Višje pokojnine niso prinesle dostojnejšega življenja upokojencev, vlada nima posluha za ukrepe SDS

Foto: SDS

“Začetek letošnjega leta je prinesel novo uskladitev pokojnin. Te so se zvišale za 2,8 odstotka, kar pomeni, da upokojenec, ki je lani prejemal 400 evrov neto, letos dobi 11 evrov mesečno več. Čeprav je vsak evro dobrodošel, pa je očitno vlada Marjana Šarca pozabila, da so se podražile tudi osnovne življenjske potrebščine, slovenski upokojenci pa še vedno ostajajo v nezavidljivem položaju,” ocenjujejo v SDS.

V začetku letošnjega leta so se zaradi nove uskladitve pokojnin te zvišale za 2,8 odstotka. Tisti upokojenec, ki je prej prejemal 400 evrov neto, je zdaj vsak mesec “bogatejši” za 11 evrov. Ker se večina slovenskih upokojencev s svojimi pokojninami težko prebija iz meseca v mesec, je vsak dodaten evro dobrodošel, a ob tem velja poudariti, da se višajo tudi cene izdelkov in storitev, ki višajo mesečne izdatke.

Vlada nima posluha za ukrepe SDS
Če so se v primerjavi z lanskim letom pokojnine zvišale za 2,8 odstotka, so se na drugi strani v istem časovnem obdobju podražili tudi osnovni življenjski stroški, na primer toplotna energija, za katero letos plačujemo kar 17,5 odstotka več kot lani. Še zdaleč pa to ni edina stvar, ki nas bo letos bolj udarila po žepu. Pri tem se postavlja vprašanje, če bodo 2,8 odstotka višje pokojnine res ublažile stisko slovenskih upokojencev.

Glede na to, da je osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka tisti znesek, ki je določen kot minimum za preživetje ene osebe, v Slovenski demokratski stranki menijo, da bi morala biti tudi pokojnina kot pravica določena najmanj v tej višini. Prepričani so tudi, da bi se proti stiski upokojencev z najnižjimi dohodki lahko borili tudi z božičnico v višini 500 evrov, ki so jo obljubljali pred državnozborskimi volitvami. “A reciklirana vlada z nadvlado Levice očitno nima posluha za slovenskega upokojenca, ki je trdo delal celo življenje. Minimalen dvig pokojnin še zdaleč ni enak podražitvam osnovnih dobrin, upokojenci pa si še vedno ne morejo privoščiti dostojnejšega življenja,” še menijo v največji parlamentarni stranki.

C. Š.

 • Anton

  torej samo na tej zgoraj prikazani postavki lahko ugotovimo, da npr. ob cca 23 evrov pri pokojnini 530 kar znaša cca +4,3%, omenjeni upokojenc izgubil cca dobrih 120 evrov. Bravo levičarji, ni kaj, hvala za vaše bombončke, da ne upoštevamo še ostalih postavk oz podražitev

  sarkazem press

 • Novakec1

  Povišanje pokojnin so še pred realizacijo drugi pobasal v žepe, domovi, dodatno zdravstveno zavarovanje Telemach, banke, komunalci…..

 • Andrej

  Kaj javkate? Preberite si
  1984
  Tu notri je vse, kar je potrebno vedeti.

 • Osti jarej

  …a ni zujf “naredil”,da naj bi varstveni dodatek morali otroci prejemnikov vračati nazaj državi,če bi bili dediči imetja…katera vlada že,ga je sprejela…..in upokojence spravila v še večjo bedo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!