Vlada je dokončno padla, mandat Mira Cerarja pa se je izkazal kot še ena zamujena priložnost za preboj med ugledne in uspešne države!

Foto: STA

Državni zbor se je danes seznanil z odstopom Mira Cerarja s položaja predsednika vlade. S tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle. S tem se je mandat te vlade končal kot še ena zamujena priložnost za Slovenijo, da bi se prebila med uspešne in ugledne države v Evropi. Novi in neizkušeni obrazi, ki so krinka za plenjenje “starih sil”, namreč terjajo svoj davek. 

Premier Miro Cerar je odstopno izjavo podal v sredo zvečer po redni seji vlade. Kot razloge je navedel današnjo odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru, koalicijska razhajanja in preprečevanje napredka s strani “starih sil”. Takoj naslednji dan je o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.

Vlado premierja Mira Cerarja si bomo zapomnili po triumfu na nepoštenih in nesvobodnih volitvah v državni zbor leta 2014, ko so le nekaj tednov pred volitvami zaprli prvaka opozicije Janeza Janšo, takratna Stranka Mira Cerarja, ki je bila ustanovljena zgolj mesec dni pred volitvami, pa je prepričljivo zmagala, kar je svetovni fenomen. Cerar je po zmagi na volitvah sklenil koalicijo s strankama SD in DeSUS, mandat pa so zaznamovale številne začetniške napake novih obrazov v parlamentu, protiustavna ravnanja in afere: kraja poslanskega mandata Janeza Janše, kraja koroških dečkov, afera z dodatki na stalno pripravljenost, odstop ministrice zaradi ponarejene magistrske naloge, propad arbitraže zaradi prisluhov …

Predsednik vlade Miro Cerar je odstopil s položaja. (Foto: STA)

Prav tako si bomo mandat te vlade zapomnili po neizvedenih strukturnih reformah, sramotnem podaljšanju čakalnih vrst v zdravstvu, zaposlovanju v javnem sektorju, uničevanju Slovenske vojske in zaviranju privatizacije monopolnih državnih podjetij ter prodaji največje državne banke NLB, ki smo jo davkoplačevalci rešili z nedovoljeno državno pomočjo. Na koncu je Cerarjevi vladi propadel tudi projekt preplačanega 2. tira, saj je vrhovno sodišče razveljavilo rezultate referenduma in zahtevalo njegovo ponovitev. S tem se je mandat te vlade končal kot še ena zamujena priložnost za Slovenijo, da bi se prebila med uspešne in ugledne države v Evropi.

C. Š.