Vlada bo diplomatom omogočala brezplačno šolanje njihovih otrok v dragih privatnih šolah

Foto: STA

“Toliko o (ne)kritju šolnin za privatne šole. Šolnine za šolanje otrok v privatnih mednarodnih šolah v Sloveniji za javnosektoraše časti država. Za vas ena pravila, zanje pa druga,” je zapisal komentator Tomaž Štih. 

Vlada RS je izdala Uredbo za javne uslužbence, zaposlene (diplomate) v tujini, katerih otroci se šolajo v zasebnih šolah. Po vrnitvi v Slovenijo se lahko zastonj še naprej izobražujejo v dragih zasebnih šolah, saj jim vlada povrne stroške šolanja. Medtem ko morajo običajni smrtniki plačevati šolnine svojim 0trokom, če jih želijo izobraževati zasebno, pa se potomcem privilegirane manjšine časti izobraževanje v zasebnih ustanovah.

Dvojna merila levice: za svoje da, za katoliške otroke ne!
Spomnimo, kako so v preteklosti pripadniki tranzicijske levice pogosto nasprotovali javnemu financiranju zasebnih katoliških šol. Posebej glasen je bil bivši šolski minister Jernej Pikalo iz vrst SD, ki je govoril celo o “okoriščanju s strani zasebnih šol” (tukaj). Glasni so bili tudi v Mladem forumu, ki financiranje zasebnih katoliški šol dojema kot “desničarstvo in hlapčevanje RKC-ju” (tukaj).

Šolnine za šolanje otrok v privatnih mednarodnih šolah v Sloveniji za diplomate časti država. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg