fbpx

Pismo zaposlenih v NPU, ki so ga nekritično pograbili mediji, je v resnici režiral en sam človek s tremi sodelavci

Foto: STA

Potem, ko je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razrešil Darka Muženiča, so se slovenski osrednji mediji s Slovensko tiskovno agencijo na čelu razpisali o tem, kako naj bi zaposleni na NPU z anonimnim protestnim pismom stopili v bran Muženiču, češ da naj bi ta kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno. Izkazalo se je, da so delovali povsem nekritično, saj je šlo v resnici le za manipulacijo enega človeka. Viri iz NPU namreč razkrivajo, da naj bi bil pobudnik vsega pravzaprav Mitja Gregorc, ki se trenutno ukvarja s preiskavo zaščitne opreme. 

Pismo zaposlenih v NPU je v resnici manipulacija zgolj enega človeka, ki so mu pomagali trije sodelavci. Tina Pahor naj bi Mitji Gregorcu po elektronski pošti poslala osnutek. “Potem sta oba sestavljala to pismo. Nakar se je priključil Marko Košir, ki je pomagal. Na koncu pa je Tanja Čevriz zlobirala preiskovalce in dokončala pisanje. Gregorc pa je pismo poslal medijem,” navaja vir in dodaja, da večina preiskovalcev dela od doma, kar pomeni, da o zadevi ne vedo nič.

Kriminalist Gregorc je postal v javnosti znan v časih, ko je bil dopoldne kriminalist, popoldne pa izterjevalec brez soglasja Generalne policijske uprave. V preteklosti pa naj bi se loteval tudi “pridelave” alkoholnih pijač. Leta 2010 so namreč pri časniku Finance razkrili njegove rabote, za katere, kot so zapisali v članku z naslovom Dopoldne kriminalist, popoldne izterejevalec, sploh ni imel soglasja Generalne policijske uprave (GPU), citiramo: “Na generalni policijski upravi (GPU) so Gregorcu dovoljenje za davčno svetovanje zavrnili – ta je policijo zato tožil zaradi “procesnih napak”, ker mu ni omogočila, da se v postopku izreče, a je, kot nam je povedal, tožbo izgubil.”

Prepuščena naj bi mu bila preiskava nakupa mask in ventilatorjev
Ob zadnjem razpisu za šefa NPU je sicer Gregorc neuspešno kandidiral. Sodeč po naših zanesljivih informacijah pa naj bi mu Muženič prepustil preiskavo nakupa mask in ventilatorjev. Kakorkoli, mediji so protestno pismo vzeli na zelo nekritičen način in ga predstavili kot splošno resnico. Kar pa niti ne čudi, glede na to, da so na POP TV s svojim dali vedeti, da jim Muženič pri srcu, čeprav je ta v času Pahorjeve vlade, med leti 2009 in 2011, zatajil na položaju direktorja Urada za preprečevanje pranje denarja, ko je iranski režim opral za skoraj milijardo evrov preko državne NLB, ki jo je takrat upravljala politika. Glede na to, da Muženič na mestu direktorja NPU pregona ni nadaljeval, se poraja slutnja, da je Muženič deloval kot podaljšana roka politike.

Foto: STA

Ob imenovanju Muženiča na mesto direktorja NPU se je marsikdo povprašal, kako je mogoče, da je ena od ključnih figur #IranNLBgate sploh zaposlena v Policiji? Glede na to, da je za njegovo kadrovanje zaslužna prav Šarčeva vlada, ne čudi, da se mu je v bran goreče postavil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki je preko Twitterja v znak protesta razrešitve Muženiča zapisal:Ko se bo vlada spraševala, zakaj je vsak teden več kolesarjev, bo to zgolj sprenevedanje. Direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave. Pri boju z bolezenskim virusom jim je narod pomagal, pri prikrivanju kaznivih dejanj jim ne bo!”

Kritike na račun Muženičevega dela
Kaj si je o delu Muženiča mislil predsednik vlade Janez Janša pa najboljše razkriva vsebina njegovega tvita: “Na NPU dela 70 preiskovalcev. Mnogi med njimi so verjetno sposobni in profesionalni. Zaradi politikantskega vodenja pa so rezultati naslednji: oprana milijarda evrov za teroriste= 0, milijardna kraja iz državnih bank= 0, stotine milijonov pokradenih prek dobav v zdravstvu= 0”.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je glede Muženiča poudaril, da ko je bil ta direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, je na prošnje tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi IranNLBgate pošiljal lažne informacije. “Vse z listinami dokazano v poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki je romalo na – NPU. Le kdo ga je s takim bremenom postavil za šefa NPU?”

https://twitter.com/ZanMahnic/status/1258288923580739585

Osrednji mediji so v konkretnem poročanju nedvomno postopali izredno neprofesionalno. To pa je preko Twitterja izpostavil tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je zapisal: “Če napišem pismo podpore odstavitvi pokvarjenega Muženiča, ga podpišem z “Zaposleni na NPU” in pošljem s fejk maila na vsa uredništva medijev, ali menite, da ga bodo objavili? Tistega v njegovo podporo, poslanega na enak način včeraj, namreč so…” Kako naj ljudje še sploh zaupajo poročanju medijev?

Hana Murn