Viri: Slovenija poraženka sporu s Hrvaško za vino teran – bo Židan za nacionalno škodo prevzel odgovornost?!

According to unofficial information, Dejan Židan “gifted” the Slovenian Teran wine to the Croatians. (Photo: STA)

Vladavina stranke SD je pripeljala Slovenijo do izgube terana. Splošno sodišče EU bo v sredo sporočilo odločitev v tožbi Slovenije proti Evropski komisiji. Po informacijah naših virov blizu sodišču je Slovenija v sporu poraženka. Za izgubo zaščite terana je kriv nekdanji kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan potem ko je Evropska komisija leta 2017 sprejela delegirani akt za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Da se je to zgodilo, pa je krivda Židana in administracije pod njegovim vodstvo, ki je v času, ko je Slovenija bila članica EU, Hrvaška pa se je za vstop šele pogajala, kategorično zavračal pogovore z Evropsko komisijo.

Na Židana, ki je danes poslanec stranke SD, so v uredništvu Škandala24 v četrtek, 3. septembra, naslovili niz vprašanj, v katerih jih je zanimalo, ali bo za zavožen teran prevzel odgovornost in kako. V času, ko bi se moral boriti za domače vinarje je to zavračal, potem pa ob vložitvi tožbe Hrvaško in Evropsko komisijo obkladal s težkimi besedami, Slovenska tiskovna agencija je 15. septembra 2017 povzela njegovo izjavo, citiramo: “Že od začetka vztrajamo, da so se Hrvati z Evropsko komisijo za našim hrbtom pred vstopom v EU to dogovorili, to pa ne sme biti del delovanja neke države ali unije.”

Izguba terana je zadnji v vrsti udarcev slovenskemu kmetijstvu
Za razliko od Židanovega sprenevedanja in poskusa distanciranja od odgovornosti pa je leta 2017, pred vložitvijo tožbe, primorski kmet Klemen Šavli s prstom pokazal na odgovorne, ko je dejal: “Izguba Terana je zadnji v vrsti udarcev slovenskemu kmetijstvu, ki se ga bo zgodovina zapomnila kot eno večjih slovenskih nacionalnih katastrof. Grozljivo je, da so podatki o Hrvaški zahtevi za izjemo pri Teranu izpred leta in pol šele sedaj prišli na dan. To je neverjetni splet okoliščin v katerega ne verjamem. Slovenskim organom pregona predlagam, da raziščejo, če je kdo iz kmetijskega ministrstva kot kompenzacijo za naš Teran dobil kakšno parcelo ali manjši otok na Hrvaški obali.“.

Za vodenje postopkov je bilo poleg državnega pravobranilstva potrebno vključiti še nemškega odvetnika Rolanda KnaakaSo pa v stranki SD s teranom veliko nazdravljali in se s posnetki hvalili po družabnih omrežjih.

Z vidika aktualnega dogajanja okoli promocijskih dejavnosti trenutne ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec pa bo zanimivo videti račune, ki so jih Židan in njegovi kompanjoni iz SD plačali za popiti teran.

Sara Kovač