fbpx

Violeta Tomić zavajala, Anja Bah Žibertova pa jo je zlahka razkrinkala

Poslanka SDS Anja Bah Žibert in poslanka Levice Violeta Tomić (Foto: STA)

Poslanka Levice Violeta Tomić, ki se je pred dnevi “izkazala” na seji odbora za kulturo, je med drugim postregla s podlo manipulacijo na družbenih omrežjih. Na enem svojih profilov je objavila, da je v dodatno financiranje občin skrito financiranje SDS-ovih volilnih okrajev. V časih interneta se na srečo takšne podlosti hitro odkrijejo in jo je poslanka SDS Anja Bah Žibert, precej hitro razkrinkala.

Violeta Tomić pogosto rada manipulira in zavaja, toda kadar tega ne počne, začinjenega s svojo teatralnostjo in neskončno dolgimi retoričnimi vložki, jo je še veliko lažje razkrinkati. Kratka sporočila, iz katerih je zlahka prepoznati domnevno informacijo in jo preveriti, ji ne gredo preveč od rok. Tudi tokrat ni bilo drugače, saj jo je poslanka SDS Anja Bah Žibert razkrinkala, da zavaja s trditvami, da je v dodatno financiranje občin skrito financiranje SDS-ovih volilnih okrajev.

Žibertova je zavajanje Tomićeve pospremila s komentarjem na svojem Twitter profilu:

Tomićevi ni mar niti za “svoje”

Če smemo nekoliko dopolniti poslanko Žibert, gre iz vidika Tomićeve še za nekaj veliko hujšega kot le to, da “oni želijo le zase”. V primeru tega zavajanja gre za to, da jim ni mar za njihove lastne, ki bodo dobili več denarja, samo zato, ker verjamejo, da bodo največ dobili “njihovi”.

Dvig povprečnin in metodologija

Spomnimo, državni zbor je na predlog vlade sprejel proračuna za leti 2021 in 2022. Kljub epidemiji je Vlada Republike Slovenije spoštovala koalicijsko zavezo in že aprila letos predlagala dvig povprečnine za letošnje leto za skoraj 35 evrov: s prvotno določenih 589,11 evra na 623,96 evra. Za leto 2021 pa se obeta dvig še za dobre 4 evre, to je na 628,20 evra. Skupno se bo povprečnina glede na lani določen znesek v prihodnjem letu povečala za kar 40 evrov.

Znesek povprečnine je po veljavni metodologiji enak štiriletnemu povprečju odhodkov občin, ki tudi sicer služi kot izhodišče za določitev povprečnine. Dogovor o povprečnini med vlado in združenji občin je bil v 15 letih, odkar velja ta zakonska rešitev, dosežen samo štirikrat. Znesek povprečnine je določen znotraj okvira proračuna za leto 2021, katerega meje določa fiskalno pravilo. Kaj to pomeni na konkretnih primerih, o čemer smo že pisali? Na primer, največja koroška občina Slovenj Gradec, ki šteje 16.686 prebivalcev, bo v letošnjem letu prejela 10.441.396,56 evrov, vse koroške občine skupaj pa bodo prejele tri milijone evrov več.

Na tak podel način se da veliko ukrepov vlade interpretirati kot nekaj, za čimer je skrit pravi namen. Če bi financirali javno – zasebne šole in bi jih več bilo krščanskih kot, če karikiram, “sorosevskih”, bi Tomićeva rekla, da to pomeni “financiranje Janševih šol”.

Aleš Ernecl