fbpx

Višje plače zahtevajo tudi poštni delavci in vojaki. Bodo ti, ki ne preiskujejo poslov v Gen-i, deležni enakega posluha?

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Golobova vlada je brez kakršnih koli težav funkcionarjem v pravosodnem sistemu, tako sodnikom kot tožilcem zagotovila, da bodo od januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Medtem pa se pozablja na upokojence, za katere se vedno težko najde denar, čeprav so celo svoje življenje vplačevali v državno blagajno. Ker je boj z visoko draginjo res hud, so se sedaj na vlado obrnili tudi poštni delavci in vojaki, ki si želijo, da je tudi njihovo delo ustrezno ovrednoteno in financirano.

“Pošta Slovenije tone, se bodo zaposleni utopili pod minimalno plačo?”, so kritični v Sindikatu poštnih delavcev Slovenije. Vlado in upravo Pošte Slovenije zato v sindikatu pozivajo naj začnejo opravljati svoje delo in poskrbita, da bo izvajanje naše temeljne dejavnosti – univerzalne poštne storitve- s strani države ustrezno financirano in ovrednoteno.

Želijo si produktiven socialni dialog z upravo in vlado
Po besedah sindikata se mora uprava Pošte Slovenije zavedati, da jim delovna mesta ne predstavljajo zgolj direktorskih položajev, ampak predvsem odgovornost do več kot 6 tisoč zaposlenih na Pošti Slovenije, ki skrbijo za kakovostno izvajanje vseh potnih storitev, kar ne more nadomestiti noben parkomat. Kot poudarjajo pa delavci za svoje delo opravljajo razmeroma skromno plačilo. “Zaposleni na PS vestno izvajamo vse poštne storitve in prav stik z ljudmi je po našem mnenju najpomembnejši od vseh naših nalog. Vendar moramo neustrezno oziroma neobstoječe financiranje s strani države nadomestiti s prihodki iz izvajanja konkurenčnih storitev, posledično pa ne dosegamo poslovnih ciljev in pričakovanj lastnika,” pojasnjujejo v nadaljevanju.

V sindikatu izpostavljajo, da imajo dovolj zgodb svojih članov, ki so delu tako predani, da dnevno izgorevajo, potem pa zaradi nedoslednosti pri izplačilu božičnice še svojim otrokom ne morejo pravočasno privoščiti prazničnega darila. “Brez primernega vrednotenja našega dela bomo večno v situaciji, ko bomo z lučjo pri belem dnevu iskali zaposlene oziroma jih izgubljali na račun konkurenčnih podjetij, ki ne opravljajo univerzalne poštne storitve in kjer so obremenitve posledično mnogo manjše,” dodajajo. Priznavajo, da težave niso od včeraj, a če se nekdo odloči prevzeti vodenje državnega podjetja, mora to po njihovih besedah opravljati za dobrobit vseh prebivalcev in zaposlenih. Prve poteze nove uprave po njihovem jasno kažejo na “odnos do zaposlenih kot nepotrebnega stroška, zato se upravičeno bojijo, da se bo zgrešena politika nadomeščanja sistematične skrbi za zaposlene z začasnimi oziroma prehodnimi rešitvami nadaljevala”.

Foto: Sindikat poštnih delavcev

Velik del poštnih delavcev bo plačanih najmanj, kot si lahko plačan za delo, ki ga opravljaš v tej državi
“Dejstvo je, da bo velik del zaposlenih, ki ne glede na vremenske razmere in posledice za lastno zdravje dnevno opravljajo naše delo, ob novem dvigu minimalne plače pristal pod to mejo. Z drugimi besedami: ti ljudje bodo plačani najmanj, kot si lahko plačan za delo, ki ga opravljaš v tej državi,” so kritični v sindikatu, ki si želijo, da se izkaže ustrezen odnos do zaposlenih in ustvarjanje dobrih delovnih pogojev. V luči prikaza državi, kolikšen del stroškov Pošti Slovenije je namenjen izvajanju univerzalne poštne storitve, zahtevajo strogo ločitev delavcev, ki izvajajo samo to dejavnost, in delavcev, ki izvajajo storitve na trgu, kot tudi opredelitev števila vozil ter deleža infrastrukture, ki sta potrebna za izvajanje enih in drugih storitev. Pravijo, da so leta 2020 vodili intenzivno kampanjo za spremembo Zakona o poštnih storitvah in Vlado RS ter Ministrstvo za gospodarstvo RS večkrat uradno pozvali, da podata predlog “sprememb in dopolnitev Zakona o poštnih storitvah na način, da bo za izvajanje storitev za državo PS prejela ustrezno nadomestilo ter tako ne bo prisiljena v nadaljnje zapiranje poslovalnic, zaposlene pa bo lahko plačevala težaškemu delu primerno, kar bo vodilo v večje zaposlovanje in izboljšanje pogojev dela, prebivalci pa bodo še naprej imeli kakovostne storitve.” Ker v sindikatu zagovarjajo stališče, da so spremembe nujne, iskreno upajo na produktiven socialni dialog z upravo in vlado.

Pričakujejo, da bo prišlo do odlivov v vojski, če se ne bodo osnovne plače vojakov zvišale
Niso pa le poštni delavci tisti, ki jim je prekipelo, kritični so namreč tudi v Sindikatu vojakov Slovenije in Sindikatu Ministrstva za obrambo. Sindikata poudarjata, da so dogovori, ki jih sklepa vlada s posameznimi plačnimi skupinami, torej za pomočnice vzgojiteljic, pa za zdravnike in zobozdravnike, vodijo v kolaps plačnega sistema v javnem sektorju brez alternative. Večina vojakov s pripravljenostjo na delovnem mestu ima v povprečju mesečno opravljenih več kot 250 ur delovnega časa, tega pa Ministrstvo za javno upravo pri izdelavi analiz ne upošteva, med drugim opozarjajo, ko izpostavljajo, da jim ministrstvo sicer na pogajanjih nikoli ni znalo razložit metodologije, po kateri računajo statistiko plač v javnem sektorju. Glede na odzive vojakov predvidevajo, da bo prišlo do večjega oziroma množičnega odliva vojakov v primeru, če se vojakom osnovne plače ne bodo zvišale za najmanj štiri plačilne razrede. “Spomnimo, da vojaki s stavko niti groziti ne smemo. Če bi lahko, bi v SVS in SMO že pričeli s stavkovnimi aktivnostmi,” so jasni.

Foto: Arhiv Demokracije

Na tem mestu se poraja vprašanje, če bo Golobova vlada prisluhnila tudi poštnim delavcem in vojakom, saj je bilo videti, da pri zagotovitvi dodatka sodnikom in tožilcem težav ni bilo. Ali so dodatki rezervirani zgolj za določene, ki se zdijo vladi pomembni, ker pač so tisti, ki preiskujejo poslovanje v Gen-I? Z nasprotovanjem Janševi davčni reformi, ki je vsem delavcem prinesla višje plače, so nedvomno dokazali, kako jim gre v resnici za delavce. Da seveda ne zgubljamo besed, kako se dela aktualna vlada norce iz upokojencev, še posebej iz tistih, ki se z mizerno pokojnino le stežka prebijajo iz dneva v dan. Lahko se je boriti z draginjo, če imaš spodobno plačo, naravnost mojstrovina pa je preživeti iz meseca v mesec, ko imaš oblast, ki ti plačo zniža z neumnimi izgovori, češ, tako bi dodatek k plači odvzel kapitalizem!?

Sara Kovač