo njihovi “vodiči”, pa še to jeclaje…..

 • Govekar

  Tako je Sorosu z dobrim trikom uspelo na svojo stran spravit še tiste, ki so proti njemu. Zver in Fajonova sta pri 86 % glasovanj glasovala enako. Del sorosovega glasovalnega stroja ostaja tudi Orban, uspelo pa mu je na svojo stran pridobiti tiste, ki so proti njemu. Pameten žid, čestitke in z globalizmom naprej!

  • Luiggi

   Nisem vedu,da je Orban Zid?!

 • janez

  Na slikci se dobro vidi, kako ga podpirata Janez in Zver. Izgleda mal zadet in, da se je pri nas dobro sprostil.

  • janko

   A zna bit, da so ga en mal cuknil. Lepo je v taki družbi; iskrenosti, razuma, poštenja….

 • AlternativaZaSlovenijo

  V politiki mi gre najbolj na živce sklepanje gnilih netransparentnih kompromisov. Ne vem pa kaj je smisel tega kompromisa.Zankrat vidimo samo to, da so fidesu zaprli usta, ga napravili za invalidnega. Praktično gledano je to isto, kot da so ga izključili. Predstava za rajo.

  • Vlado77

   Politika in demokracija je vedno kompromis. Drugače ni možno. No ja v diktaturah ni kompromisov.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Demokracija trpi na račun politike, pogostokrat ravno politika uničuje demokracijo. Tipičen primer je Slovenija. Tu ni demokracije, tu vlada fašistična diktatura v “milejši” izvedbi, tako kot je nekoč v SFRJ vladal “humani” socializem.

    • Vlado77

     meni se absolutno gabi politika te opcije ,ki je na oblasti v SLO. Vendar je politika umetnost mogočega. Alternativa te opcije ,ki je izključujoča ( vidi se pri glasovanjih za opozicijske predloge) je desna opcija. Da se to zgodi pa je treba zmagat na volitvah in nič drugega.

 • Ryuk

  Argument, da je Janša izključevalen je še enkrat padel v vodo. Tak fake news ne deluje več.

 • totex39

  Socialisti si bodo morali priznati, da v EU Janša pomeni več kot pa kateri koli naši politiki, ki so sedaj na vladi. Čeprav se mediji zelo trudijo, da bi ga čimbolj očrnili, jim sicer to uspeva samo v Sloveniji, nikjer drugje.

  • MižekFiga

   Rezultati volitev potrjujejo, da komunistom tudi v Sloveniji vedno bolj ne uspeva.

 • rubec

  Ga ni večjega madžara kot je jani möderndörfer. Pa mi najdite še kakega drugega madžara, ki ima nos kot Pick salama.

 • xtc

  Lahko rečem taktična zmaga Orbana,vendar pa je vprašanje koliko smisla še ima vzdrževati EPP kot tako-politično truplo polno podtaknjenih socialistov,ki jih je treba pometat iz EPP in postavit pred sodišče zaradi veleizdaje in genocida nad Evropejci.

  • rabbit

   Orban je zmagovalec v obeh primerih, doma ker mu je EPP naredila veliko promocijo s tem, ko ga je hotela izključiti zaradi pijanca Junckerja in najbrž bo dobil še več poslanskih mest, če se bo to res zgodilo in bo EPP na evropskih volitvah poražena, kar pa se pričakuje glede na Nemčijo, Italijo in Francijo pa s svojimi poslanci lahko gre ali pa ostane in je jezik na tehtnici.

 • MižekFiga

  Z osveženim političnim vrhom EU se bo marsikaj spremenilo, najbolj proti hinavskim skritim komunistom. Počakajmo na volitve. Jekleni Janez ima prav, saj se spomnite reka: “Počas’ se žaba dere”!

  • MižekFiga

   Spomnil sem se Kučanovega govora, ob koncu njegovega predsedniškega drugega mandata o “Komunistični zaroti proti EU”. Poizkušajo, vendar so volitve na vidiku. Tovariš ddr. Kučan je največji protislovenski hinavski stvor v kratki zgodovini minidržavice EU Slovenije.

 • rabbit

  EPP-ju tudi na Nizozemskem slabo kaže.
  Na nizozemskih lokalnih volitvah uspeh desničarskih populistov. Vir:STA

  • ljubinica

   Nizozemska je katastrofa. Njihovi “FDV”ji so se bolj nori, kot je nas.

 • Olga101

  V vsakem primeru je sramotno ravnanje ljudske stranke, da pride sploh do gonje proti Orbanu! Ljudska stranka bo morala iz lastnihlvrst izgnati sorosove plačance, saj koruptivno ravnajo proti interesom stranke in proti interesom nacionalnih držav in Evrope!

 • garfi

  a sti na travci

 • garfi
 • FORT WORTH

  190 : 3…
  Aja, Soltes, Fajon Vajgl.
  Jansa politik svetovnega kova !
  Ne pa neki pralci ukradenega denarja kucani, zemljarici,

 • Artur

  Boško Obradović: “Krećemo na Dedinje, bolesnom Vučiću se bliži kraj”! Emisija Autoritet
  https://www.youtube.com/watch?v=EV5kl3YEeo0

 • Janez Kepic-Kern

  RAJE
  NA PRIMEREN NAČIN OKREPIMO – NAS, SLOVENCE !
  POTEM PA V POVEZAVO
  Z DRŽAVAMI,
  S KATERIMI SMO BILI SKUPAJ – V STARI AVSTRIJI.
  ZOJE
  S. t.i. VIŠEGRAJCI.
  S SAMO NEMČIJO,Z ANGLIJO- GB, S FRANCIJO,
  MI SLOVENCI NIMAMO KAJ DOSTI – SKUPNEGA. L.R. Janez K.Kern KOMENDA
  P.S.
  OKREPIMO SLOVENIJO
  S POSODOBLJENIMI
  “ORLI” DR. J.E. KREKA
  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/08/SlovenianaRevija_mesecnikJULIJ2018_webFINAL_orli.pdf