fbpx

Vlada Janeza Janše državniško ponudilo roko sodelovanja opozicijskim strankam – takšne ponudbe, ko so bili v opoziciji, niso nikoli prejeli s strani levih vlad!

Predstavnica SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica stranke SAB Alenka Bratušek in predsednik stranka LMŠ Marjan Šarec. (Foto: STA)

Večinski del slovenske opozicije ni pristalo na ponujeno roko sodelovanja z vlado, da bi s skupnimi močmi pomagali do boljše Slovenije. “Ponudili smo roko sodelovanja. Ko je bila stranka SDS v opoziciji, takšne velikodušne ponudbe od vladajočih ni nikoli dobila. Lahko pričakujemo, da boste mainstream mediji to vsaj omenili, ko bodo naslednjič v strankah LMŠ, SD in Levica jadikovali, kako da jih Vlada Republike Slovenije ne upošteva?,” se je odzval predsednik vlade Janez Janša ob zavrnitvi ponujene ponudbe vlade in na raznorazne medijske interpretacije. Mediji namreč ne omenjajo, da dosedanje leve vlade podobnih ponudb za sodelovanje z opozicijo, niso nikoli predlagale. Naj se torej ve, kdo sodelovanje ponuja in kdo vseskozi zavrača …

Premier Janez Janša se je na Twitterju še vprašal, ali lahko od osrednjih medijev pričakujejo, da bodo to vsaj omenili, ko bodo naslednjič v LMŠ, SD in Levici “jadikovali, kako da jih vlada ne upošteva”. S tem se je odzval na poročanje medijev o torkovem sporočilu SAB, da tudi oni ne bodo podpisali ponujenega sporazuma o sodelovanju z vlado. Stranke LMŠ, SD in Levica pa so sodelovanje z vlado zavrnile takoj po prejeti ponudbi koalicije. Med argumenti so navajale predvsem Janševa ravnanja, so poročali na STA.

Da je koalicija strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije, je Janša pojasnil na TV Slovenija minuli teden v četrtek. Dejal je, da gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008. Pripravljenost za podpis sporazuma je napovedala opozicijska SNS Zmaga Jelinčiča.

Levica vladala zadnjih 10 let, ponudbe za sodelovanje z opozicijo niso nikoli predlagali
Janša je sicer v ponedeljkovem pogovoru za televizijo Nova24TV ocenil, da so blizu dogovora z vsaj dvema strankama. “Ne domišljamo si, da vse vemo in vse znamo. Tudi ko smo bili mi v opoziciji, smo si želeli, da bi nam vlada ponudila tako sodelovanje,” je dejal. A žal je realnost drugačna. Večji del predstavnikov opozicije, ki je še pred kratkim sedel v vladnih sobanah ne more preboleti, da vlada nekdo drug namesto njih. Opozicija, ki aktualno oblast obtožuje državnega udara, uzurpacije oblasti in zametke diktature, se je sama izkazala, da so ji sporni zgodovinski pojmi veliko bliže, saj sodelovanja v dobro države niso sposobni.

Mediji bi morali izpostaviti celotno zgodovino dobrih praks sodelovanja med vlado in opozicijo. (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Od prvega dne v opoziciji s pomočjo “neodvisnih” medijev” v lasti tranzicijskih levih sil hujskajo proti vladi. RTV Slovenija in največja komercialna televizija POP TV pa tekmujeta, kdo bo pripravil večjo bombo zavajanj in laži v svojih prispevkih. Tako sta obe televiziji postali veliki strokovnjakinji za nabavo nujne zaščitne opreme in politike z dolgotrajno oskrbo.

Razumevanje o nesodelovanju je toliko lažje razumeti, saj v času vladavin levih vlad niso imeli posluha, da bi skupaj sodelovali s opozicijo. tega se je posluževala že prva Janševa vlada s partnerstvom za razvoj, z nadaljevanjem uspešne prakse je želela nadaljevati tudi aktualna oblast, a je naletela na gluha ušesa. Del opozicije veliko raje kot na politično sodelovanje, stavi na reševanje težav na ulici s pozivi na nezakonite “pedalarske” proteste, s čimer pa težav ne rešujejo, temveč jih le še poglabljajo.

Luka Perš