fbpx

Vlada dela dobro: Brezposelnost v Sloveniji je ena najnižjih v svetovnem merilu

Minister za obrambo Matej Tonin, premier Janez Janša in minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek (Foto: Vlada RS/STA)

“Poglejte uvrstitev Slovenije na svetovni lestvici brezposelnosti. Kljub pandemiji in birokraciji med vodilnimi v svetu. Zmoremo,” je predsednik Vlade RS Janez Janša poudaril poleg grafa, ki prikazuje nizko stopnjo brezposelnosti v Sloveniji v globalnem merilu. To je še en velik uspeh vlade v zadnjem obdobju. Nedavno smo poročali o naglem porastu precepljenosti proti covidu-19. 

Iz grafa, ki prikazuje brezposelnost v svetovnem merilu lahko vidimo, da Slovenija beleži nižjo brezposelnost kot Danska, Velika Britanija, Norveška, ZDA, Luksemburg, Belgija, Avstrija, Francija, Švedska in številne druge države sveta. Pred Slovenijo se uvrščajo le Češka, Japonska, Nizozemska, Južna Koreja, Poljska in Nemčija. Na samem repu so se znašle Španija, Grčija in Kostarika.

Pozitivne ekonomske kazalce pa je komentiral tudi poslanec SDS Jure Ferjan: “Medtem ko Koalicija KUL vztraja pri nagajanju in blatenju Vlade RS in premierja Janeza Janše, o njenih rezultatih uspešnega dela vedno znova pričajo tudi mednarodne analize in statistike. Na svetovni lestvici je Slovenija med državami z najnižjo brezposelnostjo.”

V Sloveniji v svetovnem merilu beležimo nizko brezposelnost. (Foto: Twitter)

Po poročanju STA je registrirana stopnja brezposelnosti tudi v avgustu še naprej padala. Ob koncu prejšnjega meseca smo naposled beležili le še 69.292 brezposelnih. Gre za najboljši rezultat vse od izbruha pandemije dalje. Pred tem smo pri nas beležili manj kot 70 tisoč brezposelnih oseb septembra 2019. Avgusta se je na ravni meseca število brezposelnih zmanjšalo za 1,9 odstotka, medletno pa smo beležili padec za 21,4 odstotka.

Povprečno je bilo v začetnem osemmesečju na Zavodu za zaposlovanje registriranih 78.458 ljudi brez zaposlitve, kar znaša za 7,9 odstotka nižje število kot v lanskem letu, v enakem časovnem obdobju. Število na novo prijavljenih brezposelnih oseb pa je bilo v avgustu kar za 27,3 odstotka nižje kot leto poprej, v začetnem osemmesečju pa kar za 40,6 odstotka nižje število.

Slovenija uspešno obvladuje področje brezposelnosti. (Foto: Vlada RS)

V primerjavi z istim obdobjem leta 2020 se je letos zaposlilo kar za 3,4 odstotka višje število brezposelnih. Zanimiv je še podatek, da so delodajalci Zavodu za zaposlovanje RS, prejšnji mesec sporočili kar 15.389 novih delovnih mest, v obdobju zadnjih osmih mesecev pa 101.128, kar znaša 32,1 odstotka več.

Domen Mezeg